Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nemal som možnosť ho zahrdúsiť, tak sme ho len odvolali, hovorí Fico. Politici reagujú na jeho kritiku šéfa ÚRSO
Zdielať na
Archív

Nemal som možnosť ho zahrdúsiť, tak sme ho len odvolali, hovorí Fico. Politici reagujú na jeho kritiku šéfa ÚRSO

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Vláda odvolala šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Zdôvodňuje to jeho zaujatosťou a neplnením si povinností byť nezávislý. Premiér sa vo videu na sociálnej sieti vyjadril, že nemal šťastie sa osobne stretnúť s Jurisom a naplniť svoje slová, tak ho len odvolali. Na slová predsedu vlády Roberta Fica na margo šéfa ÚRSO reagovali aj viacerí politici.

Nemal som možnosť ho sám zahrdúsiť, tak sme ho odvolali

Predseda vlády Robert Fico sa vo videu na sociálnej sieti nechal počuť, že jeho vyhrážky si zobral k srdcu len predseda PS Michal Šimečka. "Keďže mladý Šimečka berie moje slová do bodky, oznamujem mu verejne, že som nemal šťastie a pána Jurisa som osobne nestretol, tak sme dnes museli pristúpiť len k jeho odvolaniu bez vykonania hrdelného trestu," dodal. Premiér zároveň doplnil, že ÚRSO ani neinformoval vládu o zmenách cien energií a chcel im nechať "Vianočný darček" v čase rozvrátených verejných financií. 

Úprava referenčného obdobia ako dôvod

Podľa návrhu na odvolanie sa Andrej Juris previnil tým, že dvakrát v reakcii na list ministerstva vnútra zmenil referenčné obdobie pre ustanovenie cenovej regulácie v elektroenergetike. Najprv došlo k zmene z 1. apríla na 1. júla na žiadosť vtedajšieho ministra hospodárstva Richarda Sulíka, a druhý krát sa zmenilo na 1. augusta po liste Jurisovi od vtedajšieho štátneho tajomníka Karola Galeka. Tieto úpravy mali mať nepriaznivý vplyv na regulované ceny. Dokument zároveň dodáva, že Andrej Juris sa na rokovaní vlády priznal k zmenám v rozhodovaní v náväznosti na listy ministerstva hospodárstva.

Podľa Karola Galeka je to na vláde

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva tvrdí, že úrad neporušil zákon, kedy si len plnil svoju povinnosť informovať. "Nedošlo k žiadnemu zvýšeniu, naopak, regulované ceny plynu medziročne klesli o 24 až 27 % v prípade domácností a v prípade ostatných zraniteľných odberateľov dokonca o 40 %," doplnil. Ten nárast je podľa neho voči zastropovaným cenám energií, a preto je to podľa neho na vláde, ako sa s tým vysporiada. 

Majerský: Pomoc musí byť adresná

Predseda opozičného KDH sa tiež zastal šéfa ÚRSO, keďže si len plnil zákonnú povinnosť. Podľa neho už nebudeme mať k dispozícií peniaze z nevyčerpaných eurofondov, a preto bude treba hľadať iné riešenia, ako pomôcť ľuďom s energiami. Ak by vláda použila pomoc adresne, tak by sme sa nemuseli báť dôsledkov.

Pellegrini nepripustí rast

Predseda parlamentu Peter Pellegrini nepripostí rast cien energií. Podľa neho vláda už pripravuje kompenzačné opatrenia a verí, že sa im ceny energií podarí zastabilizovať a eventuálne znížiť. Na margo rozhodnutia ÚRSO dodal, že všetko sa dá robiť koordinovane a dal do pozornosti konanie ministerky hospodárstva, ktorá už opatrenia v spolupráci s úradom pripravuje. Šéf ÚRSO mal podľa neho vystúpiť spolu s vládou, kde by síce oznámili ceny energií, ale zároveň by bolo dodané, že k zvýšeniu cien pre domácnosti nepríde. 

Podľa Danka je treba zdaniť veľkých

Predseda SNS tvrdí, že treba zdaniť veľkých hráčov, ako sú banky, poisťovne alebo obchodné reťazce. Danko tvrdí, že šéf ÚRSO je "bezcitný hlupák" ktorý si môže dovoliť, aby boli ľudia pred Vianocami strašení vyššími cenami energií. Preto sa vôbec nediví reakcii premiéra Roberta Fica na adresu Andreja Jurisa.

Sloboda a solidarita: Ide o neprijateľné slová

Podľa predstaviteľov strany SaS sú slová Roberta Fica neprijateľné a iba ukazujú, že sa vraciame do doby, kedy si Fico myslí, že môže všetko. Podľa Branislava Gröhlinga takéto slová nepatrai do úst predsedu vlády, navyše smerom k predsedovi nezávislého úradu. Tvrdí, že Fico nerozumie, ako funguje regulácia cien energií, nepozná zákonné možnosti ako zasiahnuť a zasekol sa v predvolebnej kampani. Jeho konanie označil za zúfalú snahu o ovládnutie ÚRSO, kde bude mať možnosť zakryť neschopnosť riešenia nejakej krízy. 

Zdielať na