Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko preberá predsedníctvo V4: Je to šanca na upevnenie jednotných postojov voči Ukrajine, reaguje Mesežnikov
Zdielať na

Slovensko preberá predsedníctvo V4: Je to šanca na upevnenie jednotných postojov voči Ukrajine, reaguje Mesežnikov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenská republika dnes preberá predsedníctvo vo Vyšehradskej skupine. Ide v poradí o šieste predsedníctvo, ktoré sa uskutoční v bezprecedentnom kontexte neodôvodnenej a nevyprovokovanej agresie Ruska voči Ukrajine. Informoval o tom rezort zahraničných vecí.

Ruská agresia na Ukrajine, podľa ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, predstavuje zásadný moment pre európsky kontinent a región. "Tento vývoj vyvoláva vážne otázky týkajúce sa bezpečnosti a ochrany našich krajín a občanov. Mnohé z nich si vyžadujú globálne a európske odpovede, ale mnohé sa dajú riešiť aj priamo v našom regióne," poznamenalo MZV v tlačovom vyhlásení. 

Rezort pod vedením Ivana Korčoka (nom. SaS) ďalej uviedol, že spolupráca musí byť viac ako kedykoľvek predtým "založená na princípoch dodržiavania ľudských práv, slobody, demokracie, právneho štátu, dobrých susedských vzťahov a záväzku k európskej integrácii a transatlantickej spolupráci".

Podľa rezortu je nevyhnutné zamyslieť sa nad úlohou vyšehradskej spolupráce v tomto meniacom sa prostredí. "Práve preto slovenské predsedníctvo poskytne platformu pre otvorený dialóg v tejto oblasti a bude iniciovať internú reflexiu o budúcnosti a prioritách vyšehradskej spolupráce," pokračoval rezort s tým, že cieľom slovenského predsedníctva je hľadanie praktických výsledkov s pridanou hodnotou pre všetkých občanov V4 a spoluprácu v EÚ tak, aby prispievala k spoločným riešeniam.

Ekonomická spolupráca je nezanedbateľná

"Medzi krajinami Vyšehradskej spolupráce sa podarilo vybudovať silné ekonomické a infraštruktúrne prepojenia. Cezhraničná spolupráca sa v mnohých oblastiach prehlbuje a zintenzívňuje, sme vzájomne prepojení sieťou medziľudských kontaktov. Našim cieľom je tieto väzby rozšíriť a ešte viac posilniť. Slovenské predsedníctvo bude naďalej poskytovať podporu Ukrajine, ktorá čelí vojenskej agresii," doplnil rezort, ktorý je pripravený urobiť všetko pre to, by sa Ukrajine pomohlo obnoviť jej suverenitu v medzinárodne uznaných hraniciach.

"Slovenské predsedníctvo bude podporovať činnosť Medzinárodného vyšehradského fondu. Zvýšenie rozpočtu na 10 miliónov EUR od roku 2022 poskytuje zdroje na posilnenie regionálnej spolupráce, najmä v oblasti mobility mládeže. Synergie dosiahnuté v rámci takejto spolupráce prinesú väčšie zviditeľnenie aktivít V4 medzi občanmi," uzavrel rezort. 

Príležitosť na posilnenie jednotných postojov

Politický analytik Grigorij Mesežnikov pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že sme súčasťou Vyšehradského formátu a je zrejmé, že nikto sa tento formát nepokúša rozpustiť. "Máme priority, ktoré teraz môžeme riešiť s našimi vyšehradskými partnermi. Teraz je naša zahraničná, ale aj vonkajšia bezpečnostná politika vo veľkom súlade s pozíciou minimálne dvoch ďalších vyšehradských partnerov," pokračoval Mesežnikov, ktorý zároveň zdôraznil, že práve v otázke ruskej agresie na Ukrajine zaujíma odlišný postoj iba Maďarsko pod vedením Viktora Orbána. 

"Myslím si, že práve teraz by sme mohli, spolu s partnermi, spoločné postoje ešte viacej zdôrazňovať. Ja si myslím, že tým, že naša pozícia spolu s Českou republikou a Poľskom je jednotná a naša podpora je významná. Mali by sme robiť všetko preto, aby ten postoj vyšehradských štátov bol v čoraz výraznejšej zhode," uzavrel politický analytik Grigorij Mesežnikov pre Noviny PLUS TV JOJ.