Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Druhý pilier: Mihál a Tomáš v konflikte kvôli znižovaniu odvodov
Zdielať na

Druhý pilier: Mihál a Tomáš v konflikte kvôli znižovaniu odvodov

BRATISLAVA / Hádka pre druhý dôchodkový pilier: Jozef Mihál totiž tvrdí, že rezort financií chce opäť znižovať odvody doň. Štát v deficite by takto mohol získať stovky miliónov eur. Toto tvrdenie však ostro odmieta minister práce Erik Tomáš a Mihála obviňuje z klamstva. Podľa analytika treba druhý pilier skôr posilňovať, lebo je ďaleko pozadu za zahraničím.

"Súčasťou tých alternatív, ktoré sú v hre je údajne aj takáto legislatívna zmena v druhom pilieri, ktorá bude mať veľmi negatívny dopad na sporiteľov a veľmi pozitívny na štátny rozpočet," uviedol bývalý minister práce Jozef Mihál.

Pri znížení zo 4 na 3 percentá by štát mohol získať približne 500 miliónov ročne. Odborník na dane a odvody Jozef Mihál tvrdí, že ľudia môžu prísť ďalším znižovaním odvodu do druhého piliera o sumy od 900 až do 3600 eur. Toto ale minister práce Erik Tomáš striktne odmieta s tým, že s takouto konsolidačnou požiadavkou sa na neho nikto neobrátil.

"Jednoducho pán Mihál klame, pretože ministerstvo práce nepripravuje žiadne znižovanie odvodov do druhého piliera," povedal minister práce Erik Tomáš.

Jozef Mihál argumentuje tým, že konsolidačný balíček pripravuje ministerstvo financií

To ale na naše otázky nereagovalo. Aktuálne je odvod do 2. piliera zo 4% vymeriavacieho základu sporiteľa. "Tam v podstate stačí zobrať tú novelu, ktorá bola schválená v decembri 2023. A zmeniť tam číslo 4% na 3%, prepísať dôvodovú správu a je to vybavené. K tomu sa nemusí vyjadrovať žiaden úradník z ministerstva práce," priblížil Mihál. Toto ale minister práce už nechce dopustiť, a to ani v prípade žiadosti rezortu financií.

"Aj keby sa obrátilo, tak ja budem presadzovať, aby strana Hlas už nesúhlasila s ďalším znižovaním odvodov do druhého piliera," pokračoval Tomáš.

Minister práce okrem toho tvrdí aj to, že stále pre sporiteľov platí programový výber

"Bývalá vládna koalícia, ktorej súčasťou boli aj členovia strany Demokrati, tak to chcela zrušiť. Ale ministerstvo práce pod súčasným vedením prijalo kroky, ktoré umožňujú naďalej ľuďom vyberať si tieto peniažky našporené v druhom pilieri naraz a jednorázovo," doplnil Tomáš. 

"To teda nie je pravda. Zrušiť to chcel minister Krajniak, on jediný. Všetci ostatní koaliční partneri tej predchádzajúcej vlády chceli zachovať programový výber. Však on nakoniec aj zachovaný bol. Boli tam síce pri tom rôzne zmätky," nesúhlasil Mihál. Podľa Jozefa Mihála si ľudia môžu vybrať všetky úspory z druhého piliera v tomto roku len vtedy, ak dôchodok zo sociálnej poisťovne dosahuje výšku najmenej 651 eur. A na budúci rok okolo 680 eur.

Ďalšie znižovanie odvodov do druhého piliera ale neodporúča ani analytik Maroš Ovčarik

Tvrdí, že v porovnaní s krajinami s kvalitným dôchodkovým systémom sme ďaleko v rebríčku za nimi. Majú totiž silné kapitalizačné piliere, podobné nášmu druhému a tretiemu.

"V týchto krajinách tvoria tieto piliere často 50, 100 alebo aj 200% HDP konkrétnej krajiny. U nás druhý a tretí pilier tvorí menej ako 20% nášho HDP. To znamená náš 2 a 3 je úplne na začiatku. A práve potrebujeme, vzhľadom na negatívnu demografiu na Slovensku, posilňovať tieto piliere," informoval analytik Maroš Ovčarik.

Okrem toho, príliš častými zásahmi druhý pilier stráca svoju opodstatnenosť. "Aj znižovanie príspevkov do druhého piliera je ranou, ktorá spochybňuje a zneisťuje ľudí, ktorí tam sporia," zakončil Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie