Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NR SR rokovala o nedeľnom zákaze predaja: Ceny môžu stúpnuť a o prácu prísť vyše tisíc ľudí, píše rezort financií
Zdielať na

NR SR rokovala o nedeľnom zákaze predaja: Ceny môžu stúpnuť a o prácu prísť vyše tisíc ľudí, píše rezort financií

BRATISLAVA / Zatvorené obchody počas sviatkov parlament schválil v roku 2017. Počas pandémie vláda vydala nariadenie, podľa ktorého boli obchody zatvorené aj každú nedeľu. To by sa mohlo vrátiť. Poslanci v parlamente totiž začali rokovať o novele zákonníka práce.n

Legislatívna zmena by v prípade schválenia dosiahla nedeľné zatvorenie obchodov natrvalo. Predkladatelia v dôvodovej správe odkazujú na prieskum Eurostatu v roku 2014, podľa ktorého boli Slováci spomedzi všetkých krajín EÚ najčastejšie pracujúci počas nedieľ.

"Práca počas nedele spôsobuje najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom," píšu predkladatelia v dôvodovej správe.

Ďalší z argumentov, ktorým sa ohradzujú, je prieskum medzi nakupujúcimi i zamestnancami maloobchodu z obdobia covidu, či zahraničné krajiny, v ktorých sú počas nediel obchody zatvorené. Zmena by v prípade schválenia mala začať platiť od mája tohto roku.

Poslanci rokovali niekoľko hodín

Poslanci v NR SR o novele zákonníka práce začali rokovať ešte vo štvrtok (2. 2.) podvečer a v diskusii pokračovali aj počas nasledujúceho dňa. Rozprava o novele legislatívy v prvom čítaní tak trvala približne päť hodín.

Podporovatelia návrhu argumentovali tým, že nedeľa je dňom, keď by mala byť rodina pokope, hovorili aj o možnej podpore kultúry či športu a o pomoci zamestnancom v maoloobchode.

V prípade ak by novela prešla, obchody by však neboli zatvorené každú nedeľu - výnimkou by boli tri nedele pred Vianocami a nedeľa pred začiatkom školského roka. "Nie je to nevyhnutné," reagoval jeden z navrhovateľov zákona poslanec OĽaNO Richard Vašečka v rozprave. Na legislatíve pracovali aj niektorí poslanci z klubu Sme rodina.

Podporu avizovali viacerí

"Vy ste do návrhu zákona vložili, že ak 1. máj, 8. máj, 29. augusta lebo 1. september padne na nedeľu, bude zavraté. Ale ak nepadne štátny sviatok na nedeľu nepadne, tak bude otvorené," vyčítal podporedseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v pléne predkladateľom. Dodal, že Smer je v prípade úpravy tejto časti ochotný návrh podporiť a zároveň podal procedurálny návrh na stiahnutie a prepracovanie návrhu.

Podporu taktiež avizovali viacerí nezaradení poslanci. Blanár zároveň pripomenul, že nedeľný zákaz sa Smer pokúšal presadiť aj v minulosti. Vašečka neskôr reagoval, že o výhradach Smeru budú rokovať a pokúsia sa vyjsť v ústrety.

"Som za to, aby sme napríklad tým brigádnikom alebo tým pracujúcim cez víkend, napríklad v sobotu, presunuli ten 100-percentný príplatok na sobotu, tým pádom by sme trošku eliminovali tú situáciu, ktorú tu niekto poukazuje," navrhol zas nezaradený poslanec Martin Čepček.

Rezort financií píše o negatívnych vplyvoch

Proti návrhu sa postavila opozičná SaS. Ekonomickí liberáli svoj názor argumentovali dopadmi na zamestnanosť i stratami štátnej kasy. Podľa stanoviska ministerstva financií sa totiž v prípade schválenia novely očakáva s prepustením približne 1700 zamestnancov a ročnou stratou viac ako 31 miliónov eur. 

"K tomu by sa pridali ďalšie nepriame vplyvy, t. j.  ceny tovarov by stúpli, mzdy zamestnancov klesli a prepustení zamestnanci by boli nútení hľadať si prácu v iných, horších podmienkach," dodáva rezort financií. Podobnými argumentmi reagoval aj ekonóm Martin Vlachynský, keď sa na jeseň minulého roka zákon prvýkrát objavil na web NR SR.

Hlasovanie o zákone bude zrejme vo štvrtok (9. 2.) popoludní. Poslanci majú prediskutovať termín počas utorkového (7. 2.) grémia.

Súvisiace články

Najčítanejšie