Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ministri za Hlas predstavili novú schému pre zamestnanosť, platiť to bude Európska únia
Zdielať na

Ministri za Hlas predstavili novú schému pre zamestnanosť, platiť to bude Európska únia

BRATISLAVA / Ministri za Hlas-SD oznámili, že rezort práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa od 2. apríla národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť. Projekt je určený pre ľudí bez práce vo veku do 30 rokov a pre znevýhodnených nezamestnaných. Avizujú, že ich cieľom je ich podporiť pri získavaní zamestnania, pomôcť im so zapracovaním a motivovať ich, aby si pracovné miesto udržali.

Na tlačovej konferencii ministri za Hlas-SD uviedli, že národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť je zameraný na podporu nezamestnaných so znevýhodneným postavením na trhu práce z dôvodu veku, komplikovanej rodinnej situácie, nízkeho vzdelania, straty pracovných návykov, zdravotného postihnutia a iných dôvodov.

Od 2. apríla sa v rámci projektu spustia prvé dva nástroje, a to motivačný finančný príspevok pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a finančný príspevok pre mladých na vykonávanie absolventskej praxe. "Aktuálne máme na Slovensku 140-tisíc znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. To je viac ako 80 percent všetkých evidovaných nezamestnaných. Venujeme im veľkú pozornosť a tento národný projekt je určený primárne pre nich a pre mladých. Máme pripravených 317 miliónov eur, aby sme ich podporili pri hľadaní zamestnania, pomohli im zapracovať sa a motivovali ich v prvých mesiacoch ich pracovného života. Začiatkom apríla spúšťame prvé časti projektu, ďalšie časti pribudnú v nasledujúcich týždňoch," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Riadiacim orgánom pre všetky eurofondy je Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.

"Nové eurofondy sú urobené tak, že riadiacim orgánom je iba naše ministerstvo a my sme sa dohodli, že žiadny projekt nebude robený izolovane, ale vždy ho budeme robiť spoločne tak, aby výsledok bol, čo najefektívnejší a mal, čo najlepší dopad na regióny. Práve tento projekt, ktorý patrí medzi najväčšie národné projekty, absolútne spĺňa odborné požiadavky a metodológiu, čoho nositeľom je ministerstvo a zároveň reflektuje na to, čo vyžadujú naše regióny. Eurofondy majú byť o tom, že vznikne riešenie na základe požiadaviek z regiónov. Hlavne nie je pripravený rezortne tak, ako to bolo v minulosti, ale je príkladom spolupráce a toho, čo od nás Európska únia požaduje," uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Ministri zároveň uviedli, že národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť, ktorý realizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny je zameraný na podporu získavania, zapracovania a udržania zamestnania pre mladých ľudí do 30 rokov a znevýhodnených nezamestnaných.

"Na jednej strane pomáhame ľuďom nájsť uplatnenie a viesť plnohodnotnejšie životy. Na strane druhej je našou ambíciou nájsť riešenie pre samotný trh práce, ktorý trpí nedostatkom pracovnej sily. Intenzívne pracujeme na príprave ďalších podporných nástrojov v rámci komplexného a rozsiahleho projektu Finančné stimuly pre zamestnanosť," skonštatoval generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Súvisiace články

Najčítanejšie