Polojasno
22°
Bratislava
NR SR debatuje o zmenách v kultúrnych fondoch: Nerobte z nás ľudí, čo nevedia jesť príborom, ozval sa Michelko
Zdielať na

NR SR debatuje o zmenách v kultúrnych fondoch: Nerobte z nás ľudí, čo nevedia jesť príborom, ozval sa Michelko

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v 12. schôdzi aj vo štvrtok, na programe je aj tradičná hodina otázok a odpovedí.

Poslanci debatujú o zmenách v kultúrnych fondoch

Poslanec a šéf parlamentného výboru Roman Michelko spoza rečníckeho pultu zopakoval, že literárny fond v minulosti nepodporil vydanie niektorých jeho kníh z jeho vydavateľstva. "V rozhodnutiach komisií sú niektoré problémy," povedal počas rozpravy s tým, že rada fondu je najschodnejším riešením. Akcentuje, že nepodporenie dobrého projektu musí byť možné zvrátiť. 

Michelko vyčíta fondom aj to, že neexistuje schéma, ktorá by podporila projekty, ktoré sa nedajú realizovať za dlhšie obdobie, než jeden rok. "Rozmýšľal som o čo tu ide, lebo ten až hysterický odpor som nevedel pochopiť," povedal s tým, že podpora umenia nezanikne, ale organizácie stratia monopol. Dodal, že by opozícia mohla prestať s "démonizovaním nás" a nemajú z nich robiť ľudí, ktorí "nevedia jesť príborom". 

V prípade fondu vážne oponuje aj opozícia, ktorá tvrdí, že v tomto prípade ide o jasnú snahu politicky ovládnuť nezávislé kultúrne fondy. 

Kotlár žiada analýzu od finančnej správy

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec národnej rady  Peter Kotlár (SNS) požiadal finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta tzv. Momky.

Ak by výsledky ukázali "katastrofálne straty" zo štátnej pokladnice, dá preveriť všetky subjekty, ktoré tieto mobilne odberové miesta prevádzkovali. Po vyhodnotení dát nevylúčil prípadné trestné oznámenie. "Vybral som zhruba 80, myslím, že okolo 86 subjektov, u ktorých sa tržby pohybovali v neúmerne vysokých číslach v rokoch fungovania MOM. Predložil som aj úvahu, z ktorej budú zrejmé dôvody žiadosti," povedal Kotlár.

Z dostupných informácií podľa vlastných slov analyzoval zisky firiem, aby preskúmal vývoj ich tržieb. Pozrieť sa chce na porovnanie finančných tokov s vyťaženosťou jednotlivých pracovísk vzhľadom na príspevky od štátu, najmä v závere pandémie. V niektorých prípadoch sa obáva účelového spájania, zriadenia alebo zániku subjektov.

Dodal, že všetko má byť predmetom vyšetrovania. FS zároveň žiada o ďalšie informácie a dáta. Porovnať chce množstvo registrovaných MOM a zmlúv v centrálnom registri zmlúv. U vybraných subjektov žiada vyšpecifikovať mesačné dotácie a príplatky. "Aby som to mohol porovnať s dátami o reálne uskutočnených výkonoch," ozrejmil. Takisto žiada vyčísliť celkovú sumu, ktorú štát na MOM vynaložil, či informácie, ktoré subjekty popri štátnej dotácii vyberali aj iné poplatky od občanov.

Slovensko bude mať centrálny informačný systém

Centrálny informačný systém štátnej služby (CISŠS) sa má komplexne dobudovať a upraviť na základe samostatného zákona. Poslanci vo štvrtok schválili zákon o CISŠS, ktorým sa dopĺňa aj zákon o štátnej službe. Úrad vlády SR ako predkladateľ materiálu pripomenul, že v súčasnosti je spustená pilotná prevádzka časti CISŠS, pôvodne rátajúca s postupným zaraďovaním ďalších častí. "Systém je potrebné dobudovať, pričom je potrebné zohľadniť skúsenosti z aplikačnej praxe i legislatívne zmeny," uvádza ÚV.

"Modifikácia existujúceho právneho rámca je jednou zo základných podmienok dosiahnutia plnej funkčnosti a spustenia komplexnej prevádzky centrálneho informačného systému," dodal. Podľa právnej úpravy bude centrálny informačný systém naďalej informačným systémom verejnej správy a jeho správcom bude ÚV SR.

Centrálny informačný systém bude rozdelený na verejný a interný portál. Interný portál bude ďalej rozdelený na moduly a registre. "Rozširuje sa pôvodný obsah systému, rozsah funkcionalít a služieb. Upravuje sa prístup a poskytovanie údajov do centrálneho informačného systému," dodal predkladateľ. Účinnosť má nová legislatíva nadobudnúť od 1. júna.

PS varuje pred gréckou cestou

"Progresívne Slovensko nemohlo podporiť zákon o trinástych dôchodkoch, pretože minister práce Tomáš ani minister financií Kamenický nevysvetlili, odkiaľ chcú na ne vziať peniaze. Len tento rok pritom ide o 830 miliónov eur. V PS chceme, aby seniori a seniorky mali dôstojné peniaze nielen raz za rok, ale každý mesiac. Za svoje odpracované roky si to zaslúžia," poznamenala Petrík v stanovisku. 

"Spôsob, ktorý si zvolila táto vláda, však povedie gréckou cestou k bankrotu. Ak chceme zachrániť verejné financie, musíme konsolidovať ešte minimálne v objeme 1,4 miliardy eur. Vláda doteraz nepredstavila dôveryhodný plán konsolidácie. Akurát znížila percento odvodov do druhého piliera, čo iba oberie budúcich dôchodcov o veľké sumy na dôchodkoch. Toto ani zďaleka nie je dobrá sociálna politika pre všetkých," uviedla podpredsedníčka Simona Petrík.

Koalícia za návrhom stojí

"Je to tu, skutočný 13. dôchodok sa stáva realitou," povedal minister práce Erik Tomáš s tým, že vyzval dôchodcov, aby si tento moment zapamätali. Zároveň postrašil občanov tým, že nemusí byť na stálo, keďže predchádzajúca vládna garnitúra tento dôchodok zrušila.

Príspevok je podľa neho spravodlivý, pretože patrí každému a pohybuje sa vo výške priemerného dôchodku, ale nesmie klesnúť pod 300 eur. Aj počas otázok topakoval, že ak by prišla pravicová vláda, ktorá by 13. dôchodok zrušila. 

Andrej Danko zdôraznil, že tento zákon sa podarilo presadiť len kvôli tomu, že vďaka jednote koalície. Richter sa poďakoval aj KDH a hnutiu Igora Matoviča. 

SaS tvrdí, že koalícia objavila 800 miliónov

Poslanci Viskupič a Ledecký svoju nepodporu zákona opreli o demografiu s tým, že aktuálne je odchod do dôchodku dvojnásobný. "My máme záujme, aby dôstojné dôchodky neboli vyplácané len teraz," povedal Vladimír Ledecký s tým, že ich zaujíma aj to, ako budú dôchodky vyzerať o 20 rokov. "Výstrahou nám môže byť Grécko," dodal ďalej s tým, že týmto zákonom sa zrušil aj odchod do dôchodku po 40 rokoch.

Zároveň sa predčasný odchod do dôchodku vykráti o 0,5 % za každý mesiac. Nepozdáva sa mu ani to, že tí, čo majú najvyššie dôchodky dostanú najviac, zatiaľ, čo tí čo ich majú najnižšie dostanú najmenej. 

Viskupič argumentoval predovšetkým tým, že Slovensko na takéto navýšenie nemá zdroje a musí to zaplatiť občan SLovenska a to aj s úrokmi. "Platíme najdrahšie úroky v celej Európskej únii," pokračoval Marián Viskupič. Slovensko si podĺa neho bude musieť požičať okolo 12 miliárd eur a to ešte veľmi draho. 

Poslanci schválili 13. dôchodky

Poslanci schválili zákon o sociálnom poistení, vďaka ktorému budúmať dôchodcovia vyšší 13. dôchodok. Poslanci zároveň obmedzili zvýhodnené predčasné penzie po 40 odpracovaných rokoch. Novelu okrem koalície podporilo aj KDH a Matovičovo hnutie. Za novelu teda hlasovalo 104 poslancov, zdržalo sa PS a SaS.

KDH argumentovalo svoju podporu tým, že minister Erik Tomáš neotvorí druhý dôchodkový pilier. "Poslanci KDH na prebiehajúcej schôdzi NR SR hlasovali za 13. dôchodky. Minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš poslancom za KDH garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Zásahom do druhého piliera by totiž podľa KDH vláda obrala svojich občanov o ich úspory. Minister rovnako garantoval poslancom KDH, že zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí dvíhanie dani a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. Na základe týchto skutočností poslanci KDH podporili hlasovanie o 13. dôchodkoch, čím si penzisti prilepšia o niekoľko stoviek eur," uviedla strana v stanovisku.

Program na štvrtok

O 14:00 čaká poslancov aj klasická hodina otázok a odpovedí. O 11:00 budú hlasovať o doteraz prerokovaných bodoch. 

Prerokovávajú aj sériu návrhov z dielne podpredsedu vlády Petra Kmeca (Hlas-SD). Ide napríklad o vládnu novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže, ako aj novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. 

Zákonodarcovia sa vo štvrtok ráno venujú zmenám v zložení parlamentných výborov, ale aj voľbe overovateľa a vymenovanieu náhradného člena stálej delegácie NR SR. Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Dôchodkové zmeny

Druhý rokovací deň 12. schôdze ukončili debatou o návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Jeho cieľom sú hlavne zmeny v nastavení 13. dôchodku. Rozpravu v druhom čítaní ešte neukončili a vrátia sa k nej, keď prejdú najbližšie terminované body.

Koaličná poslankyňa Zdenka Mačicová (Hlas-SD) v závere dňa predložila k novele pozmeňujúci návrh, ktorým sa novým spôsobom upravuje nárok na vznik predčasného dôchodku. Na základe novely nemá byť už 13. dôchodok sociálnou dávkou a od tohto roka sa stane novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať sa má v decembri, a to vo výške priemernej mesačnej penzie pre každú skupinu dôchodcov.

Nárok na 13. dôchodok majú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP, ako aj tí, ktorým penziu vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu. 

Súvisiace články