Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poslanci pokračujú v 12. schôdzi: Ministerku Šimkovičovú budú odvolávať už v piatok
Zdielať na

Poslanci pokračujú v 12. schôdzi: Ministerku Šimkovičovú budú odvolávať už v piatok

BRATISLAVA / Poslanci majú za sebou prvé hlasovanie v novom parlamentnom týždni. Do programu schôdze sa zaradia aj ďalšie vládne návrhy, ktoré by mal parlament prerokovávať v skrátenom legislatívnom konaní.

Schvaľovanie zákonom

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Martiny Šimkovičovej bude v piatok o 10:00. Ide o opozičný návrh na odvolanie nominantky SNS v čele rezortu pre jej nekompetentnosť a kroky, ktoré škodia kultúre. O odvolanie sa opozícia pokúšala ešte začiatkom roka, vtedy však bola ministerka na pracovnej ceste. Opozícia zároveň ododvzdala na prvá pokus nedostatočný počet podpisov. 

Zmeny na detských pohotovostiach vyvolali vášne

SaS nepodporí navrhované zmeny vo fungovaní detských ambulantných pohotovostných služieb (APS). Strana síce v mnohých prípadoch súhlasí so skrátením ich fungovania, považuje za dôležité spolu s tým zaviesť aj poplatky za zneužívanie urgentov.

V utorok o tom informovala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Bittó Cigánikov (SaS). "Súčasťou tohto riešenia mali byť aj poplatky, nech je to akokoľvek politicky neatraktívne," vyhlásila Bittó Cigániková. Podotkla, že ak rodičia nebudú môcť navštíviť detskú ambulantnú pohotovosť, automaticky vyhľadajú urgent v najbližšej nemocnici, čím ich viac zaťažia. "Ak nezavedieme zároveň poplatok za zneužívanie urgentu, ktorý by motivoval robiť aj iné kroky, ako prísť rovno na urgent, tak toto môže byť naozaj pohroma," skonštatovala.

Poslankyňa zároveň upozornila, že podľa jej informácií pediatri v bežných ambulanciách nesúhlasia s navrhovaným záväzkom pracovať raz do týždňa do 18.00 h. Podotkla, že vopred nedohodnutá zmena môže mať za následok výpovede pediatrov vo vyššom veku. "SaS tento návrh nepodporí napriek tomu, že podporujeme skrátenie, ale iba v spojitosti s poplatkami," dodala.

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona, ktorý v pondelok (6. 5.) predstavila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Zároveň sa v ňom navrhuje, aby boli pediatri v rámci svojich bežných ordinačných hodín v ambulanciách pacientom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň ordinovali do 18.00 h.

Schvaľovanie zákonov

Poslanci povedali nie návrhu Záborskej a Vašečku o rodných číslach. Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Vašečka a Záborská chceli novelou zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

V zákone chceli poslanci ponechať možnosť administratívnej zmeny rodného čísla nesprávne určeného pohlavia. Podmienkou mal ostať lekársky posudok, ktorý mal preukazovať na základe genetických testov, že v minulosti došlo k nesprávnemu určeniu pohlavia.

"V prípade požadovania zmeny rodného čísla z iného dôvodu zmeny pohlavia neviaže štát povinnosť zabezpečenia a evidencie administratívnej zmeny. S ohľadom na funkcie a potreby štátu a spoločnosti je rozhodujúca a smerodajná evidencia skutočnej biologickej reality pohlavia, aby bolo možné aplikovať právny poriadok v súlade s pôvodne zamýšľaným zámerom zákonov," uviedli predkladatelia. Hlavným cieľom návrhu bolo podľa poslancov posilnenie právnej istoty tak, aby sa zabezpečil v aplikačnej praxi ústavne konformný výklad pojmu pohlavie.  

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu školského zákona, v ktorom poslankyňa Tina Gažovičová (PS) navrhovala vytvoriť podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy školy na vzdelávanie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Podľa návrhu mohol zákonný zástupca dieťaťa so zdravotným znevýhodnením mať možnosť podať spádovej materskej alebo základnej škole ohlásenie o plánovanom nástupe takéhoto dieťaťa.

Novela mala dať zákonným zástupcom nástroj na to, aby so školou o nástupe dieťaťa so zdravotným znevýhodnením aktívne komunikovali už s časovým predstihom. Školy totiž podľa Gažovičovej nemajú vždy vytvorené podmienky pre špeciálne potreby takéhoto dieťaťa a v praxi sa stáva, že riaditeľ školy preto odmietne prijať do školy dieťa so zdravotným znevýhodnením.

Overovanie zdravotníkov nebude

Zelenú nedostali ani zdravotnícke návrhy z dielne KDH. Široká verejnosť nebude mať možnosť overiť si registráciu zdravotníckeho pracovníka prostredníctvom portálu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Parlament v utorok odmietol návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR z KDH Petra Stachuru a Františka Majerského. "Cieľom návrhu zákona je možnosť, aby si občan mohol overiť prostredníctvom portálu ÚDZS informáciu, či zdravotnícky pracovník má platnú registráciu a teda, či ho ošetruje osoba s príslušnou kvalifikáciou na výkon danej činnosti," načrtli v návrhu poslanci. Ako poukázali, ÚDZS má vybudované technické riešenie a požadované informácie sprístupňuje, avšak len poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Poslanci odmietli aj ďalšiu novelu poslancov KDH, ktorou chceli jednoznačne zadefinovať lehoty, do ktorých musí ministerstvo zdravotníctva zverejňovať na svojom webe kľúčové dokumenty vo vzťahu ku kategorizáciám nemocníc. Upraviť chceli zákon o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. 

Neoprávnenému odpočúvaniu nebude koniec

Poslanci odmietli novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ako aj novelu zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (ITP).

Obe predložil opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS). Zmenou zákona o protifašistickom odboji chcel zamedziť zneužívaniu protifašistického odboja či odkazu Slovenského národného povstania na propagáciu proruských naratívov.

Do zákona navrhoval doplniť ustanovenie, ktorým by sa zakázalo zneužívať odkaz protifašistického odboja a zneužívať pietne a spomienkové akcie pri príležitosti významných historických výročí a pamätných dní na obhajobu, propagáciu a oslavu "nedemokratických režimov Sovietskeho zväzu, iných domácich a zahraničných komunistických režimov (vrátane režimu Komunistickej strany Československa a Komunistickej strany Slovenska), ako aj dnešného imperialistického režimu Vladimira Putina". Slovenský zväz protifašistických bojovníkov návrh odmietal a označil ho za protidemokratický.

Novelou zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP chcel predkladateľ odstrániť problém s dlhodobou nefunkčnosťou komisie na kontrolu používania ITP. Argumentoval, že požiadavky na jej zloženie neumožnili od jej zavedenia komisiu až doteraz kreovať. Navrhoval preto upraviť požiadavky na dvoch členov komisie. Opozičným návrhom tak dala koalícia červenú. 

Koalícia neschválila uznesenie, ktorého cieľom bol apel na dôsledné vyšetrenie smrti Alexeja Navaľného, neschválila ani uznesenie k dvom rokom ruskej vojny na Ukrajine. 

Výzva Hlasu od Marcinkovej

V súvislosti so zákonom, ktorý má detskému pacientovi garantovať počas pobytu v nemocnici sprievod avizuje poslancom Hlasu Vladimíra Marcinková výzvu. Apelovala predovšetkým na to, že znenie, v akom návrh Hlas predkladá, detským pacientom skôr ublíži. 

Parlament má v utorok v dopoludňajšom hlasovaní rozhodnúť o viacerých návrhoch zákonov. Popoludní majú poslanci na programe tri návrhy z dielne ministerstva zdravotníctva. Ide o novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a novelu zákona o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí.

Odsúdenie výrokov predsedu vlády

Poslanci NR SR sa po víkendovej prestávke vrátili v utorok ráno do lavíc. Rokovanie začali návrhom poslankyne Veroniky Remišovej (OĽANO, Za ľudí, KÚ), ktorá by chcela uznesením odsúdiť správanie a výroky Roberta Fica smerom k štátnym úradníkom, ktoré označila za škandalózne. Fico podľa nej mimoriadne nevhodným a agresívnym spôsobom ponížil štátnych úradníkov a zdegradoval úroveň verejnej debaty.

Remišová podala návrh ešte v decembri 2023. Poslankyňa tvrdí, že Fico svojím výrokom na adresu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a jeho kolegov prekročil všetky červené čiary normálneho správania. Označením úradníkov za teroristov, ktorých by "uškrtil", Fico podľa nej "úplne dehonestoval funkciu predsedu vlády"

Súvisiace články