Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanec Matovič má stále ministerskú ochranku, hoci Ficovi to vyčítal. Dobieha ho minulosť, reagujú poslanci
Zdielať na

Poslanec Matovič má stále ministerskú ochranku, hoci Ficovi to vyčítal. Dobieha ho minulosť, reagujú poslanci

BRATISLAVA / Hoci už viac ako mesiac nie je ministrom, po chodbách parlamentu sprevádza Igora Matoviča ochranka z Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií. Expremiér, exminister financií a dnes už len poslanec a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič teraz sám využíva to, čo Robertovi Ficovi (Smer-SD) vyčítal.

Zákon o ochrane ústavných činiteľov hovorí, že nárok na štátom poskytnutú zvýšenú bezpečnosť, majú bývalí funkcionári ešte 90 dní po skončení vo funkcii. Z členov vlády majú na ochranku automaticky nárok predseda vlády, minister vnútra, minister obrany a minister spravodlivosti. Igor Matovič (OĽaNO) ju mal aj ako minister financií, a to potom, čo opustil stoličku šéfa vládneho kabinetu. 

Na nič z toho pritom ako radový poslanec štandardne nárok nemá. Tieto benefity mu pre údajné potenciálne ohrozenie života a zdravia pridelil jeho vlastný nominant - minister vnútra Roman Mikulec. V tejto súvislosti sa Igorovi Matovičovi vracajú ako bumerang výroky z minulosti. 

„Fico z hrušky dole. Robert Fico dnešnou polnocou stratil nárok na bezdôvodne prideľovanú ochranku. Zbytočné mrhanie státisícov a bezbrehý papalášizmus skončil. Ďakujem, Roman Mikulec,“ napísal Matovič ešte 31.3.2020, keď expremiér, predseda Smeru-SD a aktuálne opozičný poslanec Robert Fico prišiel o štátnu ochranku. 

Igor Matovič po volebnom úspechu sprvu verejne deklaroval, že ochranku mať vôbec nebude, no netrvalo dlho a polícia ho chránila aj s celou rodinou. Zvýšenú ochranu - pancierové auto a početnejší policajný ansámbel mu načas zostal dokonca aj potom, keď ako premiér skončil.

Matovič tvrdí, že medzi jeho ochrankou a ochranou Fica je rozdiel

To, čo Igor Matovič vyčítal Robertovi Ficovi však dnes sám využíva. O ochranku mal prísť 23. 12. 2022, keď prestal byť ministrom financií. Napriek tomu ho ochrankár z Úradu na ochranu ústavných činiteľov sprevádza na každom kroku. Igor Matovič sa bráni, že jeho ochranka je opodstatnená. 

​Saková (Hlas-SD) odmieta spochybňovať úrad

Exminsiterka vnútra, ktorá po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vystriedala Roberta Kaliňáka, tvrdí, že v Úrad na ochrnau ústavných činiteľov má dôveru a verí, že ochranka je opodstatnená. Zároveň však nevynechala ani podpichnutie, že aktuálne využíva štátnu ochranku práve najväčší kritik ochranky Roberta Fica. 

​Dopadol ako Fico, reaguje Bittó Cigániková (SaS)

Svoje si o ochranke lídra OĽaNO myslí aj poslankyňa a bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Podľa nej dopadol Igor Matovič presne tak, ako Robert Fico. Podľa saskárky je to vizitka politiky oboch mužov. Poznamenala aj to, že ani jeden zrejme nemôže vyjsť sám na ulicu a ta jeho ochranka je "zaslúžená". 

​Matovič by ochranku potreboval doživotne, komentuje Krupa

Predseda brannobezpečnostného výboru a odídenec z poslaneckého klubu OĽaNO Juraj Krúpa (SaS) poznamenal, že doba sa zmenila a ten, čo ochranku Robertovi Ficovi vyčítal ju dnes sám využíva. Poznemanal, že "Pán Matovič zjavne zmenil názor"

Každý poslanec môže ochranku dostať, poznamenal Šudík

Tomáš Šudík verí, že ochrana Igora Matoviča je opodstatnená. Poslanec uviedol, že v prípade ohrozenia a vyhrážok, môže o ochranku požiadať aj poslanec NR SR. Zdôraznil aj to, že je možné, že mu bude ochranka odobratá, hoci poznamenal, že je to otázka na ministerstvo vnútra. 

Automaticky na to nárok nemá, zdôrazňuje Miro Kollár

Opozičný poslanec a bývalý člen koalície Mirolasv Kollár pre Noviny PLUS verí, že dôvody na využívanie ochranky zo strany poslanca Matoviča sú opodstanené. I jeho však pobavilo to, že po kritike Roberta Fica dopadol tak, ako smerácky expremiér, ktorý mal ochranku dlhé mesiace po tom, čo odišiel z funkcie predsedu vlády do poslaneckej lavice.