Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pred rokom sme prijali obrannú dohodu: Scenáre opozície sa nenaplnili, hazardovali s budúcnosťou, píše Korčok
Zdielať na

Pred rokom sme prijali obrannú dohodu: Scenáre opozície sa nenaplnili, hazardovali s budúcnosťou, píše Korčok

Pozrite si argumenty opozície pred hlasovaním o obrannej dohode

BRATISLAVA / Poverený minister obrany Jaroslav Naď a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripomínajú, že uplynul rok od schvaľovania Obrannej dohody s USA. Zhodujú sa v tom, že aj napriek obvineniam opozície i občanov, sa žiadne z čiernych scenárov nenaplnili.

"Politika strachu je tým najjednoduchším a zároveň najzbabelejším spôsobom, ako získať záujem verejnosti," myslí si poverený minister obrany.

Naď dodal, že bude rád, ak sa k téme vyjadria tí istí opoziční politici, ktorí jej venovali pozornosť pred schvaľovaním dohody. Rok po jej odobrení je podľa povereného ministra realita jasná - na Slovensku nie sú žiadne jadrové zbrane, americké základne, znásilňovanie žien ani odovzdanie slovenských letísk.

"Ale zato zažívame bludného Pellegriniho, falošného Fica, zákerného Blahu a extrémisticko-fašistickú háveď, ktorí pre svoje osobné záujmy poškodzujú základné záujmy našej vlasti. Absolútny odpad. Inak sa to pomenovať nedá," dodal.

Pripomínať si výroky opozície je dôležité, vysvetľuje Korčok

Korčok spomína, že politickí oponenti v období pred rokom spustili "doslova celonárodnú politickú mobilizáciu, v ktorej boli dezorientovaní nielen občania, ale aj mnohí politici sa pekne vyfarbili".

Exminister pripomenul aj heslá, s ktorými opozícia operovala - strata suverenity, privezenie jadrových zbraní, porušovanie zákonov americkými vojakmi či to, že ide o okupačnú zmluvu.

"Pripomínať si diskusiu spred roka má obrovský význam preto, lebo to bol vážny hazard s tým najdôležitejším - bezpečnosťou našej krajiny. Tá by mala byť tabu, v tom zmysle, že doma sa môžme sporiť o všetkom, ale nie o tak vážnej veci ako je obrana a bezpečnosť," myslí si exminister.

Dodal, že diskusiu si podľa neho je potrebné pripomínať aj kvôli tomu, že politici s týmito argumentami sa v súčasnosti "derú k moci" a podľa ich predchádzajúceho správania sa dá predvídať to budúce. "A vieme aj to, že sú majstri v bičovaní vášní, šírenia strachu a rozdeľovaniu spoločnosti. Obranná dohoda jasne ukázala, že nemajú žiadne zábrany," dodal.