Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovič o podmienkach lekárskych odborárov: Rokovanie s nimi vzdávam, rozhodnutie nechávam na premiéra
Zdielať na

Matovič o podmienkach lekárskych odborárov: Rokovanie s nimi vzdávam, rozhodnutie nechávam na premiéra

BRATISLAVA / Termín naplnenia platnosti hromadných výpovedí zo strany lekárov sa blíži, na rokovanie ostáva už len niekoľko dní. Aj v sobotu (26.11.) sa na pôde Úradu vlády odohráva stretnutie, ktoré má čiernemu scenáru zabrániť. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti vyhlásil, že podobných stretnutí sa zúčastňovať nebude.

"Nedokážem viac sedieť a "rokovať" s ľuďmi, pre ktorých chorý človek v nemocnici je len nástroj na vydieranie pre vlastný prospech. Rokoval som s odborármi cca 40 hodín, viac nebudem," vyhlásil Matovič na sociálnej sieti.

Minister dodal, že požiadavkam lekárov by on osobne neustupoval. "To, že si vydieraním a braním rukojemníkov vydobijú stovky miliónov len pre seba na úkor všetkých ostatných, prinesie mnoho iných zbytočných obetí," napísal.

Rozhodnúť má premiér

"Ako som napísal vyššie, vydieračom by som neustupoval. Rozhodnutie však nechávam na premiéra a budem chápať, keď im v niečom ustúpi, aj keď ich požiadavky už dávno presiahli hranicu boja za spravodlivú mzdu," myslí si minister financií.

​Rokovania medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) pokračujú aj v sobotu. Podľa predošlých vyjadrení oboch strán sa zhodujú v siedmich bodoch. "Keď pán premiér a ministri hovoria, že sedem bodov je vyriešených, čakáme, že to bude v najbližších dňoch schválené v parlamente," povedal šéf LOZ Peter Visolajský pred sobotným rokovaním. Nevyriešená aj naďalej ostáva otázka platov lekárov. 

Nedeľné reakcie

5000 slovenských korún. Toľko si mal od Matovičovcov v 96-tom vypýtať lekár, aby operoval otca súčasného ministra financií. Líder OĽaNO to uviedol na sociálnej sieti krátko po tom, ako sa rozhodol na rokovaniach s lekármi pre ich údajne vydieranie viac nezúčastňovať. V príspevku tiež napísal, že keď s matkou čakali na výsledok operácie, zo sály vyšiel von hlavný operatér so svojou peňažnou požiadavkou. Až po tom ako mu odovzdali "motivačné" sa mal pustiť do práce. 

"To, že sa čestne priznám k niečomu čoho som bol v hraničnej životnej situácii svedkom vôbec na tom nevidím nič zlé, tak to len takých farizejov, ktorí dávajú úplatky a nič také nepriznávajú," povedal Matovič. Keďže status o úplatku prišiel len krátko pred finálnym rokovaním s lekárskymi odbormi, tak ho opozícia považuje len za účelovo vytiahnutý. "Bolo to také typické v rámci jeho stratégie zmeniť verejnú mienku a otočiť ju proti lekárom a naznačiť, že majú veľké platy, nič nerobia a ešte berú aj úplatky," uviedol Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

Ako povedala poslankyňa SaS Mária Kolíková, nevie, či ten príbeh je pravdivý. "My sme sa vtedy obrátili na právnika a právnik nám vtedy ak si dobre pamätám povedal, že v tom čase to nebolo trestné," dodal Matovič. Otvára sa ale otázka, či trestný čin nespáchala vtedy aj rodina Matovičovcov. "Ten, čo v takejto krajnej núdzi úplatok dá, tak nepácha žiaden zločin, lebo bol donútený," ozrejmil Matovič. Podľa právnika Petra Kováča závisí od toho, či ten úplatok dal pred koncom mája 1996 alebo po, pretože sa tam menila právna úprava.

Súvisiace články

Najčítanejšie