Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dolinková o výstavbe novej nemocnice v Bratislave: Projekt chceme predstaviť v najbližších dňoch
Zdielať na

Dolinková o výstavbe novej nemocnice v Bratislave: Projekt chceme predstaviť v najbližších dňoch

BRATISLAVA / Poslanci pokračujú v rozprave k envirozákone a miestami nimi aj lomcujú emócie. Poslanci odvolali aj dvoch členov Súdnej rady.

Kresťanská únia znovu predkladá zákon o rodných číslach

Kresťanská únia tvrdí, že novinka v rámci navrhovanej novely spočíva v jasnom určení, čo lekársky posudok dokladuje a teda, že zmena rodného čísla je možná iba v takom prípade, ak bol lekársky posudok vydaný na preukázanie originálne nesprávne určeného pohlavia, čiže na potvrdenie toho, že určené pohlavie nie je v súlade so skutočným genetickým pohlavím osoby. Jednoducho povedané, rodné číslo sa prideľuje ľuďom hneď pri narodení a zohľadňuje biologické pohlavie – ženu alebo muža.

S takouto argumentáciou zásadne nesúhlasi Progresívne Slovensko, ktoré to považuje za ďalšiu komplikáciu života transrodových ľudí. Lucia Plaváková, ktorá vystúpila v rozprave k navrhovanému zákonu a vyzvala Kresťanskú úniu, aby "prestala robiť transrodovým ľuďom zle". Podobne ostro vystúpili aj ďalší zástupcovia PS v parlamente. Poslankyňa Beáta Jurík uviedla, že KÚ nemá inú agendu, ako potraty a LGBTI ľudí. 

Hodina otázok a odpovedí

Ministerka zdravotníctva za Hlas-SD chce projekt výstavby univerzitnej nemocnice v Bratislave predložiť najbližšie dni aj na vládu a predstaviť ho verejnosti. Počas otázok opozície akcentovala, že o postupe komunikovala aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD). Reagovala na otázku od opozičného poslanca Petra Stachuru (KDH). 

Dolinková uviedla, že predpokladá, že projekt by mohol byť už na najbližšom rokovaní vlády, po prípade na tom ďalšom. Podotkla, že bez toho, aby rozhodnutie prešlo vládou, sú akékoľvek tvrdenia či vyjadrenia bezpredmetné. Deklarovala, že od momentu prijatia vládou bude rezort projekt komunikovať.

Ministerka doplnila, že zmena pri projekte výstavby univerzitnej nemocnice bola analyzovaná v súčinnosti so zmluvne dohodnutým dodávateľom. "A to tak, aby pripravovaná zmena projektu v čo najväčšej miere využila už doteraz odovzdané časti diela a zabezpečila aj čo najväčšiu efektívnosť zámeru celého projektu, aby nová univerzitná v Bratislave bola postavená v čo najkratšej dobe a za čo najlepšie peniaze," povedala.

Práve dnes podali poslanci opozície v NR SR návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva do podateľne parlamentu. Dôvodom je aj ukončenie projektu výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochák. 

Ústavný sudcovia sa voliť nebudú

Procedurálny návrh podal predsedajúci Peter Žiga, ktorý navrhol predmetný bod vypustiť z programu. Spomenul aj to, že rozprava k tomuto bodu programu 12. schôdze bola prerušená. Vypustenie bodu schválilo viac ako 140 poslancov. Gábor Grendel kolegom z poslaneckých lavíc vyčítal, že vypustením bodu dala väčšina poslancov najavo pohŕdanie Ústavným súdom ČR. 

Poslanci hlasujú aj o odvolaní členov Súdnej rady. Hlasovanie prebieha pomocou hlasovacích lístkov. 141 prítomných poslancov sa zúčastnilo hlasovania. Zo 141 hlasovacích lístkov bolo platných. 78 poslancov odvolalo Jána Mazáka a rovnaký počet odvolal aj Andreja Majerníka. 

Hádky kvôli odstrelu medveďa hnedého

"Mali by sa tu odhodiť osobné invektívy a rôzne ostatné populistické záležitosti," začal poslanec Rudolf Huliak (SNS) s tým, že sa odvolával na vystúpenie primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča, ktorý je zároveň poslancom NR SR za Smer-SD.

"Nenašiel sa zatiaľ nikto, kto by do tej prírody vnášal taký bordel a akú takú nerovnováhu," pokračoval Huliak, ktorý tvrdí, že v minulosti na Slovensku nikto nepočúval "skutočných odborníkov"

"Jožko patríš medzi ľudí, ktorí musia niečo povedať, aj keď nemajú čo povedať," reagoval Huliak na Jozefa Pročka (Slovensko), ktorý upozorňoval na vnadiská, ktoré by mal envirorezort riešiť, ako prvé. 

Poslanci úvode 10. dňa 12. schôdze pokračovali v diskusii o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej cieľom je riešenie situácie s medveďmi. Návrhu sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní. Do diskusie sa prihlásili vo štvrtok ráno ešte dvaja poslanci ústne. Popoludní čaká zákonodarcov aj tradičná hodina otázok.

Súvisiace články

Najčítanejšie