Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Zdaňovanie pohybov na účtoch v pláne nie je. Ministerstvo však podrobnosti zatiaľ neprezradí
Zdielať na

Zdaňovanie pohybov na účtoch v pláne nie je. Ministerstvo však podrobnosti zatiaľ neprezradí

BRATISLAVA / Po ministrovi financií aj premiér Robert Fico zo zahraničia potvrdil, že v rámci konsolidácie nie je plánované zdaňovanie pohybov na účtoch. Opozíciu obviňuje z klamstiev a naznačuje, kto šetrenie pocíti najviac. Podrobnosti však ministerstvo financií zatiaľ neprezradí. Podľa opozície klame vláda. Opatrenia podľa nej mali byť už na stole, keby koalícia bola schopná sa dohodnúť.

Na poslednej vládnej schôdzi pred prázdninami minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) potvrdil, že nejaká zhoda v koalícii už na opatreniach je. Ale musí ešte diskutovať s kolegami i samotným premiérom. Tento rozhovor už zjavne prebehol. Výsledky sa ale zjavne nedozvieme skôr ako koncom augusta. "Spravíme koaličnú radu, nájdeme vhodný termín, nestihneme to do leta, myslím, že po dovolenkách by sme mohli," uviedol Ladislav Kamenický.

"Čakáme na návrh ministerstva financií. Vidíte, že niektoré otázky už boli riešené opozíciou a minister financií ich dementoval, čiže počkajme si na ten návrh a potom budeme komentovať," hovorí Peter Kmec (Hlas-SD).

Premiér obviňuje opozíciu z klamstva

Opatrenia nik z koalície prezradiť nechce. Netrpezlivo už niekoľko týždňov na návrhy čaká aj opozícia, ktorú premiér obviňuje z klamstva. "Pred niekoľkými dňami som sedel s ministrom financií a jeho ľuďmi a môžem potvrdiť že takýto návrh nikdy nebol na stole," vyjadril sa premiér Robert Fico.

"Jemu vadí, že my zverejňujeme skôr, ako chce táto vláda konsolidovať, tak to je veľmi vtipné. Potom nech sa postaví na tlačovú konferenciu, nech jasne povedia, aká bude konsolidácia," povedal Branislav Grohling (Sas)

"V prvom rade na ťahu je koalícia, oni musia prísť s balíčkom. My tu nie sme na to, aby sme vykonávali jej úlohu, čakáme s čím prídu," tvrdí poslanec Štefan Kišš (PS).

Platiť budú bohatí

Opozícia obvinenia z klamstva odmieta a netrpezlivo čakajú na zoznam konsolidačných opatrení. Podľa nich to nakoniec aj tak zaplatia občania.
Premiér Robert Fico ale tvrdí, že platiť budú bohatí. "Pracujeme na zozname konsolidačných opatrení s účinnosťou od prvého januára 2025 a poskladajú sa na to predovšetkým tí, ktorí na to majú," povedal premiér.

"Neveríme premiérovi to, čo rozpráva. Bude konsolidovať, bude zaťažovať verejnosť a budú robiť len pre seba a nič pre ľudí a ľudí budú zaťažovať vyššími daňami," myslí si Grohling.

"Cieľom je, aby sa konsolidácia dotkla ľudí čo najmenej a dotkla sa najviac tých, ktorí si to môžu dovoliť, to sa týka ľudí aj firiem," dodal Kišš.

Súvisiace články

Najčítanejšie