Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hrane s Pellegrinim a Sulíkom: Má vláda riešenie energetickej krízy a zdražovania? Hostia si toho vyčítali viac než dosť
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Sulíkom: Má vláda riešenie energetickej krízy a zdražovania? Hostia si toho vyčítali viac než dosť

BRATISLAVA / Na Ukrajine zomierajú ľudia aj naďalej a zdá sa, že mier je v nedohľadne. Slovensko má v aktuálnej situácii otázku, ako ďalej riešiť dodávky plynu, ropy, ale aj jadrového paliva. Relácia Na hrane TV JOJ divákom predstavila aj dva aktuálne prieskumy o preferenciách politických strán, ale aj o tom, či voliči vidia rozdiel medzi stranou Hlas-SD a Smer-SD. Nielen o témach, ktoré hýbu spoločnosťou, ale aj o exkluzívnych prieskumoch.V štúdiu Na hrane TV JOJ diskutoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a predseda Hlasu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Peter Pellegrini sa neobáva, že by ľudia vnímali Hlas a Smer, ako jeden politický materiál. Podľa Richarda Sulíka veľa vykryštalizovala aj na úrovni domácej politiky. Prečo sa Hlas nepokúša vyhnúť podozreniam?

Prečo sa Hlas nepokúša vyhnúť podozreniam?

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa na margo faktúr za auto, šoféra , ale aj upratovacie služby vyjadril, že strana to zatiaľ lepí tak, ako môže. Strana Hlas-SD totiž po odtrhnutí od strany Roberta Fica, nedostala financie zo štátneho rozpočtu. Tému otvoril Denník N a OĽANO mu dnes odkázalo, že "Ficov žiak si žije nad pomery, pán Pellegrini by mal vysvetľovať. Hlas nie je nová strana, ale starý Smer. Smer 2.0". 

Prečo si líder Hlasu nevezme úver, z ktorého by financoval výdavky a nečelil podozreniam? "Nie je žiadny problém," povedal Pellegrini s tým, že na obvineniach sa môže len smiať a koalícia vymýšľa pseudokauzy. Spomenul aj chybu na webe, čo Hlasu-SD zrátal taktiež Denník N. Podľa Pellegriniho je smiešne, že mu toto vyčíta strana o štyroch ľuďoch, ktorá dostáva od štátu milióny. "Zo zákona to máme urobiť za dva a pol týždňa," uviedol Pellegrini s tým, že OĽaNO odporúča, aby sa starali o svojich členov vlády, ktorí sú najslabší. 

Podľa Sulíka je najlepšia obrana útok. "Ja sa do toho nebudem miešať, ale strana SaS mala vždy krištáľovo čisté financovanie," uviedol Sulík. 

Sulík sa zastal Hegera

Richard Sulík v statuse podporil premiéra Hegera, na ktorého sa zosypala kritika pre jeho absenciu na stretnutí premiérov v ukrajinskom Kyjeve. Cestu mu neodporučili bezpečnostné zložky štátu a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) následne priznal, že je to chyba. 

"Ani ja by som teraz do Kyjeva nešiel. Prečo? Lebo Ukrajina má teraz iné starosti ako vítať a ofukovať premiérov. Oveľa viac im vieme pomôcť odtiaľto, z našich úradov vlády a parlamentov. Eduard Heger, predseda vlády SR, sa nemá za čo ospravedlňovať. Slovensko urobilo všetko, čo je v našich silách, aby sa táto katastrofa menom vojna skončila čo najskôr, a aby ľudia a rodiny konečne prestali takto trpieť. Naopak, ja mu ďakujem, že neriskoval ďalšie problémy, koná konštruktívne a nestráca ani minútu času. Mimochodom, konštruktívnosť, to je tá vec, ktorá facebookovým diskusiám veľmi chýba. Česť výnimkám," napísal minister hospodárstva z SaS. 

"Povedal som holý politický fakt," poznamenal Sulík reagujúc na aféru o jeho výroku o nefunkčnosti sankcií a poznámky, že Rusi Krym i tak nevrátia. 

Peter Pellegrini sa naopak vyjadril, že on by určite išiel a netrhal by partiu. "Keby sa jednalo o zdvorilostnú návštevu, tak tam by som zvažoval, či treba na to míňať energiu. Predseda vlády, ktorý uveril sám v seba na medzinárodnom poli, predsa chcel predstaviť vlastný plán na obnovu Ukrajiny," poznamenal sarkasticky líder Hlasu s tým, že bezpečnostné riziko to bolo pre každého premiéra. "Bol to prejav slabošstva," nedaroval Hegerovi s tým, že ak by sa niečo stalo, tak by bol Heger za hrdinu. 

Sulík zdôraznil, že ak by sa predsedovi vlády niečo stalo, znamenalo by to ústavný chaos. "Takéto gesto je pekné, padne to dobre, ale za slovenského premiéra som rád, že tu zostal a robí ťažké rozhodnutia," pokračoval Sulík. Vláda podľa ministra pomáha Ukrajine "dostatočne výživne"

Energetická kríza za dverami?

Sulík zopakoval, že čo sa týka ropy a jadra, tak sme na Rusku závislí na 100 percent. Plynovo sme závislí na 86 percent. Od budúceho mesiaca (apríl) bude vláda plniť zásobníky, čo trvá dlhšie, než proces vypúšťania. Cieľom je, aby bolo plynu dostatok. "Plyn v zásobníku je nedotknutý, pretože sme si to potrebovali odskúšať," povedal na margo tankeru so skvapalneným plynom. Minister hospodárstva povedal, že v hre je aj dohoda so Španielskom a dostavia sa aj prepojenie s Poľskom. 

Podľa Pellegriniho je minister hospodárstva jediný, kto vyvíja skutočnú aktivitu. Skritizoval vyhlásenia prezidentky a premiéra o tom, že sa treba okamžite od ruského plynu odstrihnúť. "Nepovedali ste však, ako sme na tom s jadrovým palivom," pripomenul Pellegrini, ktorého zaujímala prognóza na ďalší rok. "Ak v Európe nebude vyvolaná všeobecná solidarita a všetci sa uskromnia, tak ledva budeme mať plynu pre domácnosti," pokračoval s dôrazom, že takáto situácia by nastala, ak by došlo k okamžitému odpojeniu od Ruska. Uviedol aj to, že tento plyn by chýbal aj v Maďarsku a Chorvátsku. 

Poradíme si?

Sulík upresnil, že k nedostatku by došlo v okamihu, ak by bol nedostatok plynu v celej Európe a tým pádom by sa zásadne zvýšil dopyt. "Slovenské domácnosti spotrebujú asi 55 tankerov so skvapalneným plynom," vysvetľoval ďalej, že v prípade, ak by došlo k odpojeniu od Ruska, tak by možno bolo nevyhnutné odpojiť časť priemyslu a muselo by sa kombinovať rôzne zdroje. 

Pellegrini zdôraznil, že obrovským problémom by bola ropa. "Ceny budú podstatne drahšie, ako ich vidíme dnes. Ja sa bojím či nedôjde k zlyhaniu dodávok," vyslovil sa expremiér a líder Hlasu a zdôraznil, že by sme nemali hazardovať.

"Chcem sa tu prezidentky zastať. Požiadal som ju o stretnutie a prezidentka povedala, že v médiách jej správa nebolo správne interpretovaná. Ani ona, ani premiér nie sú bez štipky predstavivosti," argumentoval minister hospodárstva z SaS.

Ako sa odstrihnúť?

Sulík vylúčil, že by sa EÚ dokázala odstrihnúť spoločne. Zopakoval, že SR robí všetko, čo je v jej moci. "Ešte by sme vedeli dovážať ropu z iných regiónov, napríklad z okolia Kaspického mora," doplnil k predchádzajúcej téme. Podľa Pellegriniho vláda na zdražovanie reaguje pomaly. "Potvrdzujem, že Slovensko okrem zastropovania neurobilo nič,"kritizoval expredseda vlády vtedy za Smer-SD. Argumentoval aj tým, že z inflácie najviac ťaží štátny rozpočet a vyberie viac, než si mysleli. "Neurobili nič," rozhorčil sa Pellegrini. 

"Množstvo iných výdavkov je vyššie. Prišli ste so skvelými nápadmi a z opozície by som asi tvrdil to isté, ale my nemôžeme hospodáriť od buka do buka," vysvetľoval Sulík a doplnil, že valorizovať dôchodky bude táto vláda oveľa skôr. "Dnešná úroveň pre domácnosti a teda 14 centov za kilowatthodinu nie je problém," uviedol minister hospodárstva ďalej a vymenoval aj ďalšie opatrenia.

"Za dva roky sa vám podarilo túto krajinu zadĺžiť o 20 miliárd," povedal Pellegrini s tým, že ich nevidí nikde a nič sa nebuduje. "Len dlh ste urobili 63 percent," pokračoval predseda Hlasu. Sulík súhlasil s tým, že Slovensko nie je krajinou bohatých ľudí. "Aj tu postupujme s rozvahou a nie od pása strihať návrhy. Vláda to pripravuje a čoskoro to bude zverejnené a nerobte tu paniku," uzavrel minister hospodárstva a dodal, že aktuálne krízy nezažil Pellegrini ani náhodou. ​

Exkluzívne prieskumy 

Osemnásť percent v prieskume dosiahol Hlas a 14,7 % SaS Za ľudí sa drží na 2,6 %. Tretí v poradí bol Smer-SD a 17 % a štvrtú priečku dosiahlo OĽaNO. "Robert Fico stratil svoj zahraničnopolitický kompas a teraz vidíte," zhodnotil Sulík. "Ja s pokorou ďakujem ľuďom, že Hlas si upevňuje svoju líderskú pozíciu," poznamenal Pellegrini. 

​Podľa voličov je najväčším rozdielom medzi Hlasom a Smerom komunikácie smerom k verejnosti. Vyjadrilo sa tak 47 % opýtaných. Najväčší rozdiel medzi Hlasom a Smerom vnímajú voliči Hlasu, voliči Smeru až tak nie. "Ďakujeme, že ste si dali takú námahu a nemuseli sme si taký prieskum robiť my," dodal Pellegrini.