Jasno
19°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Prvé vyjadrenie najväčšej satirickej stránky Zomri od atentátu na premiéra Roberta Fica
Zdielať na

Prvé vyjadrenie najväčšej satirickej stránky Zomri od atentátu na premiéra Roberta Fica

Zdroj: tasr/FB Zomri

BRATISLAVA / Najväčšia satirická stránka Zomri po atentáte na premiéra Roberta Fica prestala vytvárať politický obsah. Medzi tým čelila vyhrážkam zo strany Andreja Danka, ktorý hovoril o ukončení fungovania stránky v jej súčasnej podobe. Po týždni stránka zverejnila svoje prvé vyjadrenie.

Administrátori stránky vo vyjadrení hovoria o atentáte ako o bloku, ktorý im po atentáte ostal. "Ten skľučujúci pocit je to čakanie, neistota, nervozita, neschopnosť ďalšieho premysleného kroku, chaos. To je priestor, do ktorého Juraj C. dostal celé Slovensko minulú stredu, či sa nám to páči, alebo nie," vysvetlili ako dôvod odmlky. 

​Postava Roberta Fica zo satirickej stránky možno zmizne úplne, aj po jeho zotavení. "Dúfame, že nie natrvalo, ale v súčasnosti si nikto z nás nedokáže predstaviť nič, čo by toto obrovské nešťastie dokázalo prekonať," píšu v príspevku.

Po útoku na Roberta Fica sa mnoho Slovákov rozhodlo ukazovať prstom na média, no do hľadáčika sa dostala aj stránka Zomri. Dostala sa aj do rétoriky predsedu strany SNS Andreja Danka. "Považujete za normálne, že máme stránku ZOMRI, keď nám tú strieľali na premiéra?“ vyjadril sa na sociálnej sieti. Vyjadril sa aj minister životného prostredia Tomáš Taraba: "Historicky je škandálom, že tento nástroj hejtu, troch chlapcov s vreciami na hlavách, tu OČTK takú dobu prehliadali." 

Neostalo len pri slovách. Ako upozornil Denník N extrémista Daniel Bombic, ktorý je známy pod prezývkou Danny Kollár, zverejnil sériu fotografií, na ktorých sa má nachádzať jeden z administrátorov Zomri s dieťaťom.

Na útoky zo strany politikov sú vraj zvyknutí

Podľa ich slov prichádzajú aj zo strán opozície. "To, že sa kritika, vtip a upozorňovanie na chyby nepáči politikom, nie je vôbec výsadou strán SNS, Smer alebo Hlas. Nepáči sa tým, ktorí sa nedokážu povzniesť nad svoje ego," píšu v statuse. Atentát spáchaný na premiéra odsúdili a zapriali mu skoré uzdravenie.

Celé znenie vyjadrenia FB stránky Zomri: 

Je fakt ťažké sumarizovať šialenstvo posledného týždňa a ešte ťažšie analyzovať, aký zásadný vplyv to malo aj na nás.
Napriek tomu, že sa skutočne snažíme posunúť ďalej, stále cítiť akúsi zvláštnu pachuť. „Ja mám ešte stále dosť veľký blok v sebe od minulej stredy,“ napísal do spoločného chatu včera jeden z nás.
Na útoky politikov sme za 8 rokov fungovania zvyknutí a rovnako aj na vypovedanie na polícii. V rozhovoroch zvykneme hovoriť, že jedným z najväčších problémov Slovenska je to, že tu ľudia majú veľmi krátku pamäť. Mnohých by určite prekvapilo, že nám Progresívne Slovensko v roku 2020 dosť nadávalo, keď sme si robili žarty z toho, že sa nedostali do parlamentu. V zuboch nás pravidelne majú oddaní uctievači Richarda Sulíka, ľudovo nazývaní Svedkovia Sulíkovi, ale aj Igor Matovič, ktorý so svojou partiou neschopných prisluhovačov tri roky ničil Slovensko. To, že sa kritika, vtipy a upozorňovanie na chyby nepáči politikom, nie je vôbec výsadou strán SNS, Smer alebo Hlas. Nepáči sa tým, ktorí sa nedokážu povzniesť nad svoje ego. Deje sa to naprieč všetkými názorovými tábormi, skupinami, povolaniami v celej histórii ľudstva. Niekto to nazve šírením nenávisti, niekto vyzývaním k násiliu, niekto urážaním či ponižovaním. Nič sa s tým nedá robiť, nikto na to nemá liek.
Trauma z atentátu na Roberta Fica je však niekde inde. Je to človek, ktorý je súčasťou verejného života tejto krajiny od jej samého počiatku. Je jednou z najčastejších tém našej tvorby. Je to aj celkom prirodzené, keďže je na čele Slovenska bezkonkurenčne najdlhšie zo všetkých a so svojou populistickou politikou, ktorá momentálne smeruje k uctievaniu ruského diktátora, si kritiku nepochybne zaslúži. Keď sa po Plantážnikovej vláde vrátil ako veľký šéf, vedeli sme, že tu bude dlho. Buď dlho, alebo natrvalo. Na billboardoch sľuboval istoty, a tie aj priniesol. Jednou z týchto istôt je on sám. Istota v tom, že nikam neodíde, je po necelom roku vládnutia ďalej umocnená bezzubou opozíciou. Pre polovicu krajiny bola táto istota nepríjemná alebo vyslovene zlá, pre ďalšiu príjemná a dobrá. Ale pre každého jedného obyvateľa to bola jednoducho istota. Preto asi nikto nemohol tušiť, čo sa môže stať v Handlovej. Že nejaký neúspešný spisovateľ a prepnutý dedko dokáže tak zásadne zraniť neohrozeného muža, akým je Robert Fico, by nikomu z nás nenapadlo ani v tom najhoršom sne. Realita sa zmenila a Slovensko zo dňa na deň túto istotu stratilo. Ten skľučujúci pocit je to čakanie, neistota, nervozita, neschopnosť ďalšieho premysleného kroku, chaos. To je priestor, do ktorého Juraj Cintula dostal celé Slovensko minulú stredu, či sa nám to páči, alebo nie.
Toto je pravdepodobne aj dôvod, ktorý zabrzdil Zomri a prečo sme odmietli vyjadrenie všetkým médiám. Útoky na nás tomu celému, samozrejme, nepomohli, ale samotný blok, o ktorom sme písali, prišiel všetkým v momente atentátu. Tento čin absolútne odsudzujeme a prajeme premiérovi Robertovi Ficovi skoré uzdravenie.
Z nešťastia sa robia vtipy extrémne ťažko. Dá sa to, ale je to komplikované. Je pravdepodobné, že postava Roberta Fica aj po úplnom zotavení zo stránky zmizne, rovnako ako zmizla postava Antona Hrnka po jeho rodinnej tragédii. Dúfame, že nie natrvalo, ale v súčasnosti si nikto z nás nedokáže predstaviť nič, čo by toto obrovské nešťastie dokázalo prekonať.
Celkový návrat do starých koľají bude asi ťažký, ale bude. Obsah Zomri však tvoria udalosti. Keď sa nič nedeje, nie sú vtipy. Keď sú politici nudní a nič nerobia, nie sú vtipy. Keďže kadencia politikov na Slovensku bola doteraz viac než výživná, asi bude čoskoro udalostí na spracovanie viac než dosť. Buďte s nami prosím trpezliví, a ak máte akékoľvek nápady, posielajte ich ako vždy do nášho inboxu. Zomri sme totiž MY všetci. Ďakujeme za vaše správy, ponuky, pomoc a rady. Neskutočne si to vážime, Zomríčatká.

Skromne, vaši starí admini.

Zdielať na

Súvisiace články