Jasno
20°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vláda predlžuje kontroly na hraniciach, vojenských tajných povedie bývalý spolupracovník Balciara
Zdielať na

Vláda predlžuje kontroly na hraniciach, vojenských tajných povedie bývalý spolupracovník Balciara

BRATISLAVA / Vláda schválila, že kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. decembra, hoci podľa pôvodného plánu mali skončiť o tri dni. Novým šefom vojenského spravodajstva by mal byť Jozef Štefanka.

Na zabezpečenie dočasnej obnovy kontrol na južnej hranici má ísť viac ako 3,18 milióna eur. V pondelok to schválila vláda. "Cieľom návrhu nariadenia vlády je zabrániť nárastu sekundárnej nelegálnej migrácie a s tým spojeného ohrozenia verejného poriadku a bezpečnosti SR," uviedlo ministerstvo vnútra.

Dodalo, že kontroly budú po celej hranici s Maďarskom, a to flexibilným spôsobom primerane aktuálnej hrozbe a v závislosti od vývoja bezpečnostnej situácie. Doterajšie kontroly na južnej hranici priniesli podľa rezortu postupne želaný efekt a záchyty nelegálnych migrantov sa výrazne znížili.

"V súvislosti s konfliktom v Izraeli, ktorý môže iniciovať ďalšie migračné vlny, je nutné v kontrole vnútornej hranice s Maďarskom pokračovať, keďže ide o dôležité opatrenie aj v boji proti terorizmu," poukázal. Slovensko dočasne obnovilo kontroly na hraniciach s Maďarskom od 5. októbra. Urobilo tak po tom, ako k rovnakému kroku pristúpili susedné štáty Poľsko, Rakúsko a Česko.

Protest študentov žurnalistiky pred úradom vlády

Reč je aj o prístupe médií na Úrad vlády SR a do NR SR. Pred Úradom vlády protestovali študenti katedry žurnalistiky, ktorí ako budúci novinári nechcú pracovať v takomto prostredí. Zdôraznili, že už pri výbere tejto profesie sa museli vyrovnať s tým, že kvôli nej by mohli prísť o život. Narážali an vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli zastrelení v dome vo Veľkej Mači v roku 2018 počas tretej vlády aktuálneho premiéra Roberta Fica (Smer-SD). 

Médiá dostali stopku

Premiér Robert Fico (Smer-SD) prerušuje komunikáciu s vybranými médiami, pokiaľ si nezačnú plniť zákonnú povinnosť. Ide o TV Markíza, Denník N, denník SME a webový portál Aktuality. TASR jeho stanovisko poskytli z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Fico podľa vlastných slov rešpektuje, že orgány verejnej moci majú podľa príslušných právnych predpisov povinnosť poskytovať médiám informácie o svojej činnosti. Poukázal pri tom na to, že účelom tejto povinnosti je garantovať pravdivé, všestranné a včasné informovanie verejnosti.

Dotknuté médiá podľa neho od prvých hodín vzniku nového kabinetu neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. "Osobitne vlády SR a jej predsedu," podotkol. Dané médiá podľa neho prejavujú nepriateľské politické postoje založené predovšetkým na zverejňovaní nepravdivých, neúplných informácií alebo na zamlčiavaní informácií.

Envirozákony na stole

​Ďalšou témou, ktorej sa vláda na dnešnom rokovaní venuje sú envirozákony, a to konkrétne envirozáťažiam. Vláda schválila, že podanie žiadosti o zosúladenie povolenia na vypúšťanie odpadových vôd sa má predĺžiť.

Vlastník malej čistiarne odpadových vôd do 50 obyvateľov by mal o to požiadať orgán štátnej vodnej správy do 31. decembra 2028. Vyplýva to z novely vodného zákona. Vláda zároveň odsúhlasila, aby parlament rokoval o návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Vodný zákon ustanovuje nové povinnosti pre vlastníkov malých ČOV do 50 ekvivalentných obyvateľov. Vzhľadom na náročnosť zosúladenia existujúceho stavu malých ČOV s prijatou právnou úpravou a povinnosťami pre ich vlastníkov je podľa envirorezortu potrebné lehotu predĺžiť.

Ak by sa lehota nepredĺžila, malé ČOV, ktoré majú dnes právoplatné povolenia na šesť alebo desať rokov, by sa nemohli prevádzkovať. Inak by im hrozila sankcia, uviedlo ministerstvo životného prostredia. "Osobitne upozorňujeme, že ide najmä o malé domové ČOV, dva až šesť ekvivalentných obyvateľov, ktorých prevádzkovatelia alebo vlastníci musia mať dostatočný časový priestor, aby získali informácie o zaradení ČOV podľa kategórií a k tomu prislúchajúce limitné hodnoty ukazovateľov znečistenia," poukázal rezort v materiáli.

Tiež je podľa neho potrebné zohľadniť obmedzené kapacity štátnej vodnej správy na okresných úradoch, ktorá musí všetky povolenia pre malé ČOV prehodnotiť podľa jednotlivých kategórií. Za rok 2020 vydali desiatky tisíc rozhodnutí pre malé ČOV. 

Odvolaný šéf Gabčíkova

Vláda SR zároveň odvolala Romana Havlíčka z funkcie splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Zároveň vymenúva do tejto funkcie Andreja Kasanu, ktorý sa jej ujme deň po rokovaní vlády.

Splnomocnenec je zároveň vedúci delegácie vlády SR na rokovania s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Poverený je tiež vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.