Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zmena ústavy nemusí byť istá: Podľa informácií Novín PLUS koalícia nemá dostatok hlasov na jej schválenie
Zdielať na

Zmena ústavy nemusí byť istá: Podľa informácií Novín PLUS koalícia nemá dostatok hlasov na jej schválenie

BRATISLAVA / Poslanci NR SR sa vrátili do pléna. Z vianočnej prestávky sa vrátili o niečo skôr, aby schválili zmenu ústavy z decembrovej schôdze. To ale napokon nemusí ísť tak hladko, ako politici ešte koncom týždňa hlásali.

Do rozpravy o zmene ústavy sa prihlásilo vyše 20 poslancov, hlasovať tak zákonodarci v utorok (24. 1.) nestihnú. O zmene Ústavy SR sa tak zrejme rozhodne v stredu (25.1.). Na jej schválenie je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov, pričom členovia pôvodnej koalície deklarovali, že majú dostatočnú podporu.

To ale nemusí byť pravda. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ totiž pôvodná koalícia v súčasnosti nemá podporu 90 poslancov, a tak je jej finálna zmena otázna. Neistá má byť podpora všetkých poslancov Občiasnko - demokratickej platformy alebo niektorých nezaradených poslancov.

 "Podľa mojich informácií je dostatok hlasov na to, aby ten návrh prešiel," povedal poslanec Igor Matovič. Ak návrh naprejde, podľa lídra OĽaNO sa "nájde iná väčšina, ktorá si schváli predčasné voľby v júni".

"Za SaS bude dodaných 20 hlasov," reagoval líder SaS Richard Sulík. Podľa jeho informácií majú návrh podporiť aj nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v pléne NR SR hovoril, že ho pred rokovaním oslovilo viacero koaličných poslancov s tým, že žiadali o podporu ich novely ústavy. "

Pozmeňovací návrh predložila Kolíková

Predseda Národnej rady NR SR Boris Kollár (Sme rodina) na úvod prerušenej schôdze dal hlasovať o návrhu, podľa ktorého by sa mi všetky body schôdze okrem hlasovania o zmene ústavy presunúť na najbližšiu riadnu schôdzu. Tá sa začína 31. januára.

Poslanci zároveň na úvod hlasovali o uznesení, ktoré hovorí o uplatnení poslaneckého mandátu exministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO). Následne sa začala rozprava v druhom čítaní o zmene ústavy. Do rozpravy sa písomne prihlásilo 23 poslancov.

​Ako prvá vystúpila exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá aj predložila pozmeňujúci návrh, na ktorom sa dohodla pôvodná koalícia. Pozmeňujúci návrh navrhuje možnosť presadiť skoršie skončenie volebného obdobia.

To by malo byť možné pomocou uznesenia, ktoré bude platné v prípade podpory minimálne 90 poslancov. "Tým sa vraciame k praxi, ktorá tu bola v minulosti," vysvetlila Kolíková. Návrh bude môcť podať skupina minimálne 30 poslancov.

​Pozmeňujúci návrh zároveň obsahuje časť o možnej zmene volebného systému. To po novom bude musieť schváliť tiež aspoň 90 poslancov. "Nemeníme vôľu ľudu, tá je vždy vyjadrená vo voľbách, ale systém," dodala exministerka.

Viac info k pozmeňujúcemu návrhu Kolíkovej vo videu:

​Nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD) poslankyni pripomenul, že zmenu volebného systému chcelo v minulosti presadiť aj v súčasnosti vládne hnutie OĽaNO.

Následne v rozprave vystúpil predseda Smeru-SD Robert Fico. Tvrdil, že súčasná koalícia sa bojí demokracie, čo argumentoval tým, že v novele ústavy sa nenachádza možnosť vyvolať predčasné voľby referendom.

"Toto je demokratické?" pýtal sa predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, čím narážal na plánovaný termín predčasných volieb. Dodal, že strašiť návratom niekoho, nie je demokratické. "Kto bude zvolený v riadnych alebo predčasných voľbách, je zvolený demokraticky," dodal. Delenie poslancov na demokratických a nedemokratických je preto podľa neho scestné.

"Návrh, ktorý ste dali, strana Hlas nemôže podporiť a nepodporí ho," dodal Pellegrini. Pýtal sa, či poslanci skutočne chcú predčasné voľby alebo pozmeňovací návrh na zmenu ústavy napísali schválne tak, aby ho poslanci neprijali. Koalíciu taktiež skritizoval za to, že o pozmeňujúcom návrhu nerokovali s poslancami naprieč celým politickým spektrom.

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský za Sme rodina povedal, že poslanci klubu sa prispôsobia väčšine v otázke novely ústavy o termíne volieb. "Sme rodina nebude prekážou toho, aby tam bolo referendum, ani toho, aby boli v skoršom termíne," dodal.

Pozmeňujúci návrh predložil aj nezaradený poslanec z ĽSNS Martin Beluský. V rozprave povedal, že strana súhlasí s návrhom zmeny ústavy tak, ako bol pôvodne predložený. Predloženým "pozmeňovákom" chce z ústavy odstrániť časť, podľa ktorej Slovensko podlieha pravidlám EÚ a povinnosť prijímať hotovostné platby.

Pôvodná koalícia sa dohodla

Medzi neprerokovanými bodmi je najmä úprava Ústavy SR. Tá má poslancom umožniť skrátenie volebného obdobia, a tým aj predčasné voľby. Podľa doterajšej dohody pôvodnej štvorkoalície sa majú koať 30. septembra.

O výslednom znení novely ústavy rokovala pôvodná štvorkoalícia. Politické strany sa napokon v nedeľu (22.1.) dohodli, mali by mať dostatočný počet hlasov. Na zmenu ústavy je totiž potrebná podpora aspoň 90 poslancov. Pôvodná koalícia sa zároveň dohodla aj na ďalšej zmene, podľa ktorej by za prípadnú zmenu volebného systému muselo hlasovať totožne 90 poslancov.

​Po schválení novely ústavy by si poslanci mali odhlasovať aj dátum predčasných volieb. Ten by mal byť 30. septembra. Okrem pôvodnej štvorkoalície podporu avizovali aj niektorí nezaradení poslanci.

"Vyzývame vládne strany, aby namiesto svojich vlastných politických záujmov uprednostnili záujem Slovenska a dohodli sa na termíne volieb najneskôr do konca júna," reagoval na dohodu predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Avizoval, že v prípade hlasovania o termíne predčasných volieb, predloží Hlas-SD pozmeňujúci návrh.

Poslanci majú v prípade dohody na termíne predčasných volieb čas do konca januára. V opačnom prípade preziddntka Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie