Zatiahnuté
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Opozícia žiada odchod ministerky zdravotníctva. Dolinková podľa nich ustupuje hoaxerom
Zdielať na

Opozícia žiada odchod ministerky zdravotníctva. Dolinková podľa nich ustupuje hoaxerom

BRATISLAVA / Opoziční poslanci parlamentu podali v stredu návrh na odvolanie Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie ministerky zdravotníctva. Kritizujú ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Informovali o tom poslanci Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS), Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH).

"Podarilo sa nám zozbierať všetky podpisy potrebné na zvolanie schôdze na odvolávanie ministerky Dolinkovej, ktoré teda aj zároveň v stredu podáme. Predseda Národnej rady (NR) SR alebo poverený podpredseda bude mať následne sedem dní na to, aby zvolal samotnú schôdzu," poznamenal Dvořák na tlačovej konferencii pred podaním návrhu.

Manažérske zlyhania

Šéfke rezortu zdravotníctva opozícia vyčítala situáciu na kardiológii vo Fakultnej nemocnici Trenčín spojenú s výpoveďami lekárov aj kauzu týkajúcu sa modernizácie potrubia v zdravotníckom zariadení. Poukázala tiež na jej manažérske zlyhania a neplnenie míľnikov, s ktorými počíta plán obnovy.

"Ministerka Dolinková svoj post nezvláda. Takto náročný post potrebuje človeka, ktorý je manažér, ktorý je zdatný, ktorý dokáže ísť možno aj proti vetru," podotkol Stachura.

Podľa opozície ustupuje hoaxerom

Opoziční poslanci šéfku rezortu zároveň skritizovali v súvislosti s negatívnym hospodárením štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Namietali aj politizáciu nezávislých inštitúcií v zdravotníctve. Tvrdia tiež, že Dolinková ustupuje hoaxerom a dezinformáciám.

Upozornili aj na neriešenie problémov v ambulantnom sektore či s nedostatkom sestier. V tejto súvislosti apelovali na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa situáciou v zdravotníctve začal zaoberať.

Podanie návrhu na odvolanie Dolinkovej avizoval Dvořak už minulý týždeň. Šéfka rezortu zdravotníctva to v reakcii označila za divadlo. Ide podľa nej o politikárčenie.

Ministerka je pripravená svoj post obhájiť

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) je pripravená obhajovať sa na prípadnej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR k jej odvolávaniu. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády s tým, že svoju prácu robí najlepšie, ako vie. Dôvody, pre ktoré ju chce z funkcie odvolávať opozícia, odmietla.

Šéfka rezortu nesúhlasí s kritikou opozičných poslancov pre situáciu na kardiológii vo Fakultnej nemocnici Trenčín spojenú s výpoveďami lekárov. "Trenčianska nemocnica je kauza, ktorú si živí iba opozícia, pretože tu žiadna kauza nie je," podotkla. Poukázala na to, že služby na oddelení sú lekármi pokryté na tento aj nasledujúci mesiac.

Namietala aj tvrdenia opozície o výskyte baktérie legionella vo vode v trenčianskej nemocnici. "Máme my vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva o tom, že výskyt legionelly, ktorý tam je, nie je nebezpečný," dodala. Odmietla tiež kritiku pre neplnenie míľnikov, s ktorými počíta plán obnovy, či pre čerpanie eurofondov. "Tu si dovolím povedať, že naozaj všetky projekty nám idú tak, ako by mali," uzavrela.

K trenčianskej kardiológii sa mal konať aj výbor, ktorý však nakoniec neotvorili

Súvisiace články

Najčítanejšie