Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
SaS hovorí o vládnom pláne zdražovania a vyššom DPH. Ste súčasťou stavu verejných financií, odkazuje rezort
Zdielať na

SaS hovorí o vládnom pláne zdražovania a vyššom DPH. Ste súčasťou stavu verejných financií, odkazuje rezort

BRATISLAVA / SaS tvrdí, že vláda chce nielen zvýšiť DPH, ale aj dane. Ministerstvo reaguje, že konsolidačné opatrenia sú naviazané na tvorbu rozpočtu na ďalší rok.

Ministerstvo financií SR v stanovisku uviedlo, že sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré odzneli na tlačovej konferencii politickej strany SAS. "Rezort financií rovnako odmieta, aby politici zneužívali meno Ministerstva financií SR na svoje politické ciele pár dní pred prezidentskými voľbami," uviedol rezort. 

Ministerstvo financií SR zdôraznilo, že už niekoľko mesiacov opakuje, že konsolidačné opatrenia sú úzko naviazané na prípravu štátneho rozpočtu na rok 2025. "Príprava rozpočtu sa nerealizuje zo dňa na deň, ale je to niekoľkomesačný proces, z objektívnych dôvodov nie je možné podrobnosti o konsolidácii prezentovať skôr, ako budú ukončené diskusie na odbornej a politickej úrovni," poznamenalo ministerstvo financií ďalej. 

Boli ste súčasťou problému, odkazuje SaS

Ministerstvo financií SR zdlraznilo, že aktuálny stav verejných financií je spôsobený predchádzajúcimi vládami, ktorých súčasťou bola aj politická strana SAS. Rezort ju označil sa spoluzodpovednú za to, že Slovenská republika má najvyšší deficit z krajín EÚ a zaznamenala extrémny nárast dlhu (o 23,9 mld. €) medzi rokmi 2020 a 2023.

"Aj na základe vyššie spomínaných makroekonomických ukazovateľov Ministerstvo financií SR opäť pripomína svoj konsolidačný záväzok, ktorého cieľom je postupné znižovanie deficitu do roku 2027 pod úroveň 3 % HDP, čo následne vytvorí priestor aj na postupné znižovanie dlhu," uzavrel rezort pre financie. 

Hlas hovorí o drzosti SaS

"HLAS obdivuje bezočivosť SaS, z ktorej sa pod vedením nového predsedu Gröhlinga stala radikálna pravicová odnož OĽaNO. SaS je plne zodpovedná za rozvrátené verejné financie počas Matovičovej a Hegerovej vlády, brutálne chudobnenie ľudí a osobitne dôchodcov, ktorými táto najviac antisociálna strana na Slovensku otvorene pohŕda," poznamenala strana Petra Pellegriniho v stanovisku, ktoré zaslala do redakcií. 

"Ak by dnes niekomu mala SaS klásť otázky, je to jej nominant v Matovičovej vláde Ivan Korčok, pre ktorého SaS nachystala svoju predvolebnú kampaň "Meníme hru", pretože s ním počítala ako so svojím volebným lídrom. Keď pán Korčok SaS zodpovie, prečo namiesto politickej práce pre ľudí ušiel do prezidentskej kampane a keď sa SaS ospravedlní všetkým, ktorí za jej vlády schudobneli, potom môže klásť otázky kandidátovi ľudí Petrovi Pellegrinimu," pokračovalo vo vyjadrení. 

SaS hovorila o vyššej DPH a daniach

"Pred voľbami Pellegrini riešil na billboardoch lacnejšie potraviny. Nemám pocit, že by zlacneli alebo že by vláda pre to niečo urobila. Dokonca aj ceny benzínu a nafty stúpli o viac ako 10 centov za liter. Namiesto toho, aby vláda plnila sľuby spred volieb, riešila len promafiánsky balíček pre jej kumpánov," uviedol B. Gröhling s tým, že teraz avizuje ďalšiu legislatívnu smršť.

Nateraz ju však pozastavila, pretože sa podľa jeho slov bojí, že by mohla uškodiť jej kandidátovi Pellegrinimu. Odložená tak bola aj novela o ovládnutí RTVS. "Je načase povedať ľuďom, že Peter Pellegrini kandiduje len preto, aby ochránil vládu Roberta Fica, ktorá chce občanom zvýšiť dane, DPH, chce zrušiť RTVS a NAKU. Ja verím, že občania Slovenska toto všetko prekukli," dodal Branislav Gröhling.

Tímlíder SaS pre verejné financie Marián Viskupič upozornil na to, že sa k nemu z viacerých zdrojov dostala informácia, že minister financií Kamenický má zákaz vyjadrovať sa ku konsolidácii verejných zdrojov. A to aj napriek tomu, že sľuboval, že do konca marca bude na svete ďalší konsolidačný balíček.

"Dôvodom je obava, že by to pred voľbami poškodilo koaličného kandidáta Pellegriniho. Máme totiž indície, že vláda vážne uvažuje o zvýšení DPH. Preto je úplne namieste pýtať sa, či s týmto postojom súhlasí aj kandidát Pellegrini. Ak áno, treba ľuďom jasne povedať, že sa zvýšia ceny úplne všetkého, za čo bude môcť aj on. Žiadne lacné potraviny, ale presný opak," povedal. Okrem toho pripravuje rezort financií zvýšenie spotrebných daní, čo bude podľa M. Viskupiča znamenať, že za plnú nádrž do bežného auta budeme čoskoro platiť aj 100 eur.

"Vyššie dane, vyššie odvody a gigantický dlh, ako toto vysvetlíte ľuďom? Je náhoda, že takmer tisíc zvýšených poplatkov začína byť účinných až teraz po 1. apríli?" opýtal sa Marián Viskupič na tlačovom brífingu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie