Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerka Šimkovičová si zavolala riaditeľku SNG: Hovorila o pochybnej prezentácii umenia
Zdielať na

Ministerka Šimkovičová si zavolala riaditeľku SNG: Hovorila o pochybnej prezentácii umenia

BRATISLAVA / Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) si na rezort predvolala riaditeľku Slovenskej národnej galérie. Pobúrila ju prezentácia Slovenska na Bienále v Benátkach. Prezentáciu označila za protislovenskú aktivitu. Tlačové vyhlásenie bolo bez možnosti klásť otázky.

Ministerka predvolanie riaditeľky SNG Alexandry Kusej avizovala na tlačovom vyhlásení v rámci kontrolného dňa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na rezorte kultúry, ktorý riadi SNS. Alexandra Kusá sa má zodpovedať z prezentácie Slovenska na medzinárodnom festivale v Benátkach. 

Bienále v Benátkach

Prezentácii Slovenska sa Martina Šimkovičová venovala aj na svojom Instagrame. "Tieto fotky, asi nepotrebujú môj bližší komentár. Slovami neúspešného prezidentského kandidáta “slušne ale rázne” vyzývam predstaviteľov liberálno - progresívneho spektra a špeciálne moju predchodkyňu Silviu Hroncovú, aby prestali robiť hanbu slovenskej kultúre," napísala ministerka kultúry za SNS. 

"Je priam neuveriteľné, kam až dokážu ľudia z liberálno – progresívneho spektra zájsť. Bienále v Benátkach je prestížne medzinárodné podujatie, na ktorom mala SNG odprezentovať slovenské umenie. Na tento účel vyčlenil rezort kultúry 200.000 eur. Skončilo to neslávne, pochybnou prezentáciou umenia," pokračovala s tým, že vedenie SNG by malo verejnosti vysvetliť, ako dospelo k vyššie uvedeným nákladom pri prezentácii, ktorú pripravila kurátorka Kunsthalle Bratislava.

"Pani Alexandry Kusej sa na to budeme určite pýtať. Teda, nie my, ale pani Hroncová a ňou v minulosti dosadení ľudia do kultúrnych inštitúcií, sú tí, ktorí sa neštítia ničoho. Pre pár fotografií v mainstreme sú schopní všetkého. Aj znemožniť akýkoľvek dobrý úmysel prezentácie slovenského umenia v zahraničí," poznamenala Šimkovičová. 

Ministerka sa 200-tisícom, ktorými MK SR prispelo na organizáciu umeleckej prezentácie na festivale v Taliansku venovala aj počas tlačového vyhlásenia po kontrolnom dni. Umeleckú prezentáciu dokonca označila za "protislovenskú". 

"Opäť nás čaká hĺbkový audit SNM a SNG. Už keď sme pri SNG, tak dnes k nám príde riaditeľka pani Kusá, pretože minulý týždeň v Benátkach sa konala taká zvláštna akcie," uviedla ministerka s tým, že projekt bol podporený zo zdrojov MK a teda z peňazí daňových poplatníkov. "Konala sa tam taká nejaká protislovenská aktivita," dodala ďalej s tým, že ak došlo k porušeniu ústavy, peniaze sa zrejme nedočerpajú. 

Odmietame takúto politizáciu

Kurátorka Lýdia Pribišová uviedla, že projekt Floating Arboretum je venovaný ľuďom, ktorí sa postavili proti moci, aby chránili stromy a lesy pred ich zničením. "V čase, keď sme toto kolektívne dielo pre Benátske bienále tvorili, sme na Slovensku boli konfrontovaní s krokmi smerujúcimi k oslabeniu demokratických inštitúcií a ich nezávislosti aktuálnou politickou mocou - v dôležitej miere v oblasti kultúry a životného prostredia. Na Slovensku navrhované zákony o verejnoprávnej RTVS a o Fonde na podporu umenia by fakticky zlikvidovali nestrannosť a profesionalitu vo verejnoprávnom vysielaní a rozhodovaní o financovaní kultúry," zverejnila Pribišová v stanovisku na sociálnej sieti. 

Umelci pripomenuli aj to, že Kunsthalle Bratislava bola "v bleskovom procese zrušená". "Riaditelia viacerých kultúrnych inštitúcií (ako Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana, Slovenská národná knižnica, Banské múzeum v Banskej Štiavnici) boli bez udania dôvodu náhle odvolaní a vymenení za ľudí s politickými a osobnými väzbami na moc a bez dostatočných odborných skúseností. Rovnaké stratégie sa uplatňujú aj v oblasti životného prostredia," odznelo ďalej v stanovisku tvorivého tímu. 

"Navrhované zákony o životnom prostredí výrazne obmedzia ochranu prírody v prospech developerských projektov a ťažby dreva. Odborníci na riadiacich pozíciách boli politickou mocou odvolaní a nahradení ľuďmi konajúcimi v rozpore s princípmi ochrany prírody," dodala s tým, že tvorivý tím Floating Arboreum proti takýmto krokom protestuje a medzinárodnú kultúrnu a umeleckú verejnosť vyzýva, aby pozorne sledovala tieto procesy na Slovensku.

"V neposlednom rade by sme chceli podporiť tých, ktorí sa v iných krajinách nachádzajú v podobnej, a často horšej situácii - pretože, ako vždy - vďaka vzájomnej podpore sme silnejší," uzavreli. 

Výstava sa pripravovala rok, náklady sú nižšie ako mala ČR

SNG vo svojej reakcii uviedla, že minulý týždeň sa konala slávnostná inaugurácia na Benátskom Bienále v Pavilóne Českej a Slovenskej republiky. "Tohtoročný projekt na Bienále v Benátkach sa od leta minulého roku pripravoval v úzkej súčinnosti s MK SR," poznamenala SNG v reakcii na výčitky ministerky. 

Zároveň SNG zdôraznila, že vo výsledku sa prezentuje medzinárodne rešpektovaný umelec Oto Hudec (1981) rozmernou nástennou maľbou a sériou performancií so silným environmentálnym posolstvom.

"Rozpočet na prezentáciu v Pavilóne Českej a Slovenskej republiky je primeraný, ak náklady porovnáme s českou stranou, tak dokonca nižší, ak s ostatnými prezentáciami tak výrazne poddimenzovaný," dodala na záver. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ by sa stretnutie Alexandry Kusej a Martiny Šimkovičovej malo konať okolo štvrtej hodiny poobede. 

"Na osobnom stretnutí na ministerstve kultúry sme sa podrobnejšie venovali organizácii štátnej reprezentácie v Pavilóne Českej a Slovenskej republiky, a to vrátane skladby rozpočtu na vytvorenie expozície a jej prevádzku, ako aj rozdeleniu jednotlivých zodpovedností pri priebehu slávnostnej inaugurácie spoločného pavilónu. Dotkli sme sa aj problematiky rekonštrukcie pavilónu a spôsobu prípravy budúcich projektov. Pavilón Českej a Slovenskej republiky a projekt Ota Hudeca v jeho exteriéri môžu návštevníci vidieť po dobu trvania benátskeho bienále do 24. novembra 2024," uviedla riaditeľka po stretnutí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie