Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákaz dúhovej vlajky? Návrh Tarabu a Gyimesiho je hanebný a protiústavný, reaguje Via Iuris
Zdielať na

Zákaz dúhovej vlajky? Návrh Tarabu a Gyimesiho je hanebný a protiústavný, reaguje Via Iuris

BRATISLAVA / Via Iuris poslala iniciátorom zákazu dúhových vlajok pomerne jasne pochopiteľnú správu. Reagovala tým na to, že György Gyimesi (OĽaNO) a Tomáš Taraba, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS, oznámili pred približne dvoma týždňami, že na verejných budovách sa nebude môcť vešať dúhová vlajka.

"Poslanci Gyimesi a Taraba pripravili novelu zákona o štátnych symboloch a chcú tak upraviť používanie vlajky, ktorá však s našimi štátnymi symbolmi nemá nič spoločné," začala Via Iuris. Poznamenala totiž, že zákon o štátnych symboloch hovorí o tom, čo presne sú štátne symboly Slovenskej republiky, ako a kde sa majú používať.

Zákon tiež definuje to, kto môže používať štátne symboly a čo hrozí za porušenie povinností súvisiacich s používaním štátnych symbolov. "Štátny úrad neznamená vždy štátnu budovu," pokračovala Via Iuris ďalej s a uviedla, že návrh dua Gyimesi a Taraba má viacero logických nedostatkov.

Nie je budova, ako budova

Podľa Via Iuris zákon o štátnych symboloch, prekvapivo, vymedzuje spôsob použitia a umiestnenia štátnych symbolov Slovenskej republiky. Hovorí o tom, kde v budove má byť umiestnený štátny znak či vlajka. Určite však nič nehovorí o tom, čo všetko môže byť umiestnené na budove, v ktorej sídli štátny úrad. To ani nie je možné.

"Jednoducho preto, lebo množstvo štátnych úradov si svoje priestory prenajíma v súkromných budovách, kde sídlia aj iné firmy či organizácie. A súkromným firmám štát naozaj nemôže diktovať, akú vlajku si môžu či nemôžu vyvesiť na svoju budovu," argumentujú právnici s tým, že v súkromnej kancelárskej budove si priestory prenajímajú napríklad Ministerstvo spravodlivosti, Najvyšší správny súd alebo Úrad komisára pre deti.

"Úrad ombudsmanky má zas svoje priestory v budove, ktorej majiteľom je Správa služieb diplomatickému zboru, a.s. a priestory v tej istej budove ponúka na komerčný prenájom rôznym firmám či organizáciám," pokračovalo Via Iuris ďalej. 

Dúhová vlaka ako štátny symbol? 

Via Iuris upozornila aj na to, že ak by teda chceli poslanci Gyimesi a Taraba obmedzovať použitie dúhovej vlajky prostredníctvom zákona o štátnych symboloch, tak existuje len jedna cesta. "Dúhovú vlajku by museli najskôr povýšiť na štátny symbol Slovenskej republiky. A to asi nie je úplne cieľom ich návrhu," poznamenali právnici, ktorý predmetný poslanecký návrh považujú za hanebný a protiústavný. 

"Ďalšou možnou cestou je vlajku postaviť mimo zákon. No jediné symboly, ktorých použitie je dnes na území Slovenskej republiky zákonom zakázané, sú tie, ktoré propagujú skupiny a hnutia potláčajúce základné ľudské práva a slobody. Dúhová vlajka však symbolizuje ľudské práva, a preto je tento poslanecký návrh nielenže hanebný, trápny, nelogický, ale navyše aj protiústavný," uzavrela Via Iuris.