Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vláda čistí aj envirorezort: Sledovať, ako prepúšťa profesionálov je skľučujúce, reaguje Sabo
Zdielať na

Vláda čistí aj envirorezort: Sledovať, ako prepúšťa profesionálov je skľučujúce, reaguje Sabo

BRATISLAVA / Čistky na Envirorezorte znepokujú nielen ochránárov životného prostredia, ale aj politickú opozíciu. Akcentujú, že si nedokážeme ochrániť nielen naše najväčšie dedičstvo, ale môžu nám hroziť aj sankcie z EÚ.

Environmentalisti vyjadrujú znepokojenie nad prvými krokmi ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS). Jeho konanie vzbudzuje podozrenie, že nekoná v záujme ochrany životného prostredia, ale skôr v záujme hospodárskeho využívania krajiny. Skonštatovali to zástupcovia enviroorganizácií.

Myslia si, že rezorty pôdohospodárstva a životného prostredia by mali konštruktívne spolupracovať. Nesúhlasia však s tým, aby ministerstvo životného prostredia ustupovalo zo svojho kľúčového poslania. Environmentalisti zároveň protestujú proti neodôvodneným personálnym výmenám. "Akékoľvek personálne výmeny by mali byť adekvátne zdôvodnené. Odvolanie riaditeľov národných parkov, ktoré sú okrem iného kľúčové aj z pohľadu ochrany hlucháňa hôrneho v čase, keď Slovensku hrozí za porušovanie jeho ochrany pokuta od Európskej únie, je z nášho pohľadu veľmi riskantný krok," skonštatovali.

Kriticky vnímajú aj pokus zastaviť vydávanie rozhodnutí a ďalších vyjadrení v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA. "Tento krok nie je v kompetencii ministra životného prostredia, a teda je nezákonný. Navyše vážne ohrozuje veľké množstvo projektov, z ktorých viaceré majú pre Slovensko strategický význam," tvrdia zástupcovia enviroorganizácií.

Reagujú aj na informácie o plánovanom odstrele 60 vlkov v najbližšej poľovnej sezóne a na tvrdenia Tarabu o tom, že vlk je na Slovensku premnožený a spôsobuje obrovské škody. "Z ekologického hľadiska je populácia vlka stále veľmi ďaleko od svojho potenciálu, a to aj z dôvodu pokračujúceho ilegálneho odlovu. Škody spôsobované vlkmi sú len malým zlomkom škôd spôsobených vysokou zverou a diviakmi," skonštatovali environmentalisti.

Plánovaný lov vlkov je podľa nich nelogickým a škodlivým krokom. Stanovisko Tarabu vnímajú ako jeden "z neakceptovateľných ústupkov ministerstvu pôdohospodárstva a jeho rezortným organizáciám". Vyjadrenie podpísali zástupca Ekofóra v rezortnej rade MŽP Marcel Zajac, koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová, Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les a zakladajúca členka Slovenského ochranárskeho snemu Ľubica Trubíniová.

Reakcie názorovej opozície hovoria jasne

Redakcia Noviny PLUS TV JOJ oslovila aj Ďalšie opozičné strany OĽaNO a KDH, ale do uzávierky sa nevyjadrili. Na sociálnej sieti sa téme venoval podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík, pre ktorého je životn'prostredie kľúčovou témou. "V iných krajinách, ak neplatíte dane, tak nesiete následky. No na Slovensku vám dajú do správy národný park. Nový riaditeľ Správy Tatranského národného parku neobstojí ani ako zlý vtip. Zápasník, vyštudovaný poľovník, podnikateľ s dlžobami na daniach. Anti-ochranár, a očividne ani manažér. Taraba a Kuffa pritom doteraz nedokázali vysvetliť prečo okamžite odvolali bývalého riaditeľa. No trápne mlčanie je stále lepšie ako vysvetlenie nominácie Petra Olexu: Dočasne sme menovali ľudí, ktorí sú mimo štruktúr týchto štátnych podnikov,“ vyhlásil podľa médií Filip Kuffa, štátny tajomník ministerstva životného prostredia, ktorý sa prvýkrát do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS. Naše babky a dedovia by plakali keby videli ako sa správame k nášmu najvzácnejšiemu dedičstvu," zverejnil na sociálnej sieti podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík. 

K problematike sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril aj poslanec NR SR za PS Michal Sabo. Jeho rekaciu si môžete pozrieť vo videu:

​Premiér neskrýva podporu

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený podporiť priority Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Uviedol to po stretnutí so šéfom envirorezortu Tomášom Tarabom (nominant SNS). MŽP sa podľa Tarabu hlási k všetkým míľnikom plánu obnovy, o prípadných zmenách bude komunikovať s Európskou komisiou. Chce, aby boli peniaze vyčlenené na zmysluplné projekty.

Predseda vlády si spoločne s Tarabom prešli návrh programového vyhlásenia vlády v oblasti životného prostredia. "Vyslovujem presvedčenie, že vedenie MŽP spĺňa personálne a odborné kritériá, aby zvládlo náročné výzvy, ktoré sa nachádzajú v tomto priestore," poznamenal Fico. Tarabu poprosil, aby bol súčinný s podpredsedom vlády Petrom Kmecom v súvislosti s plánom obnovy a ministrom Richardom Raši (obaja Hlas-SD) v oblasti eurofondov.

"Verím, že budeme mať dostatok zdravého rozumu, že nebudú prebiehať medzi ministrami preteky o to, kto si nechá najviac peňazí na míňanie a potom zistí, že ich nie je schopný minúť," povedal premiér. Zároveň víta spoluprácu medzi MŽP a agrorezortom.

Jednou z najakútnejších vecí, ktoré stoja pred envirorezortom, je pokračovanie v zabezpečovaní výroby elektrickej energie v Gabčíkove. "Na Slovensku máme obrovský zanedbaný problém, pretože osem turbín ktoré sú tam, ktorých životnosť bola projektovaná na 75.000 motohodín, dnes má rozmedzie 95.000 až 130.000 motohodín. To znamená, že tie turbíny sú viac ako desať rokov po životnosti," povedal Taraba. Dodal, že ak by turbíny kúpili teraz, musia rátať minimálne s piatimi rokmi na to, aby to dali do poriadku. Pred pár rokmi by výmena turbín stála 80 miliónov eur, teraz sa pohybuje okolo 230 miliónov eur. Podľa Tarabu ide o premiérsku tému.

Taraba ďalej priblížil, že problémom je aj mechanicko-biologická úprava komunálneho odpadu, ktorá sa má na Slovensku zaviesť od budúceho roka. Polovica Slovenska je podľa neho na to pripravená, druhá nie. "Preto budeme musieť prijať nejaké rozhodnutie, ktoré pomôže normálne fungovať obom stranám," skonštatoval. Minister zároveň vyslovil uznanie predošlému šéfovi envirorezortu Milanovi Chrenkovi. "On si 'zlízol' prvú vlnu problémov, ktoré tu na stole boli a ktoré my už musíme podoťahovať," podotkol.

Revízia Národných parkov - nech už to znamená čokoľvek

Sústava národných parkov by mala prejsť revíziou podľa medzinárodných kritérií. Až potom sa budú riešiť ich zonácie. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) a šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD).

Zároveň ohlásili spoluprácu medzi ministerstvami. Ministri majú podľa Tarabu jasnú víziu o zonáciách národných parkov. Podrobnejšie o nej budú hovoriť po schválení programového vyhlásenia vlády. "Zhodli sme sa na potrebe redefinovania celej sústavy národných parkov na Slovensku podľa medzinárodných prísnych kritérií. Zistíme, či spĺňajú jednotlivé územia tieto kritéria, lebo to je jediný objektívny činiteľ, a podľa toho budeme redefinovať národné parky. V sekundárnom kroku sa budeme pozerať na zonáciu ako takú," uviedol Taraba.

Na spoločnom stretnutí riešili škody premnožené raticovou zverou, medveďom či vlkom a problémy s norikom muránskym na Muránskej planine. "Reagujeme aj na informácie o dosť radikálnom holorube, ktorý sa udial na Muránskej planine. Zhodli sme sa, že to dáme celé preveriť. Ministerstvo pôdohospodárstva tam pošle kontrolu," povedal Taraba.

Takáč tvrdí, že našli spoločnú cestu a prvýkrát za 30 rokov bude ministerstvo životného prostredia spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva. "Chceme týmto spôsobom vyslať signál, že zlé vzťahy medzi rezortami, ktoré tu dlhé roky panovali, sa končia," skonštatoval Taraba. Takáč poukázal, že agrorezort nedostal z plánu obnovy peniaze.

"Vyše miliardy dostalo ministerstvo životného prostredia a budeme hľadať cestu na to, ako spoločne využiť finančné prostriedky," podotkol. Ministri sa dohodli aj na vytvorení pracovných skupín, ktoré budú riešiť problémy ministerstiev. Zároveň deklarujú, že sa budú stretávať na pravidelnej báze.

Súvisiace články

Najčítanejšie