Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šipoš sa pustil do Sulíka kvôli možnej náhrade Matoviča. Novým ministrom financií by mohol byť aj Gyimesi, reaguje odborník
Zdielať na

Šipoš sa pustil do Sulíka kvôli možnej náhrade Matoviča. Novým ministrom financií by mohol byť aj Gyimesi, reaguje odborník

BRATISLAVA / Kto môže nahradiť Igora Matoviča (OĽaNO) v kresle ministra financií v prípade splnenia ultimáta SaS? K téme, o ktorej sa živo diskutuje, prispel aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ten na tlačovej spomenul meno štátneho tajomníka finančného rezortu Marcela Klimka. Na šéfa liberálov ostro zareagoval šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Politológ Jozef Lenč sa však domnieva, že Sulíkove slová boli v tomto prípade oprávnené.

Osud koalície je neistý a k napätej situácii zrejme neprispievajú ani odkazy politikov pomocou tlačových konferencií či sociálnych sietí. Už viac než mesiac sa totiž diskutuje o ultimáte SaS, ktorá požaduje vytvorenie novej koaličnej zmluvy, z ktorej bude vyplývať, že Matovič príde o miesto ministra financií. 

S tým sa však vynára otázka, kto by v prípade odchodu šéfa OĽaNO mohol nastúpiť na ministerskú stoličku. Viac svetla do týchto debát dal aj líder SaS Richard Sulík. Ten totiž na pondelkovej tlačovej konferencii povedal, že vhodným kandidátom by podľa neho bol štátny tajomník finančného rezortu Marcel Klimek. "Je veľmi zdatný a má aj vlastnú hlavu," povedal. Dodal, že aj fungovanie rezortu by počas jeho vedenia ministerstva bolo lepšie.

Na ministrove slová pohotovo zareagoval šéf klubu OĽaNO Michal Šipoš - prídu mu cez čiaru. "Je veľmi nešťastné, aby predstaviteľ inak strany kádroval v inej strane a dával personálne nominácie, niekoho vyhadzoval a niekoho nominoval. Toto patrí vyslovene to kompetencie strany," vysvetlil Šipoš pre TASR. 

Podľa politológa Jozefa Lenča mal Sulík na svoje vyjadrenie pádny dôvod. "Myslím si, že Richard Sulík to povedal z dôvodu, že si je vedomý toho, že môže nastaviť situácia, kedy ich Igor Matovič môže prekvapiť veľmi perfídnym spôsobom odchodu z pozície ministra," povedal politológ.

Nový minister na obzore?

Ako vysvetlil, ide o scenár, v ktorom by šéf OĽaNO odišiel z kresla ministra financií, no na svoju pozíciu by nominoval niekoho, kto bude "robiť to, čo Igor Matovič". "V tomto prípade by v úvodzovkách najlepším  kandidátom pre Igora Matoviča bol určite poslanec György Gyimesi, ktorý má veľmi vyhranené názory voči Richardovi Sulíkovi a SaS," vysvetlil.

SaS sa preto podľa odborníka snažila zaintrigovať a tým spôsobom vyriešiť problém s budúcou nomináciou tak, že do verejného priestoru dostane aj iné meno. "postoj SaS vnímam ako snahu zabrániť tomu, že v prípade odstúpenia Igora Matoviča by sa SaS dostala do ešte horšej situácie," dodal.

V prípade, ak by liberáli nechceli ostať súčasťou koalície, podľa odborníka by sa do podobných debát nepúšťali. Zdá sa však, že aj Matovičovo hnutie náznaky SaS pochopilo. "Preto sa jedni z Matovičových úst vyjadrili tak, ako sa vyjadrili," zakončil.