Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na hrane s Borisom Kollárom a Denisou Sakovou: Kollár Mikulcovi nebude robiť advokáta, Hlas-SD jeho odvolávanie podporí
Zdielať na

Na hrane s Borisom Kollárom a Denisou Sakovou: Kollár Mikulcovi nebude robiť advokáta, Hlas-SD jeho odvolávanie podporí

BRATISLAVA / Ako Slovensko zvláda pomoc ľuďom utekajúcim pred ruskou agresiou na Ukrajine. Zvládame naše vlastné problémy so zdražovaním? Na aktuálne témy v štúdiu Na hrane TV JOJ diskutoval predseda Národnej rady a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár s podpredsedníčkou strany Hlas-SD Denisou Sakovou.

V roku 1939 dopadali na Spišské letisko maďarské bomby. Dnes už mesiac bombarduje Rusko Ukrajinu. Sankcie boli predmetom dnešných zahraničných rokovaní. EÚ odmietla platenie za plyn v rubľoch.

"Na teraz to stačí, sankcie sú aktuálne dosť prísne. Uťahuje sa autokratická slučka a každý kto sa vyjadrí proti vojne, tomu hrozí 15 ročné väzenie," zhodnotil Boris Kollár a uviedol aj to, že v Rusko začínajú chýbať aj základné potraviny. Proti vojenskej pomoci predseda parlamentu nenamieta. "Odmietam, aby sa do konfliktu zapojilo NATO, ale pomôcť susedovi treba nad rámec vreckoviek a acylpyrínu," pokračoval Kollár. 

Boris Kollár trvá na tom, že Ukrajine treba vojensky pomáhať teraz. Uviedol ako príklad boj 150 kg vážiaceho muža so 40 kilovým chlapcom. 

Postup Európskej únie schvaľuje aj Denisa Saková, ktorá poznamenala, že Slovensko je súčasť EÚ, ale nerozdáva karty. "Nemali by sme sa po štyroch týždňoch baviť o rokovaní lídrov," poznamenala s tým, že očakávala rýchlejší postup. "Čo mňa trochu zaráža, tak mali sme tu meno ako je Maroš Šefčovič, ktorý bol lídrom riešenia na Ukrajine," pokračovala s tým, že teraz je niekde v úzadí. 

S-300 na Ukrajinu

Ak budeme mať vyriešenú vlastnú obranu vzdušného priestoru, nie je vylúčené, že by sme Ukrajine ponúkli protiraketový systém S-300.

"Už to tu aj pani poslankyňa pripomenula, že sa bavíme o S-300, ktoré sme získali pri delení republiky a sú to 30 až 40 ročné stroje. Akútne potrebujeme zakúpiť nový systém a zrejme pôjde o patrioty," povedal s tým, že systém nedokáže zosadiť dron, hoci s raketou si poradiť dokáže. Kollár by S-300 neposkytol, pokiaľ nebudeme mať vlastné, a nie len požičané patrioty.

"Týmto systémom musíme v prvom rade chrániť našich ľudí, našich občanov," poznamenal na margo udalosti v Záhrebe, kde dron niesol 120 kilovú bombu niekoľko stoviek kilometrov. 

Eventovka na hraniciach

"Pokiaľ to bola najnižšia zákazka s najnižšou cenou, ale ak sa ukáže, že je to predražené, tak je to iné," zareagoval Boris Kollár na eventovku, ktorá manažuje hranicu. Predseda parlamentu uviedol, že na takúto udalosť akou je vojna, sme neboli pripravení. "Myslím si, že ak by to mali na sklade a vedeli by to posunúť, tak by to určite posunuli," povedal Kollár na konto 190 zamestnancov krízového manažmentu. Kollár potvrdil, že na tieto okolnosti sa bude pýtať na koaličnej rade a bude trvať na tvrdých konsekvenciách. 

K odvolávaniu ministra Mikulca sa podľa exministerky vnútra Denisy Sakovej pridá aj Hlas-SD. "Nikdy som nevidela, že by sme utečencov na hranici vítali švédske stoly a vyhrievané misy. V krízových situáciách vždy pomáhala aj armáda," zhodnotila Saková s tým, že v Ubli varia vojaci stále, ale vo Vyšnom Nemeckom varí eventovka. Saková by chcela vedieť, kde sú medzinárodné firmy a doplnila aj to, že "ministerstvo vnútra má 50-tisíc zamestnancov a krízové riadenie má 10 sekcií".

"Máme na Slovensku armádu, ktorá má 18-tisíc vojakov a dobrovoľných hasičov máme 80-tisíc. Nech mi ministerstvo nehovorí, že nenašlo dosť kapacít na manažovanie," rozhorčila sa ďalej exministerka Saková. "Nebudem robiť Mikulcovi advokáta, nech sa z toho zodpovedá sám. To odmietam," zakončil Kollár. 

Ukrajincom doprajeme rýchlejší prístup na pracovný trh

Až 61 % opýtaných je za to, aby mali Ukrajinci zjednodušení prístup na pracovný trh. Proti je len 5 % zo Stredného Slovenska a sú to najmä voliči Republiky a Smeru. 

Saková zdôraznila, že musíme podporovať Ukrajincov, ale nie na úkor Slovákov. "Ako strana sme jasne povedali, že lex Ukrajina mal pomôcť Ukrajincom, ale tieto veci nesmú byť na úkor Slovákov," poznamenala ministerka s tým, že aktuálne sú aktivačné práce, ktoré majú pomôcť Ukrajincom hodnotené viac než dvojnásobne, oproti bežným aktivačných prác. 

"Neuprednostňujeme Ukrajincov pred Slovákmi, len sme im chceli umožniť, aby mohli pracovať," poznamenal Kollár s tým, že zo Sýrie podľa neho utekali ekonomickí migranti, ktorí pýtali len sociálne dávky a Ukrajinci chcú pracovať.

Ako na zdražovanie?

Kollár uviedol, že z poslednej krízy Sme rodina vybavila pre občanov špeciálny 100 eurový príspevok na dieťa. Kollár poznamenal, že takýto príspevok sa aktuálne zvažuje pre najrizikovejšie skupiny, dokonca aj pre ľudí, ktorí žijú sami. "Riešime ceny potravín, riešime ceny plynu," uviedol Kollár s tým, že 100 euro si môže domácnosť použiť či už na bývanie, alebo ošatenie. Vysokopríjmové domácnosti sa však príspevku nedočkajú, a to z pochopiteľných dôvodov. 

"My takéto opatrenie, pokiaľ bude zmysluplné, podporíme," potvrdila Saková za Hlas-SD s tým, že z opozičných lavíc pripravili už 25 návrhov podpory, ktoré parlamentom neprešli. "Niekoľko návrhov sme podali aj na aktuálnu schôdzu a nič nám z toho neprešlo, z čoho sme veľmi rozčarovaní," poznamenala Saková so sarkastickým odkazom na riešenie marihuany. Saková zdôraznila aj to, že Hlas-SD už od januára apeluje na to, že nárast cien dopadá najmä na dôchodcov. Boris Kollár to Sakovej vrátil s tým, že ani jej vláda nepúšťala legislatívne návrhy opozície. Saková kontrovala tým, že návrhmi sa mohli aj aspoň inšpirovať a prihliadať na mimoriadnu situáciu. "To je pravda," pritakal Kollár. 

Hamran bude prezidentom polície

Denisa Saková vypočúvanie policajného prezidenta označila za frašku a opäť dodala, že tohto vypočúvania sa nezúčastnili nielen opoziční poslanci. "Policajný zbor má vzbudzovať dôveru, má pomáhať a chrániť,"poznamenala a na margo jeho výroku uviedla, že nie je možné, aby prezident policajného zboru tvrdil, že v polícii pôsobia temné sily. 

Súvisiace články

Najčítanejšie