Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Demokrati sa pripravujú na snem. Čaká ich voľba predsedníctva a spájanie s ďalšou stranou
Zdielať na

Demokrati sa pripravujú na snem. Čaká ich voľba predsedníctva a spájanie s ďalšou stranou

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Mimoparlamentnú stranu Demokrati čaká na konci novembra snem, kde sa majú voliť dvaja členovia predsedníctva. Oficiálne sa má tiež schváliť zlúčenie mimoparlamentnej strany Šanca s Demokratmi. Cez leto sa Demokrati stretávajú so stranami, ktoré prejavili záujem o rokovania k téme prípadného spájania. O konkrétnych výsledkoch zatiaľ neinformovali.

"Naďalej a veľmi ochotne sa plánujeme aj počas leta stretávať so stranami, ktoré prejavili záujem o rokovania k téme spájania. Ak dospejeme do fázy konkrétnejších záverov, budeme informovať," uviedla hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková.

Pravidelný kontakt so stranami

S mimoparlamentnými stranami sú Demokrati v pravidelnom kontakte a spoločne realizujú viaceré aktivity, ako napríklad účasť na protestoch proti krokom vlády Roberta Fica (Smer-SD). "S parlamentnými stranami je nadviazanie dialógu náročnejšie," skonštatovala hovorkyňa. Ako príklad uviedla utorkový (13. 8.) protest reagujúci na situáciu v kultúre, ktorý organizovala opozícia. "PS a SaS odmietli využiť našu ponuku na spoluprácu a kapacity na to, aby sme spoločne zorganizovali podujatie. Toto rozhodnutie rešpektujeme, aj keď ho považujeme v tejto situácii za nesprávne," dodala Kakaščíková.

​Čo sa bude diať na sneme?

Na novembrovom sneme sa majú voliť iba dvaja členovia predsedníctva, pretože súčasné vedenie strany vrátane predsedu Jaroslava Naďa bolo zvolené na štyri roky v decembri 2023. Strana Šanca bola jednou z piatich strán, ktorá šla do parlamentných volieb v septembri 2023 na kandidátke Demokratov. Následne sa dohodli na zlúčení.

Súvisiace články

Najčítanejšie