Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V EP evidentne nešlo o kandidáta, ale o presun špinavej národnej politiky, reaguje Klus na jeho odmietnutie výborom
Zdielať na

V EP evidentne nešlo o kandidáta, ale o presun špinavej národnej politiky, reaguje Klus na jeho odmietnutie výborom

BRATISLAVA / Svoj príhovor pred výborom v EP začal Matrin Klus troma kľúčovými oblasťami - skúsenosťami, vzdelaním a odhodlaním. Argumentoval aj tým, že pôsobil vo vedení Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

"Som v šoku, čo sa včera na výbore udialo. Evidentne nešlo o kandidáta, ale presun špinavej predvolebnej národnej politiky do Európskeho parlamentu. Viacerí poslanci sa za mnou po vypočutí zastavili, aby som to nebral osobne, že taká bola politická dohoda a niektorí mi dokonca navrhli, aby som v kandidatúre ďalej pokračoval. Že sa im vypočutie aj dotazník páčili," reagoval Klus pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"O to viac ma mrzí, čo sa tam včera udialo a stále som z toho v šoku. V tejto chvíli mám v pláne ich návrh reflektovať. Osobitne, aby som tým, ktorí sa o ten včerajšok postarali - mám na mysli najmä pána Sulíka, ktorý osobne obtelefonoval viacerých členov výboru, neurobil radosť, že som sa stiahol hneď na začiatku celého procesu. Navyše len v štádiu, ktorý má odporúčací charakter. Zajtra poobede mám k tomu naplánované stretnutie s premiérom a definitívne sa rozhodneme," uzavrel svoje vyjadrenie. 

Fiasko, či nie?

Ako kandidát na člena EDA sa Martin Klus odvolával na to, že vo vedení vysokej školy sa potýkal s auditmi, ale aj rozpočtami. Uviedol, že má dva doktoráty z politických vied a zároveň tvrdil, že skutočnosť, že stále pôsobí na vysokej škole v Trnave ako profesor, je preňho studnicou ďalších skúseností. 

"Moja spoľahlivosť a odhodlanosť chrániť EÚ záujmy, sú samozrejmosťou," poznamenal s akcentom na svoju nezávislosť. Klus sa odvolával na svoje ekologické cítenie, ale aj zmysel pre rovnosť. "Som pripravený podielať sa na novej metodike," spomenul na margo projektu next generation EÚ. 

Presadzoval aj digitálny audit, drony a pilotovanie. Všetko toto by malo podľa Klusa zlepšiť dôkaznú situáciu pre potreby EDA. Vyhovovala mu aj komunikácia a ponúkol aj tieto svoje služby - teda zviditeľniť EDA s argumentom, že občania nevedia, čo Európsky dvor audítorov vlastne robí. "Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby bola agenda pochopiteľná pre občanov," dodal na záver. 

Kometátor Soltész hovorí o tristnom príbehu a prenesenej hanbe

Komentátor TV JOJ Arpád Soltész pre Noviny PLUS TV JOJ poznamenal, že tristný príbeh Martina Klusa nie je prvý a pravdepodobne nebude ani posledný.

"Stačí si spomenúť, ako sa Slovensku snažilo nanútiť absolútne nevyhovujúcich kandidátov Európskemu súdu pre ľudské práva. Vyplýva z autentického pocitu slovenských politických elít, že po víťazných voľbách sa k vlastnej krajine správajú ako dobyvatelia na získanom území a zaslúžilým bojovníkom prideľujú ich zaslúžené pašaliky," poznamenal komentátor. 

"V európskych inštitúciách však narážajú na kontrolné mechanizmy vyspelej demokracie, ktoré do riadiacich funkcií odborných inštitúcií nevpustia politicky nominovaných diletantov. Ak si Martin Klus spomenie, že býval aj rešpektovaným politológom a siahne po svojich vedomostiach, ktoré dočasne kamsi odložil, mohol by odstúpiť od hlasovania a ďalšieho poníženia v pléne EP aj sám," uzavrel Soltész. 

Na sociálnej sieti komentátor doplnil, že bol taký film - A Knight's Tale, v ktorom si sedliacky chalanko obliekol zbroj mŕtveho rytiera. "Bol síce drobný podvod, ale nikomu ním neublížil, navyše naozaj vedel bojovať, takže nakoniec všetkých vymlátil a bol z toho krásny happyend. Solídne nakrútená komédia. Videozáznam Martina Klusa pred výborom na kontrolu európskeho rozpočtu, ktorý som práve dopozeral, bola iba obzvlášť trápna fraška. Ešte teraz ma skrúca od pocitu prenesenej hanby," uzavrel komentátor Arpád Soltész.