Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podľa poslancov prídeme kvôli vláde o eurofondy, Fico skloňuje trest za voľby
Zdielať na

Podľa poslancov prídeme kvôli vláde o eurofondy, Fico skloňuje trest za voľby

BRATISLAVA / Podľa opozičných poslancov Slovensku hrozia miliónové straty. Tvrdia, že Robert Fico je ochotný všetko podriadiť beztrestnosti pre svojich ľudí.

"Musíme rátať aj s trestom Západu za to, že sme zvolili Petra Pellegriniho a nie Ivana Korčoka. Vôbec by som sa preto nečudoval, keby nám teraz z čisto politických dôvodov a výsledku prezidentských volieb EK skočila na fondy," povedal predseda vlády Robert Fico na sociálnej sieti po víkendových prezidentských voľbách. 

Európske zdroje ohrozuje ohrozuje novela Trestného zákona, ktorú na začiatku roka schválil parlament a následne niektoré jej časti pozastavil Ústavný súd.

"Musím potvrdiť, že vedieme mimoriadne tvrdú, politickú a odbornú diskusiu s EK pokiaľ ide o právny štát, kde obhajujeme svoje pozície. Pripomíname aj to, že obdobnou cestou sa vydáva aj Česká republika, ktorá oznamuje, že prakticky pri všetkých ekonomických trestných činoch bude možné uložiť podmienečný trest," uviedol Fico. Obdobná situácia bola pred dvoma rokmi aj v Maďarsku a eurofondy pre porušovanie zásad právneho štátu v minulosti EÚ stopla aj Poľsku.

Nevyhol sa ani tomu, že po parlamentných voľbách, kedy Smer-SD vyhral voľby, im európski socilisti pozastavili členstvo vo frakcii. Bolo to však až po tom, kedy Smer-SD a Hlas-SD vstúpili do koalície so SNS. Akcentoval, že ľudia v médiách sú "prasce" a v kampani mali na Petra Pellegriniho útočiť, čo sa "doňho vošlo".

Fico je videopremiér, tvrdí PS

PS akcentovalo, že vláda zrušením špeciálnej prokuratúry ohrozuje takmer štyri miliardy eur. "Toto by bola vlastizrada," tvrdí PS odvolávajúc sa na najnovší list z Európskej komisie.

"Upozorňujeme vládu už mesiace. Prosíme, kričíme, navrhujeme. Partia okolo Roberta Fica je však hluchá a svojim konaním ohrozuje investície po celom Slovensku. Nemocnice v Martine a Banskej Bystrici, obnova rodinných domov, výstavba a oprava železničných tratí a nespočet ďalších projektov," vyjadril sa líder Progresívneo Slovenska Michal Šimečka. Za postupom predsedu vlády pritom vidí len beztrestnosť pre vlastných ľudí, ktoré má zabezpečiť zrušenie špeciálnej prokuratúry.

"Majú všetku moc v krajine, ale využívajú ju len pre vlastný prospech. A namiesto vládnutia sa na čele s premiérom zaoberajú akurát natáčaním videí na sociálne siete. Zachráňte radšej štyri miliardy eur, inak to budete vy, kto pácha vlastizradu na Slovensku," vyzval vládu Šimečka a Robertovi Ficovi ponúkol asistenciu odborné rokovaní v EÚ. 

Na vládu apeluje aj Matovičovo hnutie

"Finančné zdroje z EÚ sú ohrozené len preto, lebo Fico, Pellegrini a Danko uprednostnili pred záujmami Slovenska svoje záujmy a záujmy oligarchov. Nikdy neboli európske peniaze, ktoré tečú na Slovensko tak ohrozené, ako je to dnes," uviedla pred médiami predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová a akcentov ala, že práve zdroje z EÚ pomáhajú rozvoju regiónov, miest, obcí a zvyšovaniu životnej úrovne obyvateľov.

Ohrozených je podľa nej takmer 20 miliárd EUR. "Mafiánsku slobodu svojich ľudí Robert Fico vymenil za osud celého Slovenska," dodala Remišová. Hnutie zároveň akcentovalo, že list z EK je hanbou pre Slovensko.  

Na čo sa pýta Európska komisia

List Európskej komisie zverejnil Denník N, ktorý zároveň tvrdí, že  Euróspka komisia už mala Slovensku pohroziť stopnutím eurofondov. Vicepremiér pre Plán obnovy a odolnosti Peter Kmec zároveň denníku potvrdil, že na predmetný list zatiaľ neodpovedali. Európska komisia sa v liste pýta najmä na zrušeniu ÚŠP a preradenie prokurátorov, ktorý už nepôsobia ne oddeleniach venujúcich sa trestnej činnosti. 

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. "To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens," zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii.

Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň. "Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni. Snažíme sa odpolitizovať túto debatu. Nám by malo ísť spoločne o tých 6,4 miliardy," vyhlásil Kmec.

Upozornil, že predmetom konzultácií sú často veci, ktoré zdedila súčasná vláda po svojich predchodcoch. Samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je podľa Kmeca problém. Tvrdí, že sa riešia detaily, napríklad ako sa prerozdeľujú spisy. Je presvedčený, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou sa 15 položených otvorených otázok podarí vyriešiť.

K štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy vysvetlil, že hodnotenie je pozastavené vzhľadom na potrebu dotiahnuť legislatívne kroky v súvislosti s prijímaním zákona o 13. dôchodkoch. Legislatíva sa má prijať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. "Len čo bude zákon prijatý s doplnením udržateľnosti dôchodkového systému, komisia opätovne spustí hodnotenie," uviedol. "Všetky ostatné otvorené otázky súvisiace so štvrtou žiadosťou o platbu sú splnené," deklaroval.