Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poslanci sa pustili do búrlivej debaty o medveďoch. Na pretras prišli aj vnadiská
Zdielať na

Poslanci sa pustili do búrlivej debaty o medveďoch. Na pretras prišli aj vnadiská

BRATISLAVA / V národnej rade sa nálada znovu vyostrila. Dôvodom sú zákony ministra Tarabu a to vrátane toho, ktorý podľa kritikov povoľuje extrémny výrub drevín.

Rozprava o medveďoch

V rozprave vystúpil poslanec Alojz Hlina, ktorý uviedol, že sa mu nepozdáva prístup koalície, ktorá podľa neho vyvoláva dojem, že v parlamente sú dva tábory. Nesúhlasí s nastavením debaty, ktorá navodzuje, akoby odporcovia "považovali medveďa za mačku". "Trháme fialky dynamitom," s tým, že je proti tomu, aby boli veľké šelmy na úrovni teroristického útoku alebo pandémie. 

Spochybnil definíciu mimoriadnej situácie. "Zo zákona sú povinnosti aj pre obyvateľstvo," povedal ďalej s tým, že tak to treba občanom aj komunikovať. "Kvôli korektnosti by ste to tým ľuďom aj mali povedať," pokračoval Hlina s tým, že občania by museli poslúchnuť každé nariadenie samosprávy. 

Poslanec Roman Malatinec (Hlas-SD) v pléne NR SR vyjadril podporu novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorou sa mení aj zákon o civilnej ochrane. Rezort v rukách ministra Tomáša Tarabu tvrdí, že novela má podľa envirorezortu uľahčiť reguláciu premnožených medveďov. Poslanec zdôraznil aj to, že ľudia túto úpravu už čakajú.

Malatinec počas diskusie v pléne poprosil poslancov, aby legislatívu podporili. "Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú. Medveď nemôže byť viac ako človek v tejto krajine. Vyriešme túto situáciu hneď, pretože sa stane tragédia," apeloval. Argumentoval najmä skúsenosťami ľudí z Podpoľania, kde sa podľa neho medveď objavuje oveľa častejšie ako v minulosti. Poukázal na ohrozenie životov, ale aj škody na majetku, ktoré medvede spôsobujú. Zvýšený výskyt medveďa podľa neho negatívne ovplyvňuje aj cestovný ruch.

Podpredsedníčka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) je voči návrhu zákona v oponentúre. Vyjadrila sa, že návrh zákona nepovažuje za funkčný a bezpečný pre ľudí. Dnes parlament nerokoval o samotnom znení zákona, ale o skrátenom legislatívnom konaní.  

Stohlová zdôraznila, že všetci registrujú narastajúci problém s medveďmi. Súhlasí, že situácia je neudržateľná, no riešenie musí byť podľa nej efektívne. "Doteraz sme od ministra Tarabu počúvali skôr vyhováranie sa," povedala. Odkázala ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (nominant SNS), že situácia nevznikla náhle a vláda mala pol roka na jej riešenie. S návrhom sú však ako konštruktívna opozícia pripravení pracovať.

Hlasovanie o FPÚ už v utorok

Poslanci schválili, že o o novele zákona o Fonde na podporu umenia sa má hlasovať už v utorok o 11:00. Procedurálny návrh predniesol predkladateľ pozmeňovacieho zákona šéf kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS). Pôvodne sa hlasovanie o novele presunulo až na štvrtok.

Novela hovorí o tom, že o poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia by mala po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať by mala na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné. Návrh kritizovali viacerí predstavitelia opozície, ako aj odborná verejnosť. 

Za FPÚ sa postavili aj kultúrne združenia naprieč všetkými časťami Slovenska. Zároveň viac ako 100 členov odborných komisií, ktoré rozhodujú o jednotlivých projektoch avizovali, že na protest z komisií odídu. To by znamenalo znefunkčnenie fondu. 

KDH na strane vlády

Opozičné KDH odmieta, že by sa po prijatí vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny mohli účelovo vyhlasovať mimoriadne situácie na bezdôvodné strieľanie vzácnych živočíchov, ako je rys ostrovid, šakal, prípadne vlk. Zdôraznil to poslanec Marián Čaučík (KDH).

Hnutie predstavilo svoju novelu, ktorú si podľa jeho slov osvojilo ministerstvo životného prostredia. Čaučík pre TASR potvrdil, že poslanci KDH vládnu novelu podporia, pokiaľ sa návrh zásadne nezmení. Dodal, že minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) prišiel pôvodne s ústavným zákonom, ktorý KDH nepodporovalo. Preto mu ponúkli svoje riešenie, ktoré si vláda osvojila. "Odmietame, že by sme mali v pláne umožniť strieľať chránené živočíchy," uviedol Čaučík. Ozrejmil, že KDH pôvodne predstavilo svoj návrh.

Vylúčil, že by sa na základe vládnej novely mohli účelovo vyhlasovať mimoriadne situácie s cieľom strieľať veľmi vzácne živočíchy. "Toto nie je pravda. Ak by niečomu takému došlo, išlo by o vážne zneužitie práva hraničiace s protiprávnou činnosťou," skonštatoval.

Zdôraznil, že aby sa mohla vyhlásiť mimoriadna situácia a v rámci nej zastreliť chránené druhy veľkej šelmy, musia byť splnené dve podmienky. "Musí byť ohrozené zdravie obyvateľstva alebo musia byť spôsobené veľké hospodárske škody," uviedol.

Každý súhlas na odstrel, ktorý by vydalo ministerstvo životného prostredia, bude navyše preskúmateľný súdom. "Teda v žiadnom prípade nebude môcť beztrestne dochádzať k strieľaniu chránených druhov, napríklad rysov, len z dôvodu ojedinelého usmrtenia vysokej zveri takouto šelmou," doplnil.

Parlament začal vo štvrtok rokovať o návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne envirezortu. Návrh hovorí o tom, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.

Predseda vlády počas hodiny otázok

Robert Fico počas tradičnej štvrtkovej hodiny otázok a odpovedí odpovedal predovšetkým na otázky koalíčných poslancov. Zaujímal ich nielen migračný pakt EÚ, ale aj zistenia NKÚ ohľadom riadenia pandémie Covid-19. 

Hlasovanie o 11:00

NR SR hlasovala aj o tom, či zaradí nové body do programu. Napríklad voľbu sudcov ústavného súdu a odvolávanie sudcov Súdnej rady. Poslanci tento procedurálny návrh poslanca a podpredsedu NR SR Petra Žigu podporili. Rokovať o bodoch majú v utorok, následne by sa o bodoch malo hlasovať vo štvrtok. Poslanci schválili zákon týkajúci sa sociálnych vecí, ale aj skrátené legislatívne, ktoré sa týkalo pôdohospodárstva. 

Ostrá výmena názorov v pléne

"Viem, že ste vo svojich progresívnych plátkoch zvyknutí na monológy," povedal minister Taraba, pričom sú to práve koaliční poslanci a ministri, ktorí nereagujú na novinárske otázky a bojkotujú viacero médií. Minister tak reagoval na adresu vystúpenia šéfa klubu PS Martina Dubéciho, ktorý vláde vyčítal, že "kádruje poslancov" a "mala by sa držať trochu viac pri zemi". Vláde zároveň vyčítal, že ju evidentne obťažuje, chodiť sa spovedať poslancom. Poznamenal aj to, že vláda sa zodpovedá parlamentu a ministri by na to nemali zabúdať. Pritom sú to práve koaliční poslanci a ministri, ktorí nereagujú na novinárske otázky a bojkotujú viacero médií. 

Konflikt rozpútalo vystúpenie poslanca za SaS Alojza Hlinu, ktorý tvrdil, že minister životného prostredia Tomáš Taraba priniesol do parlamenut zákon, ktorý sa v minulosti v obdobnej podobe snažil pretlačiť Peter Žiga v čase, keď rezortu šéfoval on. 

Skrátené legislatívne konania k vládnym zákonom

Poslanci začali 7. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní niekoľkých vládnych návrhov zákona. Následne by sa o nich mala podľa programu začať diskusia.

  • Konkrétne ide o návrh na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka.
  • Taktiež aj k novele zákona o ochrane prírody a krajiny a návrh na skrátené konanie k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve.
  • Novela zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve hovorí o tom, že na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).
  • Novela zákona o ochrane prírody a krajiny hovorí o tom, že pre výskyt medveďa hnedého by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku. Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy.
  • Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Popoludní čaká poslancov tradičná hodina otázok. Po nej by mali prebrať niekoľko výročných správ, medzi nimi aj správu o činnosti verejného ochrancu práv či výročnú správu Národného preventívneho mechanizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie