Skoro jasno
28°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Legislatívna zmena v dôchodkoch: Ministerstvo práce dalo stopku nepomerom
Zdielať na

Legislatívna zmena v dôchodkoch: Ministerstvo práce dalo stopku nepomerom

BRATISLAVA / Rezort práce vykonal legislatívnu zmenu v 13-tych dôchodkoch. Stopku dal nepomeru medzi riadnym starobným dôchodkom a pedčasným, kde by predčasní dôchodcovia dostali viac. Stále sa ale ozývajú kritici, že nie všetci seniori si plnú sumu 606,30 eur zaslúžia rovnako. Týka sa to tých, ktorí väčšinu života pracovali v zahraničí. Z našej sociálnej poisťovne tak majú len symbolickú sumu a napríklad z Nemecka plný dôchodok. Podľa ministra práce Erika Tomáša to chceli riešiť v zákone, nakoniec od toho ale upustili. V televízii JOJ 24 vysvetlil prečo.

"Snažili sme sa nájsť určité férové a spravodlivé pomerovanie, ale v žiadnom prípade sa jednoducho nedalo nájsť. Veľkou skupinou týchto seniorov, ktorí poberajú dôchodok aj zo Slovenska aj z inej krajiny sú práve federálni československí seniori. A tí naozaj nemôžu za to, že sa Československo rozdelilo, takže by sme naozaj diskriminovali federálnych československých seniorov, preto sme to nechali tak," uviedol Erik Tomáš (Hlas-SD).

Minister práce Erik Tomáš je rád, že parlament schvaľuje vládne zákony, čo potvrdzuje funkčnosť vládnej koalície. Verí, že podporu získa aj novela zákona o minimálnej mzde. Tomáš tak reagoval na utorkovú (25. 6.) tlačovú konferenciu strany SNS, kde jej predseda Andrej Danko odmietol informácie o konflikte v koalícii i vyjadrenia, že blokujú návrh na zvýšenie minimálnej mzdy.

Koalícia je funkčná

"Som rád, že parlament schvaľuje vládne zákony, čo potvrdzuje funkčnosť vládnej koalície. Pevne verím, že podporu rovnako získa aj novela zákona o minimálnej mzde, ktorá už prešla riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním, diskusiou na tripartite a momentálne čaká na predloženie na rokovanie vlády. Dosahy na štátnu a verejnú správu i podnikateľský sektor sú už dlhšie vyčíslené a známe," uviedol Tomáš v tlačovom vyhlásení.

Nové nastavenie minimálnej mzdy

Pripomenul, že v programovom vyhlásení vlády, za ktoré podľa Tomáša hlasovala aj SNS, je jasne zakotvené nové nastavenie minimálnej mzdy. "Chcem zdôrazniť, že minimálne dôchodky sa rozmrazili a opäť začali valorizovať v minulom roku, a to na základe úspešného návrhu strany HLAS - sociálna demokracia. Napĺňanie programového vyhlásenia vlády a dodržiavanie koaličných dohôd je elementárnym základom fungovania každej vládnej koalície," doplnil minister práce.

Predseda SNS Danko vyhlásil, že vládna koalícia je stabilná. Odmietol informácie o konflikte v koalícii i vyjadrenia, že SNS blokuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy. Podotkol však, že rezort práce ešte nemá stanovisko od ministerstva financií a aj národniari čakajú, aký efekt bude mať návrh na štátny rozpočet. Danko takisto skonštatoval, že keď sa bude zostavovať rozpočet, SNS bude možno žiadať aj nastavenie minimálnych dôchodkov.

Súvisiace články