Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Sociálna politika štátu je nastavená rasisticky, Sulík je lakomec, zhodujú sa komentátori Soltész a Tkačenko
Zdielať na

Sociálna politika štátu je nastavená rasisticky, Sulík je lakomec, zhodujú sa komentátori Soltész a Tkačenko

BRATISLAVA / Od hlasovania o (ne)vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie sa vládna koalícia borí s ďalšími konfliktmi. Asi najmarkantnejší je rozkol, ktorý finančnej pomoci rodinám a zvyšovanie daní pre firmy z dielne ministra financií Igora Matoviča. Konflikt s koaličnou SaS sa vyostril až tak, že Richard Sulík povedal, že vedľa Matoviča je aj Kažimír amatér.

Napriek tvrdeniam šéfa rezortu sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina) o tom, že najchudobnejšie rodiny o žiadne prostriedky neprídu, SaS tvrdí presný opak. Výpočet zverejnil minister hospodárstva Richard Sulík v blogu ešte vo štvrtok (12.5.2022). Tvrdí, že najchudobnejšie pracujúce rodiny prídu o viac než 80 eur. 

Igor Matovič spolu so Sme rodina tvrdí, že nič takéto sa nestane. Milan Krajniak v relácii Na hrane TV JOJ povedal, že žiadna rodina nepríde o financie, lebo sa bude prechodne k rodinám pristupovať podľa výhodnejšieho prepočtu. SaS však naďalej argumentuje tým, že konkrétny návrh zatiaľ nikto nevidel a informácie majú len z tlačovej konferencie ministra financií. 

Včera strana SaS vyzvala ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), aby prestal zavádzať občanov Slovenska a priznal, že daňový bonus na dieťa bude znamenať menej peňazí pre chudobných a viac pre bohatých. „Zvýšenie daňového bonusu na 100 eur, pričom maximálna výška sa navrhuje stanoviť na úroveň 29 percent hrubého príjmu, v sebe zahŕňa zásadnú chybu," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Daňový bonus na dieťa pre extrémne chudobnú rodinu s viacerými deťmi tak bude podľa neho znamenať pokles, bohatá rodina si však polepší o stovky eur. Toto opatrenie podľa Sulíka nie je sociálne a ani prospešné, za to je extrémne drahé, pričom účet dostanú obce.

Problematické je podľa SaS aj samotné financovanie daňového bonusu, keďže Matovič tvrdí, že je lepšie, aby sa o verejné financie staral štát ako, keď ich bude mať v „kasičke primátor“. „Takéto argumenty sú absolútne pomýlené a dokazujú, že minister financií nerešpektuje samosprávy. Práve mestá a obce budú donútené zvýšiť poplatky a miestne dane, ak im Igor Matovič vezme takmer 600 miliónov eur, pretože si naivne myslí, že on vie verejné financie spravovať lepšie ako starostovia a primátori,“ uzavrel Sulík. Daňový bonus na nezaopatrené deti sa má podľa návrhu ministra financií Igora Matoviča zvýšiť.

Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla má suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrásť na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov má daňový bonus od júla tohto roka vzrásť na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Minister financií zároveň avizoval, že "krúžkovné" pre deti chce o 10 eur znížiť.

Ak by Igor Matovič odišiel z politiky, urobil by dobre, tvrdia komentátori

Po vyjadreniach o červených čiarach a zmysle zotrvávať v koalícii sa do možného konca trápenia vládneho štvorlístka zapojili aj ďalší zúčastnení. Podľa lídra sme rodina a predsedu parlamentu Borisa Kollára nechce ani hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ani strana Za ľudí a ani hnutie Sme rodina rozbiť vládnu koalíciu. 

Téme sa venoval aj komentátor TV JOJ Arpád Soltész s komentátorom denníka Sme Petrom Tkačenkom. Obaja sa zhodli na tom, že ak by po debakli, akým bolo hlasovanie o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie, odišiel z politiky prospel by sebe, ale aj koalícii. Zároveň sa zhodli aj na tom, že Sulík je lakomec a na vyššie dane sa pozerá len subjektívne a cez svoje blízke okolie. 

Komentátori zároveň zhodnotili, že sociálna politika štátu "zaváňa hnedou" a nepomáha tým najchudobnejším. Dôkazom je podľa nich aj aktuálny balíček pomoci rodinám, ktorý má byť určený iba pracujúcim rodičom. Arpád Soltész dokonca sarkasticky poznamenal, že "ak sa dieťa narodilo do chudobnej rodiny, tak je to jeho chyba a malo sa narodiť lepšie". Podľa vlády môže podľa komentátor pokojne aj "nežrať". Zastavili sa aj pri jednom z príspevkov Igora Matoviča.

Viac sa dozviete vo videu: