Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Nová éra pre mestský rozvoj: Štát ponúkne mestám nehnuteľnosti
Zdielať na

Nová éra pre mestský rozvoj: Štát ponúkne mestám nehnuteľnosti

PREŠOV / Mestský rozvoj prechádza od septembra pod "Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie". Doteraz to bola agenda ministerstva dopravy. Minister Richard Raši sľubuje mestám pomoc štátu pri ich rozvoji. Chcú podporiť projekty, ktoré majú pomôcť samosprávam dostať sa k nevyužitým nehnuteľnostiam, ktoré vlastní štát na ich území a ktoré sú dlhodobo nevyužité, alebo chátrajú.

Mestské nájomné byty. Nová škôlka, alebo galéria, či koncertná sála. Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja chce takto pomôcť mestám a zbaviť sa záťaže v podobe štátom vlastnených ale nevyužívaných budov. Vďaka výzvam chcú vrátiť život do častí miest, ktoré si dlhé roky nikto nevšímal. Štátne budovy, ktoré do istého času nenájdu svoje uplatnenie pre štát, dostanú bezodplatne samosprávy.

Bude to mať však podmienky

"Keď Slovenský pozemkový fond prevedie pôdu keď Slovenský pozemkový fond prevedie pôdu v intraviláne miest do majetku mesta alebo obce. Táto to môže použiť iba na verejnoprospešný účel, čiže nemôže to predať niekomu," informoval minister investícií Richard Raši. To isté platí aj v prípade budov. Ak mesto napríklad postaví škôlku namiesto nejakej starej budovy. Nebude ju môcť predať a rovnako záväzný bude aj účel využitia.

Účel využitia musí byť verejnoprospešný

"Keď sa obdobná budova nájde kdekoľvek na Slovensku a samospráva povie, že si vie predstaviť, že tam urobiť kultúrne centrum, spoločenské alebo urobí v chátrajúcej budove nové nájomné byty alebo školu a škôlku. Tak keď štát nebude mať pripravené peniaze na projekty a sa nepustí do toho ihneď, tak táto budova bezodplatne prejde do rúk mesta alebo obce alebo kraja, keď o to záujem bude mať," uviedol Raši. Ako príklad uviedol minister Richard Raši. Projekt košického Kulturparku. Nevyužívané kasárne sa premenili na mestskú zónu, do ktorej sa vrátil život a zároveň sa z toho stal výstavný stánok kultúry.

"Treba povedať, že doteraz táto agenda nepatrila ministerstvu regionálneho rozvoja. Treba povedať, že ministerstvo regionálneho rozvoja v každej inej krajine malo agendu mestského rozvoja pod sebou, takže ideme to štandardizovať," priblížil štátny tajomník Michal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie