Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda sa dohodla s lekárskymi odbormi: Zvýšime platy lekárov, informoval Heger
Zdielať na

Vláda sa dohodla s lekárskymi odbormi: Zvýšime platy lekárov, informoval Heger

BRATISLAVA / Vláda sa dohodla s Lekárskym odborovým združením (LOZ), informoval premiér Eduard Heger po 7-hodinovom rokovaní s odborármi.

"Lekári odmietli stabilizačný príspevok, a tak sme sa vrátili ku koeficientom," povedal na úvod predseda vlády Eduard Heger. Povedal, že vláda sa s LOZ dohodla na tom, že od 1. 1. 2023 budú mať neatestovaní lekári koeficient 1,5 a za každý odpracovaný rok sa zvýši o 0,05. Atestovaní lekári budú mať koeficient 2,5, pričom za každý odpracovaný rok sa zvýši o 0,025. Pre atestovaných lekárov sa tiež od roku 2025 zvýši koeficient na 0,03.

"Táto požiadavka znamená, že vláda ustúpila v dodatočnej požiadavke 40 miliónov eur," povedal Heger s tým, že je otázne, či sa môže hovoriť o úspechu. "Dnešok je však o dohode," dodal s tým, že počas rokovania myslel na to, že nechcú prísť ani o život jedného pacienta. "Za skutočný úspech však budeme môcť považovať to, keď pacient pocíti zvýšenú starostlivosť v nemocniciach," dodal s tým, že to by mali pocítiť v nasledujúcich rokoch. 

Stabilizačný príspevok ostáva 

"Naďalej ostáva v platnosti stabilizačný príspevok pre všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že do parlamentu majú posunúť zákony, ktoré budú potvrdzovať memorandum.

"Ďakujem vláde a pánovi premiérovi, ktorý spravil veľký kus práce, aby sme boli v dohode," povedal predseda LOZ Peter Visolajský s tým, že najväčší problém slovenského zdravotníctva je personálny nedostatok, čo práve memorandum pomôže vyriešiť. Poslancov v NR SR vyzval, aby prijali potrebné zákony pre naplnenie memoranda.

Reakcie politikov

Podľa Hegera sa s odborármi dohodol aj na 8. bode memoranda. "Je to najväčší kompromis, aký sme mohli dosiahnuť. Táto požiadavka na rok 2023 znamená, že vláda ústúpila práve v tej dodatočnej požiadavke 40 miliónov eur," uviedol Heger. Ako povedal Visolajský, systém, ktorý bol nastavený, neumožňoval poskytovať chorým ľuďom to, čo by mali dostať. "Kríza je zažehnaná. Nečaká nás kolaps nemocníc a pacient sa nemusí obávať, že sa nedočká pomoci. Dohodli sme sa," dodal Heger. 

Okamžité sťahovanie výpovedí sa ale nateraz ešte diať nebude. Najbližšie dni idú obe strany pracovať na tom, aby sa všetky zmeny dostali na papier. Meniť sa budú aj pracovné zmluvy kvôli koeficientom a doladovať sa budú aj zákony, ktoré pôjdu do parlamentu. "Aby to bolo zabezpečené aj v pracovnej zmluve aj v zákone. A keď toto bude vybavené, tak sa rušia výpovede. Spravíme to centrálne, tak aby neostala žiadna nemocnica visieť," vysvetlil Visolajský.

Memorandum chcú podpísať do 30. novembra. A mimoriadne rýchlo chcú schváliť aj zákony. "Požiadam predsedu parlamentu, aby tento zákon bol zaradený čo najrýchlejšie na schôdzu v utorok o 13-tej. Taktiež požiadam pani prezidentku, aby ho podpísala, aby mohol vstúpiť do platnosti, najlepšie by bolo, ak v stredu," ozrejmil Heger. 

Najväčším kritikom dohody je ale minister financií, ktorý včera rezignoval a rokovaní sa už nezúčastnil. Vníma ju takto. "Ako výsledok naozaj vulgárneho, amorálneho vydierania zo strany odborárov. Prekáža mi, že lekári, ktorí by sa mali riadiť Hippokratovou prísahou, si zoberú pacienta, za rukojemníka. Keď im to ich svedomie ale dovoľuje, tak nech si to užívajú," povedal Matovič. Igor Matovič sa teraz obáva, že do ulíc vyjdú iné profesie. "Týmto sme ale urobili veľmi zlý precends, lebo dnes majú úplné morálne právo zdravotné sestry, sanitári, ale aj učitelia, aj pracovníci v Jaslovských Bohuniciach," dodal Matovič.

Reakcia Sme Rodina a opozície

A takto to vidí koaličná Sme rodina a opozičné strany. Vláda sa teší ich podpore. "My sme radi v prvom rade, že tá dohoda je. A čo sa týka konkrétnych podmienok, no tak áno, už to bolo trošku za čiarou," povedal Peter Pčolinský. Podľa Márie Kolíkovej sa tomu jednoznačne dalo zabrániť. "Malo sa rokovať vtedy, kedy sa riešila situácia v okolitých krajinách," dodala Kolíková.

Podľa Petra Pellegriniho prišla dohoda neskoro. "Naťahovala vláda tú strunu, až skoro praskla. Hlas podporí všetky legislatívne zmeny, ktoré vyplývajú z dohody," uviedol Pellegrini. Ako ďalej dodal Róbert Fico, nikto si nemôže dovoliť hazardovaťs pacientmi. "My v národnej rade podporíme príslušnú legislatívu, ale budeme trvať na tom, že musí zodpovedať obsahu dohody," konkretizoval Fico.