Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Premiér Fico o zbierke Slovákov pre Ukrajinu: Prd v stromovke, na situácii to nič nezmení
Zdielať na

Premiér Fico o zbierke Slovákov pre Ukrajinu: Prd v stromovke, na situácii to nič nezmení

BRATISLAVA / Robert Fico, predseda slovenskej vlády, sa v rozhovore pre JOJ24 vyjadril aj k zbierke, ktorú masívne podporili Slováci a Slovenky. Použil na to české prirovnanie a dodal, že vyzbierané milióny konečnú situáciu nezmenia.

Hoci premiér prvotne tvrdil, že túto tému nechce komentovať, napokon sa rozhovoril. "Pretože ľudia majú právo, ak si myslia, že náboje a bomby sú dôležitejšie, ako možno ľudia na Slovensku, ktorí majú rakovinu," povedal Robert Fico. Na Slovensku sa však pravidelne konajú aj zbierky pre ťažko chorých. Príkladom sú výzy na finančnú podporu pre onkologických pacientov, ale aj pre deti so vzácnymi ochoreniami, ktorým poisťovňa napríklad nechcela preplatiť lieky. 

Zbierku vníma ako protipól k vláde

"Tak nech posielajú zbrane a ja im na to, že im na to nemám čo povedať. Keby sme dneska povedali, že poďme urobiť zbierku na rakovinu, tak asi by sa nevyzbieralo toľko. Viete, pani redaktorka, opäť je to obrovská snaha urobiť nejaký protipól k vláde, lebo my hovoríme, že zbrane nie, ale my tej Ukrajine reálne pomáhame," pokračoval premiér s tým, že opäť pripomenul reverzný tok plynu pre Ukrajinu, ktorý jeho vláda schválila v roku 2014. 

Premiér za Smer-SD zároveń doplnil, že Ukrajine jeho vláda pomáha v tom, že Ukrajinci môžu prísť až do Košíc po širokoroschodnej železnici. Nad Ukrajinou sa totiž stále nelieta. Vyzdvihol aj to, že budú môcť používať aj košické letisko.

"Hovoríme o tom, že treba opraviť ten prechod, aby tí ľudia mohli ľahšie prechádzať. Ak je presvedčený Denník N, Smečko, Aktuality a Markíza, že treba zbierať peniaze...," pokračoval. Pričom prostriedky na muníciu pre Ukrajinu nezbierajú média, ale je to občianska iniciatíva. Dodal však aj to, že rozhodnutie občanov rešpektuje. "Nech si každý občan Slovenskej republiky robí so svojimi peniazmi čo chce, je to jeho rozhodnutie. Viete čo hovoria Češi? Že prd do Stromovky. Prepáčte za výraz, je to symbolické, je to len symbolické," dodal Robert Fico. 

Robert Fico zdôraznil, že Spojené štáty schválili pre Ukrajinu 60 miliárd. Európska únia schválila 100 miliárd eur a podľa neho ani tieto zdroje na Ukrajine nič nezmenia. "Bude to o rok alebo dva tak isto - všetky peniaze sa minú, časť sa z toho možno ukradne, ale nič sa na Ukrajine nezmení a budeme tam, kde sme teraz. To je môj postoj. Preto ja stále budem uprednostňovať mierové riešenie, zastavenie paľby za každú cenu. A rešpektujem ľudí na Slovensku, pokiaľ sa rozhodnú posielať peniaze na muníciu, je to ich rozhodnutie. Ale nič to nezmení na situácii na Ukrajine," uzavrel premiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie