Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Politológ Koziak o koaličnej kríze: OĽaNO ešte môže zamiešať karty
Zdielať na

Politológ Koziak o koaličnej kríze: OĽaNO ešte môže zamiešať karty

BRATISLAVA / Míňa sa im čas? Ultimátum SaS pre koalíciu je čoskoro na konci. Začína sa totiž odrátavať mesiac, počas ktorého sa koaličné OĽaNO má rozhodnúť, či obetuje svojho lídra a ministra financií Igora Matoviča. Ani po niekoľkých týždňoch sa však situácia, zdá sa, neupokojila a riešenie problému je v nedohľadne. Politológ tvrdí, že zamiešať karty môže hnutie OĽaNO.

"Strana SaS vypovedá koaličnú zmluvu, ktorá bola už viackrát našimi partnermi porušená,"  slová, ktoré začiatkom júla vyriekol predseda SaS Richard Sulík mnohých prekvapili. Nedá sa však povedať, že boli neočakávané. Predchádzali im totiž mnohé mesiace šarvátok medzi SaS a ministrom financií a lídrom koaličného OĽaNO Igorom Matovičom.

​SaS pritom o možnom odchode z koalície hovorila už dlhšie. Napätie medzi koaličným štvorlístkom opäť vyvrcholilo len krátko po hlasovaní Národnej rady, ktoré prelomilo veto prezidentky pri kontroverznom protiinflačnom balíku z dielne rezortu ministerstva financií. Obe strany sa navzájom obviňovali z hlasovania s fašistami. Zatiaľ čo liberáli vyčítali OĽaNO spoluprácu s ĽSNS, hnutie Igora Matoviča vyčítalo SaS, že bojujú proti rodinám.

Pozrite si, ako Richard Sulík vypovedal koaličnú zmluvu: 

Ultimátum od SaS

"Udialo sa mnoho vecí, boli sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu, takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčami rôznych útokov, rôznych klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícií nie sú. Myslím si, že situácia v koalícii je vážna, najmä po udalostiach z posledných týždňov," povedal na konci júna šéf SaS s tým, že liberáli si nechávajú čas na premyslenie a zvolávajú republikovú radu, po ktorej dajú jasné stanovisko o svojom zotrvaní v koalícii.

A tak sa aj stalo. Po republikovej rade napokon padol jasný verdikt - SaS vypovedala koaličnú zmluvu a svojim koaličným partnerom dala takmer dvojmesačné ultimátum. "Najväčší problém v koalícii sa volá Igor Matovič," vyhlásil vtedy Richard Sulík s tým, že jeho strana trvá na vytvorení novej koaličnej zmluvy, z ktorej bude vyplývať, že minister financií Igor Matovič príde o svoje miesto. OĽaNO však svojho šéfa podržalo a požiadavku liberálov rázne odmietlo. "Naše stanovisko zostáva a zostane nemenné. Zároveň veríme, že strana SaS od svojho plánu povaliť ďalšiu vládu k 1. septembru nakoniec pre dobro demokratického Slovenska ustúpi," reagovalo OĽaNO.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) neskôr so šéfom liberálov absolvoval stretnutie. "Plním záväzok pracovať na vyriešení koaličnej krízy s cieľom udržať túto vládu pohromade. Táto vláda má totiž reálne výsledky, reálne koná v prospech občanov, nekradne, nedupe po spravodlivosti, ale napráva krivdy," napísal vtedy na sociálnej sieti. Sulík po stretnutí napísal, že aj po konštruktívnom rozhovore jeho podmienka naďalej platí. "Ak sa tak nestane, opúšťajú k 31.8. ministri za SaS vládu,“ dodal minister hospodárstva.

Prestup Krúpu do SaS

Situácii nepomohol ani nedávny odchod poslanca Juraja Krúpu z poslaneckého klubu OĽaNO. "Posledné týždne v slovenskej politike priniesli okamihy, s ktorými sa ako občan a politik, vyznávajúci demokratické a liberálne hodnoty, nemôžem stotožniť. Zistil som, že OĽaNO v roku 2022 už nie tým hnutím ako v roku 2020," vysvetlil na sociálnej sieti. O deň na to poslanec vstúpil do SaS.

K situácii v politike sa v 24 Podcaste TV JOJ vyjadril aj samotný Sulík. Čo povedal? Zistíte v našom videu:

Vývoj situácie môže zvrátiť OĽaNO

​Podľa politológa Tomáša Koziaka je v súčasnej situácii náročné predvídať vývoj koaličnej krízy. „Musíme si však uvedomiť, že scenár predčasných volieb by bol pre každú z koaličných strán nevýhodný,“ povedal s odvolaním sa na ich súčasné volebné preferencie. V prípade, ak by SaS na konci mesiaca rezignovala zo svojich ministerských stoličiek, politológ predpokladá, že budú nasledovať predčasné voľby. „Tie by totiž vyhovovali všetkým opozičným stranám,“ vysvetlil Koziak.

Celú situáciu v súčasnosti podľa neho môže zvrátiť hnutie OľaNO, a to protinávrhom k požiadavke SaS. „Odchod Igora Matoviča z miesta ministra financií si viem predstaviť, no len v prípade ak OľaNO príde s protinávrhom. Je však otázne, či budú liberáli ochotní na ich návrh pristúpiť,“ zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie