Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Na letisku Kuchyňa otestovali záchytný systém BAK-12 určený pre stíhačky F-16
Zdielať na

Na letisku Kuchyňa otestovali záchytný systém BAK-12 určený pre stíhačky F-16

KUCHYŇA / Na vojenskom letisku pristáli dve stíhačky F-16. Nešlo však o tie dlho očakávané naše, ale o stroje, ktoré testovali letecký záchytný systém podobný tomu, ako poznáte z lietadlových lodí. Kuchyňa má byť pritom dočasným útočiskom moderných stíhačiek, keďže potrebná rekonštrukcia letiska Sliač mešká, preto nie je jasný termín, kedy všetko "slovenské" F-16tky na Slovensko aj prídu.

Na vojenskom letisku Kuchyňa v stredu (10. 7.) úspešne otestovali letecký záchytný systém BAK-12. Ide o ďalší krok k tomu, aby sa na letisku mohli umiestniť stíhačky F-16. Na certifikačnom teste sa zúčastnili štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Martin Vojtašovič a veľvyslanec USA v SR Gautam Rana.

"Letisko v Kuchyni je maximálne pripravené na to, aby sme prijali stíhačky F-16 v plnej miere. Takisto sú pripravené hangáre," vyhlásil štátny tajomník. Na hangároch sa podľa neho dokončujú posledné práce.

Veľvyslanec ocenil úsilie

Pripomenul, že prvé dve stíhačky pristanú v Kuchyni koncom júla, tretia priletí do konca tohto roka. V Kuchyni budú umiestnené do ukončenia rekonštrukcie letiska Sliač. Celkovo má Slovensko objednaných 14 lietadiel. Americký veľvyslanec ocenil úsilie slovenských aj amerických vzdušných síl pri príprave certifikácie. Projekt bol podľa neho dokončený za deväť mesiacov, hoci zvyčajne trvá realizácia rok. "Oslavujeme ďalší míľnik v našej bezpečnostnej spolupráci," zhodnotil.

Veliteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR Róbert Tóth vysvetlil, že systém sa používa pri núdzových situáciách, v ktorých dokáže zabrzdiť lietadlo. "BAK-12 je núdzový záchytný lanový systém," načrtol s tým, že nastupuje, keď nemožno použiť brzdy ani núdzový padák.

Súvisiace články

Najčítanejšie