Skoro jasno
20°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ministerka kultúry chce zastaviť financovanie LGBTI+ mimovládok. PS zvažuje je odvolávanie
Zdielať na
Archív

Ministerka kultúry chce zastaviť financovanie LGBTI+ mimovládok. PS zvažuje je odvolávanie

BRATISLAVA / Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa na sociálnej sieti vyjadrila, že mimovládky spojené s LGBTI+ nedostanú žiadne peniaze z grantov a dotácií. A tie reagujú. Iniciatíva Inakosť hovorí, že tento rok bude rokom zápasu o zachovanie nezávislých verejných inštitúcií v kultúre. PS zvažuje jej odvolávanie.

PS zvažuje odvolávanie Šimkovičovej

Dana Kleinert pre Noviny PLUS TV JOJ povedala, že vyjadrenia ministerky sú absolútne neprijateľné a zhadzuje samotnú inštitúciu. "Napísala som aj pod odkaz na stránke ministerstva kultúry, či sa naozaj, že nehanbí sa takto vyjadrovať," povedala Kleinert s tým, že to považuje za hanebné. 

"Pre mňa je strašné aj to, ako sa zneužíva inštitúcia a ako sa devalvuje. Viem si predstaviť tie dobré úradníčky a dobrých úradníkov, ktorí tam robia roky a rozumejú tomu a teraz tam majú toto vedenie," pokračovala ďalej vo svojom vyjadrení, pričom dodala, že v PS zvažujú ďalšie kroky. 

Šimkovičovú označila za konšpirátorku, ktorá naďalej vysiela na konšpiračnom médiu a svojim piatkovým vyjadrením podľan nej prekročila všetky hranice. "Ona ani nemôže niečo také robiť, nemôže povedať, že niekomu niečo nedá. Ako môže hovoriť o parazitovaní na stránke ministerstva kultúry a ešte sedí v tej kancelárií," uviedla ďalej s tým, že z tohto prostredia šíri konšpirácie. 

"Určite to budeme riešiť s pani Jaurovou, ktorá je podpredsedníčkou výboru pre kultúru a médiá," poznamenala ďalej s tým, že aj ona je členkou tohto výboru. "Budeme takto zbierať jednotlivé body a budeme sa pozerať an to, ako dovolať pani minsiterku," uzavrela s tým, že to nie je normálna situácia a treba to zastaviť. 

Ministerka hovorí o "parazitovaní"

"Mimovládka Saplinq a jej podobné na peniazoch z rezortu kultúry už viac parazitovať nebudú. Pod mojím vedením to určite nedovolím," vyjadrila sa ministerka kultúry. Vo videu rozprávala o drag workshopoch, kde sa majú deti nevhodne správať a obliekať, pričom tieto veci majú byť financované z rôznych štátnych fondov. Šimkovičová doplnila, že v čase rozvrátených verejných financií bude ministerstvo na takýchto projektoch šetriť. 

Iniciatíva Inakosť sa na sociálnej sieti vyjadrila, že začal zápas o nezávislosť verejných kultúrnych inštitúcií. Podľa nej nemali LGBTI+ organizácie desaťročia problém získať peniaze z grantov pre svoje projekty, ktoré prebiehali v dotačných schémach založených na slobodnej a férovej súťaži. Toto platilo bez ohľadu na politické vedenie ministerstva kultúry.

Podľa mimovládnej organizácie je nepredstaviteľné, aby "nezávislé inštitúcie riadiace sa profesijnou etikou a zákonmi nášho štátu zakazujúcimi nerovné zaobchádzanie začali cielene vyčleňovať kultúru jednej skupiny obyvateľstva." Podľa nich musí ministerka zničiť roky budované a fungujúce nezávislé fondy a obsadiť odborné komisie svojimi ľuďmi, pričom boj proti LGBTI+ projektom je len zámienkou a odpútavaním pozornosti od podstaty.

Iniciatíva inakosť upozornila, že tento rok bude rokom zápasu o zachovanie nezávislých verejných inštitúcií v kultúre, keďže sa pripravujú zákony na zmeny v nezávislých fondoch na financovanie kultúry. Podľa mimovládky už poslanci SNS predložili novelu zákona, ktorá ministerke umožní odvolať riaditeľov múzeí a galérií bez udania dôvodu. 

"Veríme, že v tomto zápase nezostane slovenská kultúrna obec sama. Nenechajme sa rozdeliť a sústreďme sa na obranu nezávislých inštitúcií. Rovnako dôležité je, aby sme spoločne odmietli útoky ministerky na LGBTI+ organizácie, aby jedným z dôsledkov jej snahy o mocenské ovládnutie kultúry nebolo prehlbovanie nenávisti voči slovenskej LGBTI+ komunite." doplnila mimovládna organizácia vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti. 

Zdielať na