Zatiahnuté
14°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Na hrane s Tomášom a Viskupičom: V štúdiu sa strhla poriadna mela a padli aj tvrdé slová
Zdielať na

Na hrane s Tomášom a Viskupičom: V štúdiu sa strhla poriadna mela a padli aj tvrdé slová

BRATISLAVA / Policajná akcia Súmrak priniesla obvinenia politických špičiek Smeru. Vláda po dlhom váhaní vysvetlila, ako občanom pomôže pri zdražovaní. Exkluzívny prieskum pre reláciu Na hrane zase ukázal o koľko viac platia naše domácnosti každý mesiac, ale aj to, aké sú aktuálne volebné preferencie. O aktuálnych politických témach prišli diskutovať do štúdia Na hrane TV JOJ predseda finančného výboru NR SR Marián Viskupič (SaS) a opozičný poslanec a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš.

Po akcii Súmrak NAKA obvinila Roberta Fica zo založenia zločineckej skupiny, ale aj deliktov týkajúcich sa daňového tajomstva. Polícia dokonca zadržala bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je dnes advokátom. Rovnaký osud postihol aj prominentného advokáta Mareka Paru.

Polícia vo štvrtok zvrejnila informáciu, že Robert Fica chce stíhať väzobne. Podklady na zadržanie sú momentálne na generálnej prokuratúre a pokyn na zadržanie by musel odobriť generálny prokurátor. Následne by musel vydanie na väzobné stíhanie odobriť aj parlament NR SR. 

Neveriaci Hlas

"My už neveríme orgánom činným v trestnom konaní," povedal Erik Tomáš s tým, že Hlas-SD nepodporí hlasovanie ohľadom vydania expremiéra Roberta Fica. Prepojenosť so Smerom-SD s tým podľa Tomáša, nemá nemá nič spoločné. Akcentoval okolnosť, že Igor Matovič (OĽaNO) sa v tom čase vyhol stíhaniu len vďaka premlčaniu. 

"Celý klub SaS bude hlasovať za vydanie Roberta Fica," reagoval Marián Viskupič a zdôraznil, že spravodlivosť treba umožniť. "My ako poslanci neurčujeme, či je Robert Fico vinný, len umožníme, aby sa vec prešetrila," pokračoval ďalej. 

Erik Tomáš uviedol, že jemu to predvolanie neprišlo a nie je ani obvinený. Na margo jeho mena, ktoré sa v uznesení o vznesení obvinenia spomína niekoľkokrát povedal, že ide o klamstvo. "Pán Imrecze nehovorí pravdu," pokračoval Tomáš. Informácie o vypracovaní analýzy o daniach KTAG a Regionpressu označil tak isto za nepravdivé. "Nemá byť čo premlčané, lebo sa to nestalo," reagoval Erik Tomáš na výpoveď v uznesení, kde sa spomína jeho meno. 

Viskupič uviedol, že korupčné správanie a kauzy z minulosti nepatria do demokratického štátu. "Orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky a konajú," poznamenal šéf finančného výboru. 

Bolo to zneužitie štátnej inštitúcie na politické ciele? 

"Každý, kto zneužíva funkciu, musí byť potrestaný. Ja som samozrejme nebol pri ničom takom, kedy by sa niečo zneužívalo, ale ak sa niečo také dokáže, tak prosím," povedal Tomáš a zdôraznil, že by sa mali vyšetrovať aj kauzy Romana Mikulca (OĽaNO), ale aj Samuela Vlčana (nom. OĽaNO). 

"Rozumiem, že ukazujete na druhých, ale padni komu padni má platiť pre každého," poznamenal Viskupič (SaS). Erik Tomáš vzápätí ostro skritizoval policajného prezidenta Štefana Hamrana. "Policajný prezident nemôže prejudikovať, či niekto bude stíhaný," argumentoval ďalej. Marián Viskupič poznamenal, že treba políciu nechať konať a vyšetrovať. 

Opatrenia vlády

Marián Viskupič nespochybnil, že nárast cien tu je a to potvrdil aj exkluzívny prieskum. "Všetky politické strany musia mať od svojich voličov tieto informácie," pokračoval Tomáš. "Nie je to, že vláda doteraz nič nerobila," poznamenal Viskupič s tým, že spomenul aj zastropovanie cien plynu a elektriny. 

Na štvrtkovej tlačovej konferencii chýbal zástupca koaličnej SaS, čo využil aj Igor Matovič a do strany si pomyselne kopol. Tento krok využil aj líder ekonomických liberálov a minister hospodárstva Richard Sulík a úder vrátil na sociálnej sieti, kde poznamenal, že ľudia potrebujú pomoc, ale nie na úkor vyšších daní. Otázkou teda zostáva, či za tieto opatrenia bude SaS v parlamente hlasovať.  

"My jasne hovoríme, že zvýšenie daní nie je liek na infláciu, ani na to, aby sa občania mali lepšie. Ak robíme plošné opatrenia, tak pomôžeme aj mojim deťom a aj deťom pána Tomáša. Nám, ktorí tú pomoc až tak nepotrebujeme, a menej pomôžeme tým núdznym," zdôraznil Viskupič. 

Erik Tomáš zopakoval, že sa nemyslí na pracujúcich rodičov a dôchodcov. "Každý rodič, ktorý zarába do 1 673 eur, tak to je viac ako milión rodín. Rovnako by mali dostať príspevok dôchodcovia nielen v lete, ale aj v novembri," argumentoval Tomáš, ale Viskupič tieto názory označil za majstrovstvá v populizme. "Musíme sa baviť o tom, kde sa na to vezme," poznamenal predseda finančného výboru a dodal, že opozícia strieľa sumy, lebo nemá žiadnu zodpovednosť. 

"Využime daňové nadpríjmy. Toto sú peniaze, ktoré by mali slúžiť na zníženie deficitu, ale hovoríme, aby sme ich použili na pomoc občanov," pokračoval Viskupič s tým, že akékoľvek zvýšenie daní v konečnom dôsledku zaplatí občan a budú zase vyššie 

Preferencia občanov hovoria jasne

Poradie popularity vládnych strán sa nezmenilo, ukázal exkluzívny prieskum AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ. Na prvom mieste je Hlas, druhý Smer a tretia SaS. Štvrté je hnutie OĽaNO a do parlamentu by sa dostalo KDH a Republika. Za ľudí má okolo 2%.

Bude mať vládna koalícia po prijatí riešení vyššie čísla? "Všetky tie opatrenia niekto zaplatí, ľudia, ktorí tvoria hodnoty. Chcem sa poďakovať za prejavenú dôveru," uzavrel Viskupič.