Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politici reagujú na stanovisko výboru EP vo veci Klusa. Reči o fiasku, hanbe aj výzvy vláde
Zdielať na

Politici reagujú na stanovisko výboru EP vo veci Klusa. Reči o fiasku, hanbe aj výzvy vláde

BRATISLAVA / Po tom, čo bývalého saskára Martina Klusa neodporučil na člena EDA ani jeden poslanec z výboru EP, členovia vlády zanovito mlčia. Hovorca Eduarda Hegera poskytol len suché stanovisko o tom, že dočasne poverený predseda vlády rešpektuje rozhodnutie poslancov EP. Opozícia hovorí o hanbe, fiasku, ale aj o politickej korupcii.

Martin Klus zatiaľ uviedol, že tému rieši s dočasne povereným predsedom vlády a konkrétne vyjadrenie poskytne až v momente, keď sa celá vec uzavrie. 

Prezidentka vyzýva Hegera, aby nomináciu Klusa stiahol

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby nomináciu Martina Klusa stiahol. "Na možné reputačné riziko upozornila prezidentka premiéra vopred," uviedla kancelária hlavy štátu s tým, že sa tak udialo napriek tomu, že vláda na nomináciu nepotrebovala súhlas prezidentky. 

Politická korupcia Hegerovej vlády robí Slovensku hanbu vo svete, tvrdí Pellegrini

Peter Pellegrini upozornil na to, že bývalý poslanec SaS Martin Klus dostal ako odmenu za podporu Hegerovej vlády politickú trafiku – nomináciu za člena Európskeho dvoru audítorov. "Už vtedy sme vládu varovali, že pán Klus na to nemá kvalifikáciu a dnes sa to potvrdilo: pri vypočutí na europarlamentnom výbore zaňho nehlasoval NIKTO – proti bolo 20 európskych poslancov," uviedol nespokojný predseda Hlasu-SD. 

"Vyzývam vládu, aby nomináciu pána Klusa okamžite stiahla, kým o nej definitívne bude hlasovať plénum europarlamentu. Ľudia na Slovensku si naozaj nezaslúžia hanbu pred celým svetom pre politickú korupciu tejto neschopnej vlády," uzavrel. 

Kritizoval aj Smer

Ku kritikom vládnej nominácie patril aj Robert Fico. Potom, čo sa informácia o nominovaní bývalého štátneho tajomníka Klusa na člena EDA dostala na verejnosť, otvorene hovoril o tom, že Klus nemá na túto pozíciu žiadnu kvalifikáciu. 

Povedzme si to rovno, je to hanba, reaguje Pčolinský 

Podpredseda NR SR za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že z výsledku bol dosť prekvapený a celú situáciu vníma ako hanbu pre Slovensko. "Poviem to veľmi slušne a diplomaticky: Treba sa z toho poučiť," uzavrel poslanec. 

Ďalšie kroky sú podľa poslanca na premiérovi. "Urobiť by to mal," odpovedal na margo výziev Eduardovi Hegerovi, aby Klusovu nomináciu stiahol. 

Matovič hovorí o nominácii Eduarda Hegera

Igor Matovič pred médiami k téme uviedol, že "sa patrí pozrieť pravde do očí". "Bola to nominácia z tohto roku a bola to nominácia Eduarda Hegera," uviedol expremiér a exminister financií. 

​Šudík hovorí o prekvapení a politickom zásahu

Podľa Budajovho poslanca a odídenca z OĽaNO Tomáša Šudíka bol takýmto prístupom zaskočený, lebo aj v minulosti prechádzali do EDA politológovia, ale napríklad aj potravinári. 

"Vidíme, že v európskych inštitúciách funguje rôzny lobing a je tam prístup, že jedného politológa pustíme a druhého nie," doplnil Šudík s tým, že sa mu to zdá nefér. Ďalšie kroky a prípadné stiahnutie nominácie je podľa Šudíka v rukách Eduarda Hegera. 

Za tým, že Martin Klus nedostal ani jediný hlas, vidí poslanec Tomáš Šudík politické zásahy iných strán.

​Bittó Cigániková hovorí o nevydarenom kšefte

Poslankyňa za SaS poznamenala, že to vôbec nesledovala, ale videla vtipy na stránke Zomri, že to Martin Klus nedal. Pripustila, že ju to neprekvapuje. "Bolo opakované, že nemá dostatočnú kvalifikáciu," pokračovala s tým, že sa o ďalšiu kariéru Martina Klusa neobáva. 

"Nie je to vec len Martina samotného, čo je škoda, lebo on je veľmi kvalitný človek, ale je to aj vec Slovenska," uzavrela s tým, že je to celkom hanba a treba popremýšľať o tom, či to bola dobrá voľba. 

​Valášek hovorí o hanbe pre súčasnú aj bývalé vlády

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS) pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že zatiaľ nevidel záznam vypočutia, nechcel preto komentovať samotné rozhodnutie. "Je už tak trošku hanbou, že táto vláda aj tie predošlé mali, ak sa nemýlim, už tri alebo štyri európske nominácie po sebe vyškrtnuté," poznamenal s dodatkom, že to vyzerá, že Slovensko nevie, čo robí, alebo nemá kvalifikovaných ľudí.

​Čekovského to mrzí

Nezaradený poslanec a odídenec z klubu OĽaNO Kristián Čekovský (Demokrati) povedal, že ho to ľudsky mrzí. "Myslím si, že Martin Klus je nielen slušný človek, ale naozaj výborný a kvalitný politik," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Čo sa týka kandidatúry, Čekovský zdôraznil, že čísla hovoria jasnou rečou, no čo sa týka pokračovania kandidatúry, posledné slovo má mať samotný Klus.

​Šimečka sa ohradil proti Klusovým obvineniam​

Ak Martin Klus nedosahuje potrebnú odbornosť, musí poverená vláda nájsť niekoho iného, tvrdí predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda EP Michal Šimečka v reakcii na Klusovo vypočutie vo výbore EP. Odmieta jeho dnešné vyjadrenia o manipulácii europoslancov a europoslankýň (Richardom Sulíkom).

"Ako podpredseda EP na tieto obvinenia musím reagovať. Predstava, že celý výbor nepodporil pán Klusa kvôli intervencii niekoho zo slovenskej politiky, je absurdná. Vo výbore je zastúpených 16 členských krajín a 8 rôznych frakcií. Nasilu donútiť takto rôznorodú skupinu 23 MEPs, aby hlasovali "proti svojmu svedomiu", je nepredstaviteľné," vyhlásil Šimečka.

O diplomatických kvalitách Martina Klusa šéf progresívcov nepochybuje, zároveň však poukázal na jeho nulové skúsenosti s auditom, na ktoré opakovane upozorňovali aj členky a členovia výboru. "To, že niekto bol auditovaný, z neho ešte nerobí audítora, podobne ako z niekoho nerobí chirurga to, že už bol dvakrát operovaný. Mrzí ma, že včerajšie hlasovanie je zlou vizitkou pre slovenskú vládu a chápem aj ľudské sklamanie Martina Klusa. Konšpirácie a urážanie politikov z celej Európy však nie sú cestou, ako situáciu zlepšiť. Na Slovensku máme dostatok skúsených, vysoko kvalifikovaných audítorok či audítorov. Tí nám hanbu nespravia a europoslanci z celej Európy ich radi podporia," uzavrel Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie