Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Prvé preferencie po prezidentských voľbách: Kto sa prepadol a kto si polepšil?
Zdielať na

Prvé preferencie po prezidentských voľbách: Kto sa prepadol a kto si polepšil?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Najsilnejšou stranou je na Slovensku stále Smer-SD Roberta Fica a druhou najsilnejšou stranou je Progresívne Slovensko. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre spravodajskú televíziu JOJ24.

Dáta od respondentov agentúra zbierala medzi 9. a 14. aprílom, pričom sa snažila zachytiť nálady v spoločnosti po prezidentských voľbách, ktoré vyhral Peter Pellegrini. "Skúste si predstaviť, že by sa parlamentné voľby do NR SR konali najbližší víkend. Ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Prečítam vám strany v náhodnom poradí alebo môžete povedať aj nejakú inú," pýtal sa prieskum respondentov, pričom do aktuálnych čísel začlenil len odpovede tých, ktorí vedeli pomenovať konkrétnu stranu a išli by k voľbám. 

"Keď sa na prieskum pozrieme vo všeobecnosti, tak toto sú prvé dáta po prezidentských voľbách. Videli sme zjednotenie opozície a na poslednú chvíľu sa zjednotila aj koalícia," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ šéf agentúry AKO Václav Hřích s dôrazom aj na mimoparlamentné strany, ktoré mali vo voľbách svojich kandidátov. 

Smer-SD vedie aj pol roka po voľbách

Víťaz septembrových volieb vedie aj pol roka po nich. Smer-SD dosiahol v aktuálnom prieskume agentúry AKO pre JOJ24 21,2 %.Hoci o deväť desatín poklesol, na prvú priečku mu to stále stačí. Prezidentské voľby a ich výsledok spôsobil v prípade Hlasu-SD Petra Pellegriniho len mierny nárast. "Prezidentská strana" sa v prieskume posunula o necelý 0,6 desatín na 16,5 %. Progresívne Slovensko pokleslo rovnako ako Smer a aktuálne mu prieskumná agentúra namerala 20,1 %. 

Kresťansko-demokratické hnutie má v súčasnosti 7,9 %, 6,5 % má strana SaS a koalícia Matovičovo Slovensko by sa s výsledkom 5,1 % nedostalo do parlamentu, ak by išlo do volieb ako koalícia spolu s Kresťanskou úniou a stranou Za ľudí. Potrebovalo by totiž prekročiť hranicu 7 %. Tesne by sa do parlamentu dostala aj SNS na čele s Andrejom Dankom s výsledkom 5,1 %. 

Aktuálna koalícia by tak mala silnejší mandát, ale pokiaľ by sa do parlamentu nedostala Maďarská Aliancia alebo hnutie Republika, na ústavnú väčšinu by zatiaľ nedosiahla. Práve tieto dva subjekty by zostali tesne pred bránami parlamentu so ziskom 4,9 %. 

AKO pre JOJ 24

Kto by zostal pred parlamentnými bránami

"Pán Forró pred voľbami hovoril, že jeho šanca dostať sa do druhého kola prezidentských volieb je takmer nulová, ale na druhú stranu, že chce zjednotiť maďarských voličov. To sa ukázalo, že mu vyšlo. Im zjavne pomohli voľby," pokračoval Hřích. Republika má podľa neho podobný výsledok, ako mala vo voľbách. Podľa Hřícha je za tým aj to, že kampaň zjednotila tento typ voliča, ktorý volil Štefana Harabina. 

Demokrati, ktorých v súčasnosti vedie Jaroslav Naď, dosiahli v prieskume 3,3 % a teda si oproti voľbám mierne polepšili a mali by nárok na príspevok od štátu. Od prekonania nevyhnutných 5 % má strana ešte stále pomerne ďaleko. "Preferencie Demokratov sú adekvátne ich výkonu," poznamenal sociológ s tým, že toto je momentálny potenciál strany. Upozornil aj na to, že voličská účasť vo voľbách do Europarlamentu bude vyššia, pretože všetky veľké strany ich vnímajú ako dôležité. "Budú vyzývať svojich voličov, aby sa zúčastnili a účasť poskočí hore," povedal s tým, že konečne to nebude hanba ako v minulých rokoch. 

Bývalé koaličné hnutie Borisa Kollára Sme rodina v prieskume dosiahlo len 2,3 % a Kotlebovci ĽSNS dosiahli len na 0,8 %. Okrem Hlasu, Demokratov, Maďarskej Aliancie, Republiky a Sme rodina však všetky strany mierne klesli. Dáta však hovoria, že ide o veľmi mierne pohyby. "Nárast je menej než 1 % a aj tie posuny smerom dole sú o desatiny," uviedol Hřích s tým, že výsledky môžeme považovať za stabilné a neotriasli nimi ani tie prezidentské. "Uvidíme, čo prinesú Eurovoľby, ktoré by v prípade víťazstva niektorej strany mohli priniesť preferenčné zmeny," vysvetľoval ďalej. 

Ako by vyzeral parlament...

Parlament by ako najsilnejšia strana obsadil Smer-SD so 41 mandátmi, 39 kresiel by obsadilo Progresívne Slovensko, Hlas-SD by dosiahol na 32 kresiel, 15 mandátov by malo KDH, 13 SaS a 10 SNS Andreja Danka. Aktuálna koalícia by tak mala tak mala 83 kresiel v národnej rade, čo je o štyri viac, než má v súčasnosti. 

Ak by chcelo koalíciu vytvoriť PS, KDH a SaS, potrebovali by, aby sa do parlamentu dostala aj ďalšia strana. Na základe aktuálnych preferencií by totiž mali len 67 mandátov. Cestou do ďalších volieb by malo byť podľa Hřícha spájanie opozície. Zároveň však dodal, že by malo ísť o nový formát podobne, ako bolo v minulosti SDKÚ. Ohľadom možného líderstva Ivana Korčoka zdôraznil, že je na mieste si položiť otázku, či neprepásol svoje povolebné momentum. 

AKO pre JOJ 24

Progresívcom sa darí oslovovať o niečo širšiu cieľovku

Zatiaľ čo Smer-SD a Hlas-SD dominujú pri ľudí so základným a učňovským vzdelaním, Progresívnemu Slovensku sa darí okrem vysokoškolsky vzdelaných oslovovať aj občanov, ktorí majú stredoškolské vzdelanie s maturitou. Progresívnemu Slovensku sa teda darí získavať hlasy v širšej skupine a medzi ženami.

AKO pre JOJ 24

Zatiaľ čo u mužov dominuje Smer-SD a svoj hlas by mu dalo 22 % opýtaných, 21 % žien oslovuje práve Progresívne Slovensko. Hlas je u mužov aj u žien až na treťom mieste. Volilo by ho 20 % žien rovnako ako Smer-SD a iba 13 % mužov. Progresívne Slovensko je u mužov na druhom mieste a volilo by ho 19 % z nich. 

AKO pre JOJ 24

Ako by dopadli voľby podľa veku?

Progresívne Slovensko je na prvom mieste aj u ľudí medzi 18 až 49 rokov. V skupine od 18 do 33 rokov by ho volilo 32 %, v skupine od 34 do 49 by PS dalo hlas 23 % opýtaných. V oboch skupinách je Smer na druhom mieste a to so ziskom 14 % v prvej skupine a v druhej skupine dosiahol 19 %. V prvej skupine je na treťom mieste SaS s 11 % a na štvrtom Hlas s 10 %. V druhej skupine od 34 do 49 rokov je na treťom mieste Hlas s 12 %.

AKO pre JOJ 24

Smer-SD je na prvom mieste v skupine od 50 do 66 rokov a Hlas u tejto cieľovej skupiny dosahuje len 18 %. Tretie je PS s 16 %. Hlas víťazí len v jednej vekovej skupine, a to medzi občanmi, ktorí majú 66 rokov a viac. Dosiahol tam 27 %. U seniorov je na druhom mieste Smer s 24 % a na treťom KDH s 11 %. PS je štvrté len s 8 %. 

AKO pre JOJ 24

Ako by volili jednotlivé kraje

Bratislavský a Trnavský kraj

V Bratislavskom, ale aj Trnavskom kraji je na prvom mieste PS. Zatiaľ čo v Bratislavskom kraji má 39 % podporu, v Trnavskom kraji už je to podpora len na úrovni 21 %. V oboch krajoch je na druhom mieste Smer-SD, pričom v oboch krajoch by mu dalo hlas 18 % opýtaných. V Bratislavskom kraji obsadila tretiu priečku SaS s 11 % a v Trnavskom Maďarská Aliancia so 17 %.

AKO pre JOJ 24

Nitriansky a Trenčiansky kraj

Hlas-SD víťazí v Nitrianskom kraji s 21 % a Smer je na druhej priečke s 20 %. PS je až tretie - v Nitrianskom kraji by dostalo len 19 % podporu. Smer-SD víťazí v Trenčianskom kraji s 28 % a druhé je PS s 20 %. Na treťom mieste sa v tomto kraji umiestnil Hlas-SD s 15 %.

AKO pre JOJ 24

Banskobystrický a Žilinský kraj

Baštou Hlasu je Banskobystrický kraj, kde by mu dalo Hlas 24 % a Smeru 22 % opýtaných. Progresívne Slovensko by v tomto kraji získalo len 9 % podporu a 8 % by sa odniesli národniari. Smer-SD víťazí v Žilinskom kraji, kde by mu dalo podporu 24 %, pričom na druhom mieste je PS s podporou 17 %. Hlas by bol s výsledkom 16 % na treťom mieste. 

AKO pre JOJ 24

Prešovský a Košický kraj

Zatiaľ čo v Košickom kraji dominuje PS s 21 %, na druhom mieste je Smer-SD so 17 % a na treťom Hlas-SD s 16 %, v Prešovskom kraji je to presne naopak. Voľby by v tomto kraji vyhral Smer so ziskom 23 %, na druhom mieste by bol Hlas s 21 % a PS by dosiahlo iba na 15 % výsledok. 

AKO pre JOJ 24

Foróovi sa podarilo Maďarov aspoň čiastočne zjednotiť

Medzi občanmi Maďarskej národnosti je na prvom mieste Maďarská Aliancia, ktorú by volilo až 50 % občanov maďarskej národnosti. So 14 % sa na druhom mieste umiestnil Smer-SD so ziskom 14 % a na treťom mieste PS s 10 %. 22 % Slovákov by si vybralo Smer-SD, 21 % Progresívne Slovensko a 18 % Hlas-SD. 

AKO pre JOJ 24

Súvisiace články