Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Situácia v koalícii je stále bez riešenia. Nepresvedčení poslanci trvajú na ďalších rokovaniach
Zdielať na

Situácia v koalícii je stále bez riešenia. Nepresvedčení poslanci trvajú na ďalších rokovaniach

BRATISLAVA / Je možné, že o prelomení veta prezidentky sa nebude hlasovať ani zajtra.N Klub OĽaNO sa stále nedohodol na jednotnom postupe a minister financií Igor Matovič tak zrejme stále nemá 76 potrebných hlasov. Prebiehajú aj rokovania poslancov s premiérom.

Situácia nielen v koalícii, ale aj v samotnom klube OĽaNO, je neľahká. Hlasy chýbajú, poslanci sa vzpierajú a vo všeobecnosti sú skúpi na slovo. Aj preto je zajtrajšie hlasovanie otázne rovnako, ako výsledok hlasovania o prelomení veta.

OĽaNO je skúpe na slovo

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ atmosféra v klube nie je najlepšia a na poslancov, ktorí nie sú presvedčení o tom, že prelomiť veto hlavy štátu, je tou najlepšou cestou, majú byť vyvíjané tlaky. Rovnako má byť pozorne sledované kto sa ako verejne vyjadruje a to najmä do médií.

Hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky však tlaky na poslancov odmietol s tým, že prebiehajú štandardné rokovania. "S vyjadreniami sú konfrontovaní novinármi," dodal Bystriansky pre Noviny PLUS TV JOJ. 

SaS argumentuje likvidáciou samospráv

„Chceme vyzvať poslancov z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a poslancov hnutia Sme rodina, aby dobre zvážili, ako budú hlasovať pri pravdepodobne zajtrajšom prelamovaní veta pani prezidentky. Všetci vieme, že tento balík v rozsahu 1,2 miliardy eur spraví obrovskú dieru do už aj tak deravých verejných financií, že je to hrubé znásilňovanie legislatívneho procesu, pričom časti tohto balíka sú zle nastavené alebo nefunkčné," uviedol Richard Sulík.

Minister hospodárstva za SaS vníma zákon ako veľmi zlý. Ak by poslanci zahlasovali za pripomienky prezidentky Zuzany Čaputovej, zákon by bol už len zlý. Zároveň poznamenal, že by bolo ideálne ak by sa zákon vrátil a začalo sa s ním odznova. SaS zároveň zásadne prekáža aj hlasovanie s fašistami. Vyjadrenia o kompenzáciách pre samosprávy Sulík poprel s tým, že takáto diskusia neprebehla. 

OĽaNO problémy nevidí

Za OĽaNO sa k bol k veci ochotný vyjadriť len poslanec Tomáš Šudík. "Ja si nemyslím, že tento zákon je pre samosprávy likvidačný. Ministerstvo predstavilo niekoľko riešení, ktorými tým samosprávam pomôže," uviedol Šudík s tým, že ide o čiastočné vyplatenia podielových daní na roky 2023 a 2024. Tieto opatrenia považuje Šudík za dostatočné. Poslanec však zároveň dodal aj to, že si myslí, že rokovanie so samosprávami je ešte stále na mieste. "Všetko je vecou diskusie," poznamenal Šudík.

Na margo tlakov na poslancov OĽaNO, ktorým sa do prelamovania veta nechce, sa poslanec Šudík vyjadril, že o ničom nevie. "Ja si myslím, že pri iných hlasovaniach boli oveľa väčšie tlaky než v súčasnosti. Žiadny poslanec mi nehovoril, že by mal byť nejaký tlak, či hlasovať má, alebo nie. Vedieme odbornú diskusiu a na konci dňa musí poslanec i tak hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia," dodal Šudík, ktorý poprel, že by poslancom, ktorí sú proti prelomeniu veta hrozil vyhadzov z klubu.