Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Parlament mimoriadne rokovať nebude: Taraba sa o medveďoch chce dohodnúť s KDH
Zdielať na

Parlament mimoriadne rokovať nebude: Taraba sa o medveďoch chce dohodnúť s KDH

BRATISLAVA / Z mimoriadnej parlamentnej schôdze o medveďovi nič nebude.

Poslanci nebudú v utorok (9. 4.) mimoriadne rokovať o návrhu ústavného zákona o odstrele medveďov. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Utorkovú schôdzu zrušili na žiadosť ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS).

PS chce efektívne riešenia

"V Progresívnom Slovensku presadzujeme efektívny manažment medveďa hnedého, ktorý nebude ohrozovať ľudské zdravie. S KDH sa zhodneme, že ústavný zákon z dielne Tomáša Tarabu je prehnaný nástroj, ktorý predstavuje nebezpečenstvo pre ľudí. Ide o pokus koalície preniesť vinu na opozíciu, keďže sa ukazuje ich úplná neschopnosť riešiť problém," uviedla na tlačovom brífingu poslankyňa Stohlová. 

"Nástroje pre strety s medveďmi máme k dispozícii. V prvom rade je to Zásahový tím, ktorý funguje mimo zdĺhavého správneho konania. Je však zjavné, že potrebuje posilniť materiálne, ale najmä personálne, minimálne na úrovni každého národného parku," pokračovala.

Poslankyňa uviedla, že za rovnako dôležité považujeme aj preventívne opatrenia - zabezpečenie odpadkov, plodín a zvierat, riešenie vnadísk či komunikáciu s verejnosťou. Toto všetko majú v rukách predstavitelia vládnej koalície, a na mnohé opatrenia máme aj financie z európskych fondov. "Stačí konať. Na júnovú schôdzu preto predložíme návrh legislatívy na posilnenie prevencie. Príkladom je zákaz vnadenia v okolí ľudských obydlí, ako jeden z nástrojov na zamedzenie približovania šeliem k ľuďom," uzavrela Stohlová. 

Zhoda s KDH?

Chce nájsť s časťou opozície zhodu na zákone. Návrh ústavného zákona aj návrh na skrátené legislatívne konanie má byť zaradený na najbližšiu riadnu schôdzu NR SR. Tá je zatiaľ naplánovaná od 16. apríla.

Taraba v pondelok ráno rokoval s opozičným KDH. Hnutie nesúhlasí s ústavným zákonom z dielne vlády, navrhuje vlastné riešenie. Minister tvrdí, že návrh hnutia k odstrelu medveďov ide podobným smerom ako návrh ústavného zákona. Minister chce využiť niekoľko dní na expertíznu prípravu spoločného zákona.

Vláda podľa neho trvá na tom že najúčinnejšie riešenie je ústavný zákon. Myslí si, že do troch týždňov bude na Slovensku konečne efektívne riešenie odstrelu medveďa. Vláda koncom marca odobrila návrh ústavného zákona, ktorým sa stanovili podmienky, pri splnení ktorých možno pristúpiť k odstrelu medveďa. Zákon by umožňoval v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu. Ak sa bude medveď nachádzať v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania.

KDH s návrhom nesúhlasí, predkladá vlastný

Opozičné KDH nesúhlasí s navrhovaným ústavným zákonom o možnom odstrele rizikových medveďov. Navrhuje vlastnú novelu zákona o civilnej ochrane, ktorá by mala zefektívniť elimináciu problémových medveďov. Predstavilo ho aj ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), ktorému sa podľa predstaviteľov KDH jeho návrh pozdával.

S Tarabom sa hnutie zhoduje na tom, že situácia s medveďmi je neudržateľná a treba ju čo najskôr riešiť. Pokiaľ by sa vyhlásila mimoriadna situácia, tak na výnimku, ktorá sa udeľuje v rámci zákona o ochrane prírody, by sa nemusel aplikovať správny poriadok.

Výnimka by sa teda mohla udeliť bez správneho konania a efekt udelenia výnimky by bol podľa KDH efektívnejší. Za mimoriadnu udalosť by sa podľa kresťanských demokratov mohol považovať aj výskyt divej zveri mimo jej prirodzeného výskytu v intraviláne obce, vykazujúci znaky ohrozenia života a zdravia obyvateľstva a poškodenia majetku.

Dodali, že potrebná bude aj novelizácia zákona o ochrane prírody, zrevidoval by sa aj proces udeľovania výnimiek na ministerstve životného prostredia. Karas hovorí o snahe prepojiť zákon o ochrane prírody s mimoriadnou situáciou. "Odstránia sa administratívne prekážky tak, aby sa mohlo efektívne zasiahnuť, aby sa nečakalo až do udelenia výnimky v procese, ktorý je dnes nastavený a je správny," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii.

"Nechceme odstraňovať procesy, ktoré dnes sú pri udelení výnimky na odstrel medveďa. Ale ak je vyhlásená mimoriadna situácia, nastáva úplne iný stav, ide o ohrozenie života a zdravia a vtedy musí reagovať aj proces udelenia výnimky," priblížil.

KDH deklaruje, že vníma ohrozenie ľudí medveďmi ako závažný problém, rozumie obavám ľudí, ktorí žijú v regiónoch s častým výskytom medveďov. Víta veľké nasadenie zásahového tímu, navrhuje však spružniť fungovanie a administratívne pokyny pre zásahy.

Podľa SaS je situácia vážna

Opozičná strana SaS považuje situáciu s medveďmi na Slovensku za vážnu. Žiada ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, aby na úrovni rezortu zriadil pracovnú skupinu s odborníkmi naprieč politickými stranami s cieľom dosiahnuť celospoločenský konsenzus.  

"Problém s medveďom je a je reálny. A keď je problém treba ho riešiť," poznamenal poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS). Nemyslí si, že riešením situácie by bola zmena zákona o civilnej ochrane. Na pracovnej skupine by podľa Hlinu mohli dospieť ku konsenzu, ako sa dá problém riešiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie