Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Politici reagujú na nového prezidenta: Takto sa to robí do psej matere, reagoval premiér Fico
Zdielať na

Politici reagujú na nového prezidenta: Takto sa to robí do psej matere, reagoval premiér Fico

BRATISLAVA / Na voľby prezidenta v SR reaguje domáca, ale aj zahraničná politická scéna.

Zuzana Čaputová zablahoželala ako prvá

"Blahoželám Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Prajem mu úspešný výkon mandátu, ktorého sa ujme 15. júna. Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná," napísala hlava štátu na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti.

"Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili. Oceňujem vysokú účasť vo voľbách a ďakujem občanom, ktorí využili svoje volebné právo. Ďakujem tiež všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a úspešnej realizácii volieb," uzavrela. 

Gratulujem Slovensku, napísal Babiš

"Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Peter Pellegrini prezidentem! Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. Věřím, že se Peter zasadí i o zlepšení vztahů mezi ČR a Slovenskem," napísal na sociálnej sieti.

Líder PS spomína ľútosť

Michal Šimečka poznamenal, že mu je veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo. Ivan Korčok by bol podľa neho výborným prezidentom. 

"Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Mal by pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov a občianky Slovenska - aj tých vyše milión z nich, ktorí si priali za prezidenta Ivana Korčoka. Ten odviedol spolu so svojim tímom vynikajúcu kampaň a je mi nesmierne ľúto, že nezvíťazil - bol by výborným prezidentom," zverejnil v stanovisku pre médiá, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. 

"Táto kampaň bola zo strany Ficovej vlády a koalície plná podrazov, klamstiev, strašenia a prekračovania písaných aj nepísaných pravidiel súťaže. Potvrdzuje sa, že pre Slovensko predstavujú nebezpečie a nezastavia sa pred ničím," pokračoval Šimečka vo svojom vyhlásení. 

"Napriek tomu všetkému, vyhrali relatívne tesne. Sú poraziteľní. Nesmieme strácať nádej. Musíme spolupracovať, musíme sa zmobilizovať a musíme ich začať porážať, v každých ďalších voľbách, ktoré nás čakajú. Už čoskoro. Je to ťažké, ale som presvedčený, že sa to dá," zverejnil šéf PS. 

Majerský verí v spájanie

Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval. "Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval," uviedol Majerský na sociálnej sieti.

SaS si "privlastňuje" Korčokových voličov

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb a ďakuje všetkým občanom, ktorí prišli voliť. "Chcem však vyjadriť odhodlanie, že budeme za stranu SaS zastupovať viac ako milión voličov, ktorí volili Ivana Korčoka," dodal Gröhling na sociálnej sieti.

Takto sa to robí do psej matere, reagoval Fico

Premiér a líder koaličného Smeru-SD Robert Fico zablahoželal predsedovi koaličného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu k výhre v prezidentských voľbách. Verí v stabilitu vládnej koalície a vyriešenie praktických problémov spojených s odchodom Pellegriniho z postu predsedu parlamentu. Uviedol to na tlačovom brífingu v Pellegriniho volebnom štábe.

"Aj dnes ľudia na Slovensku ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajine hrozí zo strany liberálnych médií, aktivistov, mimovládnych organizácií, progresivistov," vyhlásil Fico. Tých, ktorí hovorili pred prezidentskými voľbami o "referende" o vláde, vyzval, aby napísali, že referendum dopadlo dobre a väčšina ľudí si želá pokračovanie aktuálneho štýlu vládnutia.

Aktuálna koalícia je podľa neho predurčená vládnuť do roku 2027. Vo volebnom štábe gratuloval Pellegrinimu aj bývalý prezident Ivan Gašparovič. Upozornil, že podporu bude potrebovať nová hlava štátu i vláda aj naďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie