Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Dezinformácie a propagandu považujem za priamu hrozbu, povedala prezidentka
Zdielať na

Dezinformácie a propagandu považujem za priamu hrozbu, povedala prezidentka

BRATISLAVA / Prezidentka predniesla príhovor na konferencii venovanej zahraničnej politike. Nešetrila kritikou, rezort diplomacie reaguje, že postoje vlády neboli tajomstvom.

Prezidentka sa všetkým zúčastneným expertom na zahraničnú politiku, ale aj diplomatom či zástupcom médi'íi poďakovala a ocenila schopnosť viesť dialóg, "ktorý sa z našej zahraničnej politiky postupne vytráca"

"Nahrádzha ho téza o politike na všetky štyri strany," pokračovala Zuzana Čaputová s tým, že to oslabuje náš západný vektor a demokracia. Poznamenala aj to, že iba volanie po mieri u nášho suseda ho neprinesie. Kriticky sa vyjadrila aj k ústretovým slovám a gestám smerom k Rusku, ktoré nás zaradilo na zoznam nepriateľských krajín, ale aj tvrdý slovník vlády smerom k našim spojencom. "Pritom práve títo nám pomáhajú chrániť našu bezpečnosť a suverenitu," doplnila prezidentka. 

Akcentovala, že aktuálne je dôležité hovoriť o tom, čo sa deje doma a ako to vplýva na naše záujmy vonku. "Pred dvoma rokmi som na tomto fóre upozorňovala, že Slovensko sa nachádza v informačnej búrke," pokračovala hlava štátu a zdôraznila, že veľký podiel na tom majú aj sociálne siete, ktoré ľuďom umožnili tvoriť si názory instantne a bez potrebných podložených informácií.

Informačná búrka podľa nej odviala aj schopnosť niektorých aktérov o zahraničnej politike diskutovať a naša spoločnosť už dávno nie je fragmentovaná len na domácich témach. "Ako by sme ako spoločnosť strácali prehľad kam hodnotovo a zahranično-politicky patríme,"  poznamenala ďalej a odvolala sa na aktuálne dáta, ktoré hovoria, že okrem Slovákom má vyššiu nedôveru k NATO už len Grécko. Spomenula aj to, že podpora klesá aj smerom k EÚ. Dodala však aj to, že pod dojmom kríz čelí fragmentácii aj zvyšok Európy a USA. 

Prezidentka označila propagandu a dezinformácie za priamu hrozbu pre našu krajinu. 

Ak by prezidentka čítala PVV, vedela by naše postoje, reaguje Blanár

Minister zahraničných vecí sa v stanovisku odvolal na programové vyhasenie vlády, ktorú vedie Robert Fico. "Počas našich troch uplynulých vlád, ako aj v predvolebnej kampani sme konzistentne zdôrazňovali význam členstva SR v Európskej únii i Severoatlantickej aliancii, ktorých dvadsiate výročie si pripomíname práve v tomto roku. Keby si pani prezidentka prečítala programové vyhlásenie našej vlády, tak by videla tieto naše jasné postoje," uviedol minister zahraničných vecí za Smer-SD Juraj Blanár. 

"Podľa mojich informácií pani prezidentka však ocenila vo svojom príhovore, že je zhoda v slovenskom politickom spektre v tom, že na Ukrajine došlo k porušeniu medzinárodného práva - a to zdôrazňujeme od začiatku konfliktu a presne to som tlmočil aj ruskému ministrovi zahraničných vecí," dodal šéf diplomacie. 

Súvisiace články