Skoro jasno
18°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Pellegrini a Van der Bellen ocenili dobré vzťahy a pokračovanie spolupráce. Diskutovali aj o EÚ
Zdielať na

Pellegrini a Van der Bellen ocenili dobré vzťahy a pokračovanie spolupráce. Diskutovali aj o EÚ

VIEDEŇ / Prezident Peter Pellegrini a rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen ocenili dobré susedské vzťahy svojich krajín a v spolupráci chcú pokračovať. Uviedli to v stredu 11. 9. na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vo Viedni.

Hlavy štátov diskutovali o Európskej únii, možnom zložení Európskej komisie, ruskej invázii na Ukrajinu a hraničných kontrolách na slovensko-rakúskych hraniciach.

Pellegrini chce navštíviť všetky krajiny Vyšehradskej štvorky

Prezident Pellegrini na začiatku poznamenal, že pred dovŕšením 100 dní vo funkcii navštívil všetky krajiny Vyšehradskej štvorky. "Ekonomicky je Rakúsko jedným z najvýznamnejších slovenských partnerov. Uistil som prezidenta, že Slovensko ostane dobrým miestom pre rakúske investície a rakúske podnikanie," povedal Pellegrini.

Dobré hospodárske vzťahy ocenil aj rakúsky prezident a uviedol, že Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. Spomenul aj, že 40-tisíc Slovákov sa presťahovalo do Rakúska, predovšetkým do jeho východnej oblasti, a každý deň 340-tisíc ľudí dochádza zo Slovenska do Rakúska za prácou.

Spoločné problémy

Pellegrini spomenul, že Slovensko a Rakúsko majú problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a v tejto súvislosti sa poďakoval za rakúsku podporu spred niekoľkých rokov pri naštartovaní systému duálneho vzdelávania. Hovoril aj o nedostatkoch v infraštruktúre a prepojení oboch krajín. Ocenil, že na Slovensku pokračuje rekonštrukcia železničnej trate Devínska Nová Ves - Marchegg, ktorá by mala zrýchliť prepojenie medzi Bratislavou a Viedňou.

Ďalej slovenská hlava štátu oznámila dohodu medzi oboma krajinami. "Som veľmi rád, že sa blížime k uzavretiu jednej medzinárodnej zmluvy medzi Rakúskom a Slovenskom - a to je zmluva o spoločnej spolupráci pri poskytovaní zdravotnej záchrannej služby na pohraničí medzi Slovenskom a Rakúskou republikou." Dodal, že zmluva je predložená na rokovanie Národnej rade SR.

Rovnaký postoj

Podľa vyjadrenia Pellegriniho obaja prezidenti zdieľajú postoj k rozširovaniu EÚ. "Slovensko dlhodobo patrí k podporovateľom rozširovania EÚ o krajiny zásadného Balkánu," povedal.

Podľa neho by bolo v rámci riešenia problému nelegálnej migrácie účelné, ak by sa Rumunsko a Bulharsko stali plnohodnotnými členmi schengenského priestoru. Van der Bellen si podľa vlastných slov myslí, že v EÚ "neberú vážne situáciu na západnom Balkáne", a vyjadril potrebu členstva týchto krajín v Únii.

Súvisiace články

Najčítanejšie