Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Na hrane s Valáškom a Šipošom: Dochádza k demontáži demokracie, na konflikty v opozícii nie je čas
Zdielať na

Na hrane s Valáškom a Šipošom: Dochádza k demontáži demokracie, na konflikty v opozícii nie je čas

BRATISLAVA / Hosťami Na hrane boli dvaja opoziční poslanci Tomáš Valášek z PS a Michal Šipoš z Matovičovho hnutia a predseda jeho poslaneckého klubu. Opoziční poslanci sa v štúdiu stretli, pretože nikto z koalície nemal záujem prísť do relácie diskutovať.

Kam až zájde opozičná práca?

Poslanci majú mimoriadne dlhé voľno, počas ktorého sa podľa Šipoša pripravujú na ďalšiu schôdzu. Koalícii vyčíta, že si dala voľno, aby Peter Pellegrini mohol kampaňovať. Valášek zase uviedol, že zostava v relácii je vizitkou koalície, ktorá nechce diskutovať, ale iba "si točiť videá na sociálne siete".

Valášek akcentoval, že opozícia opäť zvolala ľudí do ulíc. Dodal, že zajtrajší protest sa bude orientovať proti ovládnutiu verejnoprávneho média zo strany vlády. "Pripomínam, že demokracia je prostredie, kde sa ľudia rozhodujú na základe dostupných informácií," pokračoval Valášek.

Šipoš zdôraznil, že koalícia rozkladá postupnými krokmi demokraciu. "Teraz nastupujú a brúsia si nože nie médiá," dodal Šipoš s tým, že politici môžu robiť len to, čo im dovolia ich kompetencie. "Môžeme sa snažiť odďaľovať ten proces," pokračoval s tým, že je dôležité, aby sa na protest postavili občania. "Vládni politici sa budú inak iba hrať na demokraciu," uzavrel Šipoš. V Spišskej Novej Vsi sa na protest postavili zástupcovia verejného sektora aj kultúry. Nechýbala Jana Oľhová, či Martin Geišberg a politický analytik Grigorij Messežnikov.

Môžu si Matovičovci za izoláciu sami?

Šipoš zdôraznil, že ľudia nechcú vidieť prekáračky, ale chcú vidieť opozíciu, ktorá bude jednotne bojovať proti vláde. Prekáračky podľa jeho názoru len napomáhajú vláde. "Musíme sa pozerať dopredu," akcentoval Šipoš a vyzval opozíciu, aby "zabudla na to, čo bolo v minulosti". Pritom len včera označil Igor Matovič PS za extrémistickú stranu a dnes opäť opozíciu vinil z toho, že "otvorila dvere k moci Pellegrinimu". "Nebudeme sa tváriť, že nepovalili Hegerovu vládu," argumentoval Šipoš a opakoval o tom, že "ako demokrati predávali Petra Pellegriniho aj novinári".

"Myslím si, že platí to, čo povedal pán Šipoš, situácia sa zmenila," poznamenal Valášek s tým, že mínať energiu na boje v opozícii by nabila koalíciu silu na demontáž demokracie. "Sme na tom ešte lepšie, než vládna koalícia," uviedol Valášek ďalej. "Sme najväčšou stranou opozície, česť organizovať protest pripadla nám," doplnil Valášek s tým, že on bol skôr za širší formát, ale bolo treba sa dohodnúť aj s ďalšími dvoma stranami. Šipoš si počas relácie nepriznal, že by malo na nevôli občanov, ale aj možných partnerov podiel aj samotné Matovičovo hnutie. Pritom aj sám Igor Matovič odmietal chodiť do politických relácií a debát v čase, keď bol premiérom, ale aj ministrom financií.

Čo bude s opozíciou po voľbách?

Valášek zdôraznil, že politika je dosť komplikované remeslo. Odmietol, že by PS vykrádalo rady poslancov SaS. "Neviem, ako dopadla diskusia o tom, či pán Sulík bude mať naďalej vplyv na smerovanie strany." "My sme bližší Strane zelených, ale aj ľudskoprávnym stranám," uviedol Valášek s tým, že SaS je bližšia nemeckým stranám zameraným na ekonomiku. "Spoločná práca môže byť hocičo," uviedol Valášek s tým, že je otázne, či ešte slobodné voľby budú. Nevylúčil spoločný blok s SaS.

Šipoš akcentoval, že na voľby do Prezidentského paláca sa hnutie pozerá triezvo. "To, čo ukazujú prieskumy, nemusí ešte tak byť. Čakáme, ako dopadne prvé kolo," akcentoval Šipoš s tým, že cieľom je, aby sa Peter Pellegrini nestal prezidentom a urobia pre to všetko. Konkretizovať detaily však chce až po prvom kole. "My sme svoju podporu vyjadrili Ivanovi Korčokovi úplne jasne," poznamenal Valášek, ktorý nerozumie, že sa mu teraz zo strany koalície vyčíta, že ako diplomat strávil veľa času v zahraničí. Zopakoval, že to, že koalícia neprišla diskutovať, je jej chyba a jej premrhaná šanca.

Koľko musí Slovensko ešte zažiť tragédií zo zúfalstva?

Šipoš prehlásil, že jeho hnutie stálo vždy na strane slabších a chorých a takýmto ľuďom vždy pomáhali. Pritom práve táto koalícia schválila tzv. rodičovský bonus, len pre rodičov pracujúcich detí. Tí, ktorí sa celý život starali o dieťa so zdravotným postihnutím nie. "Zákerne si zdvihli platy," povedal na margo nárastu platov členov vlády, ale aj ministerstvo cestovného ruchu.

"Dobre nápady samozrejme podporíme tak, ako tomu bolo v prípade minulej vlády," odpovedal Valášek s tým, že na nešťastí rodičov znevýhodnených detí sa určite nebude politikovať.

SIS v rukách Gašpara

"Obávam sa, že to zlé už sa stalo," reagoval Valášek a pripomenul výroky Petra Pellegriniho o tom, že on nepripustí obídenie zákona. Gašpara mladšieho v čele SIS označil za katastrofu. "To sa ešte ukáže," doplnil odpoveď po otázke o tom, či bude Pavol Gašpar horším šéfom, ako tí v minulosti.

Koalícia podľa neho vyberá človeka bez predpokladov, či už profesných, alebo ľudských. "Pán Gašpar, ktorý hovoril o pomste na 110 % a vyhrážal sa vidličkou do oka?" poznamenal ďalej s tým, že bezpečnostnú previerku pre SIS robí len samotná SIS tak, ako vojenskí tajní si tiež preverujú sami seba.

"Ťažko s tým niečo urobiť, lebo vládnu moc majú v rukách Fico, Danko a Pellegrini," vyjadril sa Šipoš s tým, že nominácia do čela SIS je príšerná. Zopakoval aj Valáškove argumenty o výrokoch Pavla Gašpara z poľovníckej chaty. "Nečudoval by som sa, keby ostatné zahraničné služby reagovali tak, ako česká vláda," uzavrel šéf Matovičovho poslaneckého klubu.

Čo bude so zahraničnou politikou?

Dnes predseda vlády avizoval, že chce odškodniť občana Hambálka, ktorý bol na sankčných zoznamoch EÚ. "Za pána Hambálka hlasovali krajiny EÚ," vyjadril sa Valášek. Dôvody na zaradenie na zoznam boli dostatočné aj podľa Šipoša, keďže patril k skupinám, ktoré propagujú a podporujú Rusko. "Predpokladám, že z Kremľa bol telefonát svojmu užitočnému idiotovi Robertovi Ficovi," povedal Šipoš ďalej.

"Určite sa pod V4 nepodpíše Poľsko," analyzoval Valášek situáciu v ČR, ktorá sa môže zmeniť, ak vyhrá Andrej Babiš. "Stávame sa čiernou dierou Európy," poznamenal Valášek s tým, že vlády, ktoré sa nám otáčajú chrbtom, pribúda. Spomenul aj kritický prejav francúzskeho prezidenta Macrona z večera, ktorý bol v niektorých bodoch voči Robertovi Ficovi kritický.

Najčítanejšie