Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s Pavlom Demešom: Lavrov už je len Putinov propagandista, nie minister zahraničia
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Pavlom Demešom: Lavrov už je len Putinov propagandista, nie minister zahraničia

BRATISLAVA / Na Slovensku operujú ruskí špióni, špiónov s diplomatickým krytím sa Slovensko rozhodlo vyhostiť. Voči šíriteľom propagandy zasahuje polícia, ktorá vyšetruje aj podplácanie zo strany ruskej ambasády. Na Ukrajine ďalej zomierajú ľudia a mier je v nedohľadne. O vojne, diplomacii a rizikách pre Slovensko v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ diskutoval exminister zahraničných vecí a analytik Pavol Demeš.

Ruskí špióni nie sú prekvapením

Slovensko odhalilo ruských špiónov, ktorí podplácali zamestnancov štátu. "Neprekvapilo ma to," poznamenal exminister zahraničných vecí. Na videu, ktoré zverejnili Aktuality je vidieť, ako človek z hlavných správ dostáva 500 eur od zamestnanca ruskej ambasády. "Vyšetrenie bude akcelerovať, pretože Slovenská republika bola veľmi prorusky orientovaná. Táto situácia hovorí o tom, že sa musíme brániť," uviedol Pavol Demeš. 

"Ešte sa vrátim k tomu Jaroslavovi Naďovi. V tom videu spomína, že Jaro Naď je úplne neschopný, pretože sa od neho nepodarilo nič získať. Pri výroku na Mariana Kotlebu bolo vidieť, že Jaro Naď vie a má informácie. Toto bude len začiatok procesu," poznamenal Demeš s tým, že informácie o financovaní strán zo strany Ruska nemá informácie.

Podľa exministra zahraničných vecí sa však stačí pozrieť na rétoriku, ale aj obhajobu Ruska za každých okolností. "Vplyv Ruska sa za ostatné roky zakorenil, ale konkrétne údaje nemám," pokračoval Demeš, ktorý zdôraznil, že proruský vplyv je značný aj podľa spoločnosti Globsec. "Sme výrazne náchylnejší na prijímanie dezinformácií a bludov," pokračoval Pavol Demeš ďalej. 

"Vzdelávací systém. Budeme sa musieť oveľa viac venovať tomu, ako chápeme dejiny," poznamenal a zdôraznil, že Slováci si v istý moment zvolili ženu za prezidentku. Eduard Heger je podľa exministra zároveň príklad jemného politika európskeho typu. "Nemyslím si, že my Slováci potrebujeme mať nad sebou tvrdú ruku," povedal Demeš s tým, že Slovenská republika bude mať v januári len 30 rokov. 

Bolo by treba vylúčiť ruskú diplomaciu z našej politiky?

Výstup veľvyslanca Ruskej federácie Bratčikova v médiách bol tým najtrápnejším, aký zažil. Dostal sa do podobnej situácie, ako bieloruský veľvyslanec, ktorý pod konaním Lukašenka rezignoval. "Ruský veľvyslanec zostáva ďalej," povedal s tým, že v prípade novinárov sa im nebol schopný ani pozrieť do očí a neustále opakoval, že si majú čítať prejavy prezidenta Putina. 

Podľa diplomata Demeša zažívame bezprecedentné časy. "Veľvyslanec Leščeňa nebol zásadne perzekvovaný a nešiel do väzenia. Ruská Duma prijala zákon podľa ktorého pôjde do väzenia každý, kto vojnu na Ukrajine označí za vojnu," uviedol Demeš s tým, že takto súdený by bol aj veľvyslanec Bratčikov. 

Sme v bezprostrednom nebezpečenstve?

"Bezpečnostná architektúra, ako je vybudovaná v Európe už nefunguje," zdôraznil diplomat s tým, že ju bude treba prekopať. Otázkou je aj možné bombardovanie Užhorodu, ktorý je na hranici so Slovenskom. Zoznam nepriateľských krajín obsahuje všetky štáty EÚ, to sa týka aj Slovenska. Máme obrovskú výhodu, že sme súčasťou NATO a Európskej únie," poznamenal s tým, že Rusko sa snaží uchvátiť celú Ukrajinu. Pripomenul, že prvé výbuchy už v okolí Ľvova boli počuť v Poľsku a nie je vylúčené, že my sa budeme musieť vyrovnať s útokmi v Užhorode. 

Z rokovaní troch premiérov s prezidentom Zelenským podľa odborníka veľa nevyrieši, ale politici tam idú s tým, aby ukázali podporu a pochopenie pre bolesť, ktorou prechádzajú. Demeš zdôraznil, že Zelenskyj vyrástol a Putin nie je vo vojne len s Ukrajinou, ale aj s nami. 

Lavrov je propagandistom Kremľa, nie ministrom zahraničných vecí

"Posledné tri týždne zo Sergeja Lavrova zmyli to, čo roky budoval," uviedol diplomat s tým, že už je len Putinovým propagandistom a ukázal, že už nič nie je spôsobilý vykonávať. "Sergej Lavrov nemá manévrovací priestor, aby niečo vyjednal. Všetko je na Vladimirovi Putinovi a jeho obrovskom stole v Kremli. Myslím si, že ten stôl sa bude predlžovať a Putin bude svojich spolupracovníkov tlačiť do jeho rozhodnutí," pokračoval Demeš ďalej s tým, že aj on by si prial, aby vojna na Ukrajine skončila, ale nesmieme zabúdať, že máme dočinenia s diktátorským režimom. Situáciu prirovnal k zatknutiu Alexandra Dubčeka v roku 1968. 

Netreba zabúdať, že Putin Ukrajincov ponížil. "Aj keby obsadil Kyjev a ďalšie mestá, tak tá nenávisť voči Vladimirovi Putinovi a okupácii, by sa mohla premietnuť do partizánskej vojny, ale aj do odporu voči bábkovej vláde. Rusko mimoriadne podcenilo ukrajinský patriotizmus, ale aj vôľu bojovať za svoju štátnosť," pokračoval exminister Demeš, ktorý si však nemyslí, že by ktokoľvek zo Západu uvažoval nad likvidáciou Vladimíra Putina. Spodobnili si ho s Adolfom Hitlerom, pretože to, čo robí na území Ukrajiny je podobné, vyjadril sa diplomat s tým, že do vojny sme vtiahnutí všetci. 

Sankcie Rusko vylúčili z civilizovaného sveta

Po tejto avantúre na Ukrajine a výzvach smerom k Západu bude izolované na veľmi dlhú dobu. Sankcie majú podľa exministra dopad na každú časť života v Rusku. "Rozhodol sa z toho urobiť policajný systém uprostred vojny," povedal Demeš s tým, že krajinu opustili státisíce Rusov, ale odpor je zatiaľ malý.

"Všetky krajiny, ktoré sú závislé od ruských energetických zdrojov sú zraniteľné," uviedol Demeš s tým, že zásadné je, aby sme vystupovali ako Európska únia a nie ako jednotlivé štáty. Zraniteľné je pochopiteľne aj Slovensko. To, že sme členmi EÚ znamená, že si budeme aj vzájomne pomáhať. 

 

Najčítanejšie