Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo znamená možná demisia Korčoka: O svoju budúcnosť sa báť nemusí, no Slovensko jeho odchodom stratí, hovorí politológ
Zdielať na

Čo znamená možná demisia Korčoka: O svoju budúcnosť sa báť nemusí, no Slovensko jeho odchodom stratí, hovorí politológ

BRATISLAVA / Príde o prácu? Minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa na svoje miesto dostal ako nominant SaS. Avšak súčasná politická situácia naznačuje, že ministri za stranu Richarda Sulíka môžu už o pár týždňov podať demisie. To by značne skomplikovalo situáciu šéfa diplomacie. Politológ Radoslav Štefančík predpokladá, aký by mohol byť jeho ďalší krok.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v stredajšom statuse na sociálnej sieti vyvrátil informácie o tom, že by mal byť súčasťou novovzniknutej strany. V zákulisí politiky sa totiž posledné týždne čoraz častejšie hovorí práve o tomto scenári. V súvislosti s tým sa skloňujú mená napríklad expremiéra Vladimíra Dzurindu, bývalého ministra financií Ivana Mikloša, no aj meno súčasného šéfa diplomacie. 

"Žiadnu novú stranu nezakladám a ak nejaký nový projekt vzniká, nie som jeho súčasťou," reagoval Korčok na sociálnej sieti. Dodal, že podstatnejší problém je ten, že podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky je so stavom demokracie nespokojných až 67 percent obyvateľov.

Napriek tomu, že minister zahraničných vecí vyvrátil špekulácie o vstupe do novovzniknutej strany, v súčasnosti je v nepríjemnej situácii. SaS, ktorej je nominantom, totiž začiatkom júla vypovedala koaličnú zmluvu. Líder strany Richard Sulík tiež informoval o podmienke ich pokračovania v koalícii - vytvorenie novej koaličnej zmluvy, z ktorej bude vyplývať, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) príde o svoje miesto.

Aj napriek tomu, že od určenia podmienky liberálov už uplynul takmer mesiac, vyriešenie koaličnej krízy je v nedohľadne a jedna z reálnych možností je napríklad menšinová vláda či predčasné voľby. SaS ako konečný termín pre naplnenie svojho ultimáta určila koniec augusta. V prípade jeho nesplnenia majú všetci ministri za SaS, vrátane Korčoka, podať demisiu. 

​A to by pre šéfa diplomacie znamenalo "stratu práce", keďže nie je členom žiadnej politickej strany. Aké má po uplynutí svojho mandátu plány, sme sa však nedozvedeli. Rezort zahraničných vecí totiž na naše otázky neodpovedal. O trochu jasnejšie v tom má politológ Radoslav Štefančík. "Minister Korčok povedal, že nezakladá žiadnu novú politickú stranu, tak minimálne v tom by sme mali mať jasno," povedal. Dodal, že šéf diplomacie "svojím pôsobením slovenskú politiku kultivoval" a práve preto bude Slovensku jeho vedenie rezortu chýbať.

Jedno je však podľa odborníka jasné - minister zahraničných vecí sa o prácu báť nemusí. "Pán Korčok je skúsený diplomat, ktorý má za sebou mnoho dôležitých postov v dôležitých krajinách, takže myslím si, že sa nemusí obávať toho, kde skončí," vysvetlil.

Podľa Štefančíka jasne hovoria aj súčasné profesie tých exministrov zahraničných vecí, ktorí sa pred vedením rezortu venovali práve diplomacii. Napríklad Korčokov predchodca a dlhoročný diplomat Miroslav Lajčák, bol po odchode z rezortu zahraničných vecí vymenovaný za osobitého zástupcu EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou. Aj Ján Kubiš sa po odchode z funkcie naďalej venoval diplomacii. 

V prípade ak by sa rozhodol vrátiť na miesto diplomata, situáciu mu môže skomplikovať budúca vláda. V kuloároch sa totiž hovorí, že v prípade návratu Smeru-SD k moci, by mohli mať diplomati či súčasní ministri problémy.

"Myslím si, že Smer-SD má minimálne v tomto úplne jasno. Čo sa týka zahraničnej politiky, potrebuje ľudí, ktorí budú ako keby protiváhou jeho sociálno-nacionalistického populizmu smerom dovnútra krajiny," myslí si Štefančík. Dodal, že aj v minulosti vlády Smeru-SD na post šéfa zahraničného rezortu dosadili skúsených diplomatov. Preto nepredpokladá, že Korčoka čakajú v prípade návratu Smeru-SD ťažké časy. Ako zdôraznil, minister už v minulosti pôsobil ako štátny tajomník vo vláde Roberta Fica. Odborník načrtol aj to, že si vie predstaviť možnú spoluprácu ministra s Hlasom-SD.