Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mikulec už na svojej stoličke nemal byť. Tvári sa neprevinilo, ale za ušami toho má až až, zhodnotil politológ Štefančík
Zdielať na

Mikulec už na svojej stoličke nemal byť. Tvári sa neprevinilo, ale za ušami toho má až až, zhodnotil politológ Štefančík

BRATISLAVA / Minister Roman Mikulec čelí pre objednávku firiem blízkych hnutiu OĽaNO obrovskej kritike. Okrem toho, že sa proti nemu stavajú aj koaliční partneri, kritizuje ho aj politológ Radoslav Štefančík. V Podcaste24 TV JOJ si na jeho pôsobenie posvietil aj komentátor TV JOJ Arpád Soltész a komentátor denníka Sme Peter Tkačenko.

Manažovanie situácie na hraniciach zveril minister vnútra Roman Mikulec súkromným firmám, ktoré majú byť prepojené na hnutie OĽaNO. Minister, ktorý ešte 19. marca tvrdil, že manažovanie krízy nestojí len na dobrovoľníkoch a štát všetko zvláda, zveril o pár dní manažovanie krízy firme s prepojením na Júliusa Slováka. 

S tým sa zbežne pozná aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a jeho firma zvučila OĽaNO volebnú noc v roku 2020. Matovič zároveň v piatok poznamenal, že túto kauzu ani nepovažuje za kauzu, nakoľko firma Júliusa Slováka sa na uvedenej zákazke podieľala v objeme dvetisíc eur za poskytnutie niekoľkých koordinátorov. Výberom firiem sa pritom zaoberá už aj Úrad pre verejné obstarávanie. 

Podľa odborníka by Mikulec mal byť preč už dávno

Pre Noviny PLUS TV JOJ sa ku kauze vyjadril politológ Radoslav Štefančík. Odborník zdôraznil, že Roman Mikulec nemá na to, aby rezort viedol, čo dokázal už neraz. "Pán Mikulec mal už dávno odísť. Ja sa čudujem, čo na tej svojej stoličke ešte stále robí," zhodnotil Štefančík, ktorý súčasnú kauzu nepovažuje za jediný prešľap ministra.

"On sa tvári previnilo, ale podľa mňa má za ušami strašne veľa. Podľa mňa on je tým typom človeka, ktorý je vo svojej funkcii hoci na to nemá výbavu - ani mentálnu, ani žiadnu inú. Nemá mentálnu výbavu na to, aby zastával post ministra vnútra," uzavrel politológ s tým, že to nie je človek na svojom mieste. 

Pôsobeniu ministra vnútra sa venovali aj komentátor TV JOJ Arpád Soltész a komentátor denníka Sme Peter Tkačenko. Čo o ministrovi povedali, a ako vnímajú situáciu v koalícii, sa dozviete vo videu:

Na hraniciach to malo byť živelné

O informácie sa na sociálnej sieti podelil Marco Madro z internetovej poradne pre mladých IPčko, ktoré na hraniciach už od 27. februára poskytuje psychologickú pomoc. Tá je financovaná darcami, fanúšikmi, organizáciou Človek v ohrození, ale aj firemnými a nadačnými partnermi. Organizácia pôsobí vo Vyšnom Nemeckom, v Ubli, vo Veľkých Slemenciach, v Michalovciach vo veľkokapacitnom centre, v Košiciach, v azylovom centre v Humennom a zriadila aj terénny tím, ktorý prichádza tam, kde žiadajú pomoc. 

"Za ten čas sme prežili rôzne situácie, kedy sme boli svedkami nepripravenosti štátnych zložiek na situácie, ktoré priniesla vojna u susedov. Najmä vo Vyšnom Nemeckom bola situácia neudržateľná. Celú pomoc pre ľudí tam, niesli na svoje náklady a kapacity organizácie Človek v ohrození, Adra, Maltézka pomoc, Mareena, Slovenský skauting, IPčko, Kuchári bez hraníc, Zvierací ombudsman, Mesto Sobrance, Grékokatolícka eparchia, IRS a Slovenský Červený kríž. Svoje stánky všade mali aj mobilný operátori s bezplatnými SIM kartami," vymenoval Madro a zdôraznil, že vo Vyšnom Nemeckom to fungovalo živelne, no postupne si vytvorili systém a neustále sa obracali na krízový štáb, aby pomohol zo základnými potrebami. Poznamenal aj to, že veľkou otázkou bolo registrovanie ľudí, ktorí prešli hranicou a tých, ktorí ich súkromnými autami odvážali preč.

"Štátne orgány používali najčastejšie odpoveď - riešime. Velenie nad stanovými mestečkami na hraniciach prebrali hasiči. Na rozdiel od Ubli, kde velenie hasičov bolo perfektné a fungovala dobre komunikácia a spolupráca, vo Vyšnom Nemeckom to bolo s konštruktívnou komunikáciou dynamickejšie. Po príchode tímu okolo Janka Buca (Úrad vlády SR) a Braňa Tichého (Migračný úrad) sa situácia výrazne zlepšila. O pár hodín nám tím predstavil plán veľkokapacitného centra (VKC) v Michalovciach, čo bolo jednoznačným krokom vpred," pokračoval Madro ďalej s tým, že ďalej sa posunuli do VKC v Michalovciach. 

"Rozumieme veľmi dobre závažnosti celej situácie a potrebe hľadania čo najrýchlejších riešení v kríze akou je táto. Našej a iným organizáciám ide však súčasne o to, aby boli transparentné a štát si za svojimi rozhodnutiami stál a neodvolával sa na neexistujúci súhlas partnerov z prostredia MVO, s ktorými jeho kroky nekonzultoval. Boli sme tu, sme tu stále, ale odmietame byť štítom v mediálnych prestrelkách a prosíme, aby sme z nich boli vynechaní. Slovensko má organizácie a ľudí, ktorí profesionálne riešenie vedia priniesť, sú to všetci tí, ktorí sú tu od prvého dňa a všetci títo sú profesionáli," uviedol psychológ a šéf IPčka a na záver dodal, že dobrovoľníci, aktivisti, neziskové organizácie, samosprávy, hasiči a vojaci by si zaslúžili väčšie ocenenie, poďakovanie a úctu aj od štátu, vrátane priamej finančnej podpory. 

Minister Mikulec tvrdí, že odvolávaniu bude hrdo čeliť

Minister vnútra v úvode piatkovej tlačovej konferencie vyzdvihol prácu všetkých zložiek podieľajúcich sa na pomoci utekajúcim pred vojnou a ozrejmil, že za prvý mesiac vojenského konfliktu prišlo na územie Slovenska takmer 270 tisíc odídencov, z nich požiadalo o dočasné útočisko 52 tisíc a 164 osôb požiadalo o azyl.

"Od prvého momentu robí Slovenská republika, štát, všetky opatrenia na to, aby túto utečeneckú krízu zvládol, samozrejme, s mnohými dobrovoľníkmi a ľuďmi, ktorí sa zapojili do tohto procesu,“ poznamenal Mikulec a informoval, že pri hľadaní riešenia, ako zlepšiť koordináciu na hranici, bola načrtnutá schéma, na ktorej sa podieľal aj minister dopravy Andrej Doležal.

Schéma bola podľa jeho vyjadrenia odsúhlasená dobrovoľníkmi a následne schválená na ústrednom krízovom štábe. Záverom tejto schémy bol fakt, že bez pomoci súkromného sektora by štát danú situáciu nezvládol. Zo súkromných spoločností dokázala splniť očakávania krízového štábu zazmluvnená spoločnosť Dustream production, s.r.o.

"Nie je to žiadna schránková firma, ako sme boli v minulosti zvyknutí. Ide o dôveryhodnú a serióznu spoločnosť, s ktorou sa podpísala rámcová zmluva, ktorá bola uzavretá na pôde Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Po mediálnych útokoch na majiteľov tejto spoločnosti, zvažujú samotní majitelia odstúpenie od rámcovej zmluvy, nakoľko čelia výhradám, že si z pomoci štátu spravili vlastný biznis," uviedol šéf rezortu vnútra. 

Mikulec ďalej zdôraznil aj to, že veľkokapacitné centrum bolo potrebné po odobrení ÚKŠ vybudovať v priebehu 72 hodín. Avšak štát nemal dostatok kapacít na realizáciu VKC vo vlastnej réžií. "My sme potrebovali okamžite k dispozícii stany, platformy. Štát už v tom čase mal všetky veci, ktoré mohol využiť, vonku v teréne. Nie, nemali sme ďalšie veci, aby sme vedeli zabezpečiť ten chod," zdôraznil minister s tým, že doposiaľ bolo na vybudovanie celého VKC potrebných 200 tisíc eur a podľa nemenovanej renomovanej agentúry vyplýva, že cena na vybudovanie VKC je podhodnotená a viacero iných agentúr by nedokázalo zákazku sprostredkovať v danej sume a potrebnom čase.

Subdodávateľom Dustream production, s.r.o., je GD Identity, ktorá sprostredkovala ôsmich koordinátorov. Suma za sprostredkovanie je jednorázovo 2000 eur. Minister Mikulec sa na tlačovej konferencii vyjadril, že ak má byť problém spomínaných dvetisíc eur, je ochotný ich zaplatiť z vlastného. "Aj napriek útokom, ktorým čelia všetci zainteresovaní, plánujú koordinátori vykonávať naďalej dobrovoľnícku činnosť pri pomoci odídencom, bez nároku na odmenu," uzavrel a na odvolávanie opozície reagoval nasledovne: