Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Premiér navštívil rezort školstva. Spolu s ministrom oznámili tieto novinky
Zdielať na

Premiér navštívil rezort školstva. Spolu s ministrom oznámili tieto novinky

BRATISLAVA / ​Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD) na pôde ministerstva, kde diskutovali o nadchádzajúcich zmenách. Premiér informoval o niekoľkých novinkách, ktoré minister Drucker predloží vláde.

Najväčšou výzvou pre Slovensko je zvyšovanie konkurencieschopnosti a otázka dostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii po návšteve v rezorte školstva. Podporil viaceré návrhy v školstve.

Je dôležité vzdelávať žiakov, ktorí sú potrební

"Na Slovensku nám chýba asi 100-tisíc kvalifikovaných ľudí, ktorí by mohli nastúpiť do odvetví, ktoré sú rozhodujúce pre náš štát, našu ekonomiku," upozornil premiér. Poukázal na legislatívne zámery dotýkajúce sa školstva, a to predprimárneho vzdelávania, optimalizácie stredných škôl či celoživotného vzdelávania.

V súvislosti so stredajším (21. 8.) predložením návrhov zákonov do vlády spomenul aj zmenu spôsobu financovania materských škôl, ktorá podľa neho zabezpečí podstatne väčší poriadok. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) podotkol, že Združenie miest a obcí Slovenska v utorok túto zmenu odsúhlasilo.

Celoživotné vzdelávanie

Podľa premiéra tiež naberá na význame celoživotné vzdelávanie. "Musíme aj zákonne upraviť celý proces rôznych preškoľovaní, rekvalifikácie ľudí, aby ten, kto má nejaké vzdelanie získané aj na vysokej škole, postupom ako niekde pracuje, sa mohol rekvalifikovať, preškoliť sa a získať podstatne viac informácií," objasnil. Páči sa mu tiež myšlienka zákazu mobilných telefónov na základných školách.

Zhodnotil, že so samotnou kvalitou vzdelávacieho procesu na Slovensku nemožno byť spokojný. V minulosti bola podľa neho kontinuita vzdelávacieho systému veľakrát prerušovaná.

Zákaz mobilných telefónov na základných školách

Jednou z významných zmien bude zavedenie zákazu používania mobilných telefónov na základných školách. Podrobnosti o tomto opatrení predstaví minister Drucker v stredu, 21. augusta na tlačovej konferencii. Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti v januári 2025.

Ochrana pred dezinformáciami

Minister školstva informoval, že chce mladých ľudí chrániť pred dezinformáciami. Okrem toho rokoval so sociálnymi partnermi o zlepšení pracovných podmienok pre učiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie