Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament ešte nerozhodol o osude Richarda Sulíka (SaS) a už sa bude odvolávať aj minister Budaj (OľaNO)
Zdielať na

Parlament ešte nerozhodol o osude Richarda Sulíka (SaS) a už sa bude odvolávať aj minister Budaj (OľaNO)

BRATISLAVA / Parlament nerozhodol o odvolávaní ministra hospodárstva Richarda Sulíka ani dnes. Už okolo jedenástej bolo zrejmé, že hlasovanie sa presunie až na budúci týždeň.

Poslanci v rozprave o ministrovi hospodárstva pokračovali od obeda. Hoci minister čelí kritike viacerých poslancov z hnutia OĽaNO očakáva sa, že zostane vo funkcii. Klub OĽaNO chce svoj postoj povedať pred hlasovaním v priebehu budúceho týždňa.

Opozícia ministra obviňuje z ignorácie slovenských záujmov

Poslanci začali o prípadnom zosadení Sulíka z funkcie rokovať vo štvrtok 16. júna popoludní, pričom návrh iniciovala opozičná strana Smer-SD pod vedením expremiéra Roberta Fica a skupina okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu.

Za rozhodujúci moment návrhu na odvolanie považuje Smer-SD „absolútnu ignoranciu“ slovenských ekonomických záujmov na ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa Sulíka zastal. Za odvolávaním vidí snahu opozície vrátiť štát do rúk mafie.

Gyimesi sa zhodol s opozíciou

Podľa poslanca OĽaNO , ktorý sa do parlamentu dostal ako náhradník za Jaroslava Naďa uviedol, že predseda strany Smer sa v troch, štyroch veciach trafil do čierneho pri odôvodňovaní návrhu na odvolanie Richarda Sulíka (SaS) z funkcie ministra hospodárstva. Gyimesi to uviedol počas rozpravy.  Práve György Gyimesi pred časom vyzval Sulíka na odstúpenie pre nezvládnutie rokovaní o sankciách na dovoz ruskej ropy.

Poslanec Gyimesi v pléne parlamentu povedal, že minister hospodárstva fatálne zlyhal a cenu zaplatia občania na pumpách pri tankovaní pohonných hmôt. Poslanec je nerád, že "sa do pasce chytil aj premiér Eduard Heger". Tvrdenie, že embargo sa netýka výrobkov z ropy, označil Gyimesi za "hlúpy argument", ktorý si dokáže vysvetliť len tak, že sa "minister Sulík musel pomiatnuť".

Poslanec OĽaNO uviedol, že rozdiel pri výnimke pre Slovensko a Maďarsko je v tom, že Maďarsko celú svoju produkciu dodá na maďarský trh a "my budeme pomaly tankovať za 2,30 eur". Gyimesi nesúhlasil s argumentom, že sa nebude dovážať krvavá ropa z Ruska, lebo sa tým financuje vojna na Ukrajine a pritom aj Saudská Arábia vedie krvavú vojnu v Jemene. "Toto však nikomu nevadí, toto už krvavá ropa nie je," namietal Gyimesi a spýtal sa, či bojovníkom proti uhlíkovej stope neprekáža znečisťovanie životného prostredia, keď sa tankermi dováža ropa z USA alebo Saudskej Arábie.

Zmráka sa aj na d Budajom

Opoziční poslanci chcú odvolať ministra životného prostredia Jána Budaja (OľaNO), čo dnes na tlačovej besede povedal europslanec a šéf hnutia Republika Milan Uhrík, minister je podľa neho neschopný, nekompetentný a hlúpy. Pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze o vyslovení nedôvery Budajovi sa podľa Uhríka podpísalo 31 poslancov a podpisy už odovzdali šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina).

Budaj sa bráni

Podľa ministra životného prostredia súčasný problém s medveďmi na Poľane súvisí s nelegálnymi vnadiskami a krmoviskami, ako aj s trofejovou poľovačkou. Ako ďalej povedal vo štvrtok 16. júna, je to problém posledných desať až 15 rokov a riešiť ho mali ministerstvá životného prostredia a pôdohospodárstva.

"V poslednej dekáde došlo k najväčším odstrelom práve na Poľane, až 53 percent z celého Slovenska, v rokoch 2015 až 2022. Taktiež sme zistili, že na Poľane, kde aj enviropolícia tvrdila, že tam nie sú vnadiská, majú len Štátne lesy SR 28 vnadísk na lesné zvieratá, kde sa samozrejme nedá oddeliť prikrmovanie medveďa od prikrmovania jeleňov alebo diviakov," konštatoval Budaj

Aj štátne lesy sú za reguláciu

Nárast medvedej populácie nesúvisí s vnadením, tvrdia štátne lesy. Dôvodom podľa lesníkov je to, že populácia medveďa hnedého nie je regulovaná. Lesníci tak žiadajú systematický manažment populácie medveďa hnedého. Vyjadrenia ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) o tom, že mu generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka poskytol informácie o vnadiskách, sú podľa štátneho podniku zavádzajúce a klamlivé.

Štátny podnik tvrdí, že informácie poskytol v zmysle zákona a na základe žiadosti Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk, ktorá bola doručená 23. mája. Informovala o tom Marína Debnárova z Odboru komunikácie štátnych lesov SR v tlačovej správe.

"Nárast populácie medveďa hnedého nesúvisí s vnadením diviačej zveri na legálne zriadených kŕmnych zariadeniach, ale s faktom, že medveď hnedý nie je regulovaný. Už aj Najvyšší súd SR v roku 2017 konštatoval, že medveď hnedý je na území Slovenskej republiky premnožený. V posledných rokoch zaznamenávame nekontrolovateľný nárast najmä populácie medveďa hnedého, ako aj vlka dravého. Na tieto skutočnosti dlhodobo upozorňujú lesníci nielen v oblasti Poľany, ale aj v iných oblastiach Slovenska," uvádza Debnárová v tlačovej správe.

Počet krmelcov tak podľa podniku nemá vplyv na populáciu medveďov. Pre riešenie je potrebné poznať aktuálnu početnosť medveďov a stanoviť, aký počet je únosný pre územie Slovenska. Bez týchto informácií totiž vzniká priestor pre rozoštvávanie spoločnosti. "Preto privítame, ak bude sčítaniu medveďov a určeniu únosných počtov venovaná zo strany Ministerstva životného prostredia SR maximálna priorita," uzavreli Lesy SR.

Národné lesnícke centrum preukázalo, že populácia medveďa hnedého vykazuje v posledných troch desaťročiach na Slovensku výrazný nárast. Potvrdzovať to majú oficiálne vykázané stavy z poľovných revírov, ktoré z úrovne 1467 jedincov v roku 2000, narástli v roku 2010 na 1995 jedincov a v roku 2021 až na 2997 vykázaných jedincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie