Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Premiér Fico po stretnutí s Klausom: Nevidím dôvod zaťažovať česko-slovenské vzťahy
Zdielať na

Premiér Fico po stretnutí s Klausom: Nevidím dôvod zaťažovať česko-slovenské vzťahy

BRATISLAVA / Na vyhlásení pred médiami sa zúčastnil nielen Robert Fico, ale aj bývalý prezident ČR Václav Klaus. Obaja tvrdili, že stretnutie bolo plánované dávno predtým, ako došlo ku konfliktu slovenskej a českej vlády.

Robet Fico (Smer-SD) po stretnutí s bývalým prezidentom ČR Václavom Klausom zdôraznil, že česko-slovenské vzťahy sú také vzácne, že ich netreba zaťažovať problémami, ktoré sa "životov Čechov a Slovákov nedotýkajú". Zdôraznil aj to, že podľa neho vzťahy oboch národov nemôžu byť poznačené politickými vyhláseniami. 

Bývalý prezidetn ČR zase akcentoval, že mu pred cestou prišlo množstvo podporných správ, ktoré na Slovensko odkazovali, že "k žiadnemu prerušeniu vzťahov nedôjde". Stretnutie reagovalo na minulotýždňové vyhlásenie českej vlády na čele s Petrom Fialom o tom, že spoločné rokovanie vlády sa odkladá.

Dôvodom bolo aj stretnutie ministra zahraničných vecí za Smer-SD Juraja Blanára s jeho ruským kolegom Lavrovom. Ten je na sankčných zoznamoch Európskej únie. 

Pozor na "jazyk" odkazuje politológ

Radoslav Štefančík uviedol, že Robert Fico je povestný tým, že niečo hovorí doma a inak sa chová v zahraničí. Akcentoval však aj to, že v politike je rozhodujúci aj jazyk a práve vo svojich vyhláseniach by sa "Robert Fico mal hamovať"

"Václav Klaus bol vždy svojský a konzervatívne ladený," poznamenal na margo exprezidenta, ktorého označil za príliš radikálneho, euroskeptického, ale aj proruského. "Ako bývalý prezident by si mal uvedomiť, že stále vplýva na verejnú mienku," uviedol aj s tým, že Václav Klaus pravidelne spochybňuje aj klimatickú krízu. 

Podľa Štefančíka je však postoj českej vlády úplne pochopiteľný aj preto, že český predseda vlády patril k prvým, ktorí navštívili napadnutú Ukrajinu. "Môže kedykoľvek povedať, že s týmto človekom si sadnem za stôl len preto, že je predsedom krajiny s ktorou občanov spája priateľstvo, rodinné vzťahy," povedal na konto vyjadrení Roberta Fica smerom k Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie